Xylitol je sladidlo, které se získává z dutiny a kůry břízy bělokoré. Oproti klasickému bílému cukru má přibližně o 40% nižší energetickou hodnotu.
Produkt je dlouhodobě nedostupný
Termín distribuce je neznámý
Xylitol bývá často označován jako „březový cukr“. S klasickým cukrem má společný vzhled i chuť, pro naše tělo je však mnohem vhodnější. Xylitol má nízký glykemický index (GI=12).
Xylitol má přibližně o 40 % nižší kalorickou hodnotu než běžný cukr (pouze 2,4 kalorie na 1 g). V přírodě se běžně vyskytuje v některých druzích ovoce a v potravinách ho najdeme pod značením E967. Patří podobně jako erythritol mezi alkoholové cukry. S klasickým bílým cukrem má stejnou pouze chuť, barvu a strukturu.
Xylitol má stejnou sladivost jako klasický bílý cukr, takže jej v receptech lze nahradit v poměru 1:1. Můžete ho přidat do kaše, smoothie nebo do těsta při pečení.
Při nadměrné spotřebě může mít projímavé účinky.
Finsko.
Pro přidání položky do oblíbených musíte být přihlášeni.
Nejdříve se musíte přihlásit.