Lékárna.cz

Černý kašel

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový. Inkubační doba černého kašle je 6-21 dní.

Černý kašel
Sdílet

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Jaké má černý kašel příznaky?

Na počátku má černý kašel příznaky podobné nachlazení - rýma, zvýšená teplota, chrapot, bolest v krku, kýchání. Bohužel neodezní jako nachlazení. Po cca 14 dnech se začínají objevovat záchvaty dusivého kašle, které mohou být provázeny zvracením hlenu, křečemi průdušek, krvácením z nosu nebo krvácením do kůže, spojivek nebo mozku. Záchvat bývá zakončen hlasitým zajíkavým nádechem, který připomíná kokrhání. Záchvaty kašle nemocného velmi vyčerpávají.

Komplikacemi černého kašle mohou být zápal plic, dehydratace, křeče, dušnost, zlomeniny žeber či krátká zástava dechu. Na klasická antitusika (léky na tlumení kašle) černý kašel příliš nereaguje. Takže pokud vám nebudou zabírat léky na suchý kašel, doporučujeme návštěvu lékaře.

Léčba černého kašle

Správně stanovit diagnózu může lékař na základě stěrů, odběrů krve a PCR metodou. Léčba černého kašle spočívá především v podávání antibiotik. Ta musí být podána včas - ihned v začátcích onemocnění. Dále je důležitý dostatečný přísun tekutin a zvlhčování vzduchu, hlen přítomný v dýchacích cestách je možné odstranit pomocí sprejů s mořskou vodou. Během léčby antibiotiky je vhodné užívat i probiotika k obnově střevní mikroflóry.

Neléčený černý kašel může vést v několikatýdenní dávivé záchvaty kašle, krátkodobé neschopnosti se nadechnout, zlomená žebra, natržené mezižeberní svaly aj. Při užívání antibiotik je nakažlivost černého kašle cca 5 dní, bez léčby může být pacient nakažlivý i 3-4 týdny. U černého kašle se doporučuje karanténa 3 týdny. Přechozený neléčený černý kašel může přetrvávat i déle než 3 měsíce. Proto při podezření na černý kašel kontaktujte svého lékaře.

Prevence černého kašle

Prevencí černého kašle může být očkování. Na černý kašel se povinně očkují děti v prvním roce života, poté dochází k přeočkování v 5 a 10 letech kombinovanými vakcínami. Vhodné je přeočkování především v dospělosti, kdy efekt očkování v dětství již nemusí dostatečně chránit.
 

Černý kašel v těhotenství

Černý kašel v těhotenství probíhá a léčí se stejně jako u dospělých. Léčba je vždy v rukou lékaře. V těhotenství můžete podstoupit i očkování proti černému kašli. Očkování se doporučuje mezi 28. a 36. týdnem těhotenství. Očkování pak zajistí to, že novorozenec bude mít protilátky proti černému kašli.

Černý kašel u dětí

U malých miminek a kojenců, kteří ještě nejsou očkovaní, bývá průběh onemocnění nejzávažnější. Tyto děti ještě neumí pořádně kašlat a záchvaty u nich mohou vést k dušení. Komplikací bývají zápaly plic, encefalopatie, v nejhorším případě i úmrtí. Proto v obdobích se zvýšeným rizikem respiračních onemocnění je vhodné se s miminkem stranit míst s vyšší koncentrací lidí. 

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Témata článku
Děti Nemoc

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.