Lékárna.cz

Sedm dětských nemocí

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují převážně děti předškolního a mladšího školního věku, ovšem mohou se jimi nakazit i starší děti a dospělí.

Sedm dětských nemocí
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Vysoce infekční a s vyrážkou

"Společným jmenovatelem těchto infekčních onemocnění je vyrážka. Všechny nemoci, kromě spály, jsou virového původu. Jsou vysoce infekční a šíří se kapénkovou cestou. Léčba je většinou symptomatická - léčí se pouze příznaky (teplota, svědění, …). Spálu je nutno léčit antibiotiky." (Mgr. Pavla Horáková)

7 dětských nemocí a imunita

Po prodělání spalniček, zarděnek, příušnic, páté a šesté nemoci se většinou vytvoří doživotní imunita. U spály a sedmé dětské nemoci vznikne imunita vždy jen na kmen, který onemocnění vyvolal. V případě setkání s jiným patogenem, který může tato onemocnění také způsobit, může nemoc znovu propuknout.

První dětská nemoc – Spalničky

Nejdříve se objeví rýma, suchý dráždivý kašel, zánět spojivek a horečka. Většinou po 4 dnech se objeví vyrážka. Nejprve za ušima, na obličeji a postupuje dolů na trup a končetiny. Více o spalničkách se dozvíte v samostatném článku Spalničky

Druhá dětská nemoc – Spála

Spálová angína se projevuje typickými příznaky angíny. Nejprve nastoupí silná bolest v krku, potíže s polykáním, chrapot, zduřené a bolestivé uzliny, nateklé a povleklé mandle s čepy, bolest hlavy, slabost, horečka nebo zimnice. Krátce na to se objeví spálová vyrážka. Nejčastěji začíná na břichu, poté na hrudi a dále se šíří do podpaží, stehna, dlaně a plosky nohou. Spála je jako jediná z těchto nemocí bakteriálního původu. Je nutná léčba antibiotiky. Více o spále se dozvíte v našem článku Spálová angína

Třetí dětská nemoc – Zarděnky

Nejtypičtějším příznakem zarděnek je červená vyrážka, která neobjevuje po celém těle. Nejvíce se objevuje na obličeji a trupu. Nebezpečné jsou zarděnky především pro těhotné ženy.  Více detailů se dozvíte v samostatném článku Zarděnky

Čtvrtá dětská nemoc – Pseudospála nebo také nepravá spála

Dnes se již nepovažuje za samostatnou nemoc.

Pátá dětská nemoc – Infekční erytém (Erythema infectiosum)

Je vyvolána lidským parvovirem HPV B19. Postihuje převážně děti ve školním věku. Nejčastějším obdobím výskytu je zima a jaro. Nejprve se objeví teplota, kašel, rýma, pocit na zvracení, bolest hlavy, únava, bolest svalů a kloubů. V mnoha případech však nejsou příznaky žádné.

Po pomnožení virů se objeví typická vyrážka. Začíná na tvářích a má charakteristický tvar motýla. Vyrážka se poté šíří na trup, vnitřní stranu končetin a hýždě, někdy i na chodidla a dlaně. Má charakter červenofialových skvrn, které splývají. Uvnitř flíčku dochází k vyblednutí. Typická je změna intenzity vyrážky v závislosti na teplotě okolního prostředí. Vyrážka po několika dnech mizí a může se objevit na jiném místě na těle. Tento stav může trvat až 3-7 týdnů.   

Inkubační doba je 6-14 dní. Vyrážka se objeví po 14-18 dnech. Nejvíce infekční je dítě týden před vypuknutím prvních příznaků. Nemocný přestává být infekční až po vyblednutí vyrážky.

Virus se množí v kmenových buňkách a u rizikových a oslabených pacientů může způsobit tzv. aplastickou krizi s anémií. Mohou se objevit i záněty kloubů, nervového systému a srdce. Onemocní-li žena v první polovině těhotenství (především ve 2.trimestru), může nemoc vyvolat poškození plodu. Virus se může dostat přes placentu do kostní dřeně plodu a způsobit útlum tvorby krvetvorby s následným těžkým poškozením plodu.

Léčí se pouze symptomaticky podáním léků proti svědění vyrážky (antihistaminika), proti teplotě a bolesti.  Po prodělání páté nemoci získává dítě doživotní imunitu.

Šestá dětská nemoc – Třídenní horečka (Exanthema Subitum)

Tato nemoc postihne téměř každé dítě. Nejčastěji ve věku 6 měsíců až 3 roky. Původcem onemocnění jsou herpetické viry ( HHV-6 a HHV-7). Inkubační doba je 5-15 dní. Po vysoké horečce (kolem 39-40°C), která trvá 3-4 dny, dojde k poklesu horečky a objeví se vyrážka, převážně na bříšku a hrudníku. Má charakter drobných červených flíčků. Vyrážka nesvědí a většinou ustupuje do 1-2 dnů. Kromě horečky nemá dítě jiné onemocnění (rýma, kašel,…).

Teplota často stoupá velmi rychle a mohou se objevit febrilní křeče. Léčba je symtopmatická a spočívá v podávání léků proti horečce a dostatku tekutin. Většinou probíhá onemocnění bez komplikací. Po prodělání šesté nemoci získává dítě doživotní imunitu.

Sedmá dětská nemoc – Noha-ruka-ústa

Vyskytuje se hlavně v létě a na podzim. Inkubační doba je 1-5 dní. Poté se objeví zvýšená teplota až horečka, závrať, pocit na zvracení, bolest končetin, břicha a bolest v krku, která může být tak intenzivní, že znesnadňuje polykání. Na sliznici v ústech a na jazyku se začnou tvořit puchýřky, které se mění v bolestivé vřídky vypadající jako afty. Poté se na dlaních a ploskách nohou objeví puchýřky a vyrážka. Mohou se objevit i na hýždích a v oblasti genitálií. Po 1-2 týdnech dojde k ústupu onemocnění.

Léčba je pouze symptomatická - léčba aftů, snížení teploty, snížení svědivosti vyrážky (antihistaminika), dostatečný příjem tekutin.

Ojediněle se mohou objevit komplikace ve formě zápalu plic, zánětu mozkových blan nebo zánětu srdečního svalu.   

Může dostat dětskou nemoc dospělý?

"Pokud ji v dětství neprodělal, tak ano. Všechny dětské nemoci u dospělých mívají podobný průběh.  Někdy se však může stát, že průběh onemocnění dospělí snášejí hůře než děti a příznaky jsou výraznější." (Mgr. Pavla Horáková)

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Volně prodejné léky Děti a maminky

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.