Moje srdcovky

Úvodní strana » Magazín Lékárna.cz » Články a blogy » Vyhněte se cukru a vyzkoušejte 9 zdravějších náhrad

Vyhněte se cukru a vyzkoušejte 9 zdravějších náhrad

Trávení Zdraví z přírody Hubnutí Tuky Rady lékárníka

Nebaví vás sladit klasickým cukrem a hledáte ve slazení více benefitů, například v podobě vitamínů a minerálů? Máme pro vás 9 tipů, jak a čím cukr nahradit.

Vyhněte se cukru a vyzkoušejte 9 zdravějších náhrad

Cukr versus sacharid

  • Přírodní sacharidy neprošly průmyslovým zpracováním. Jsou v ovoci, zelenině nebo třeba v celozrnných potravinách. Tyto cukry obsahují střevům prospěšnou vlákninu. Přírodní cukry považujeme za zdravější. Sacharidy se v krvi rozkládají pomaleji, zasytí tělo na delší dobu. 
  • Umělé cukry prošly průmyslovým zpracováním, které z nich odstranilo vlákninu. Najdete je ve slazených nápojích, bílém pečivu, těstovinách, rýži a v řadě dalších potravin. Energeticky nás sice nabijí, ale na krátkou dobu. Brzy po tom, co je sníme dostáváme znovu hlad. Jíme rychleji a můžeme nabírat na váze. 

Náš tip

Na potravinách se můžete setkat s nápisem „bez přidaného cukru". Znamená to, že potravina není doslazená cukrem, ale je doslazená jiným sladidlem. 

Čím nahradit bílý cukr

Rýžový sirup

Rýžový sirup je tekuté jemné sladidlo, které se hodí na slazení nápojů, jogurtů, kaší, do vaření i pečení. Nemění vlastní chuť jídla a neobsahuje fruktózu.

Melasa

Melasa je zdravým sladidlem. Jde o cennou šťávu z cukrové třtiny, která je bohatým zdrojem železa, vápníku a dalších minerálních látek. 

Manukový med

Pokud chcete vyzkoušet něco opravdu exkluzivního, zkuste manukový med. Tekuté zlato, jak je tento Novozélandský med nazýván, má vysokou antimikrobiální a protizánětlivou aktivitu. Používá se k léčbě kožních onemocnění, infekcí a problémech se zažíváním. Užívejte jej po lžičkách a těšte se z jeho blahodárných účinků.

Kokosový cukr 

Kokosový cukr je bohatý na antioxidanty, aminokyseliny a celou řadu vitamínů (zejména skupiny B) a minerálů (hořčík, draslík, zinek a železo). Má proto pozitivní účinky na zdraví. Má vyšší podíl fruktózy, glykemický index 35. Má také neutrální chuť, která je blíže třtinovému cukru a funguje opravdu dobře při pečení, kde jiné náhrady cukru mnohdy nefungují. 

Javor

Javorový sirup kromě fruktózy a glukózy obsahuje také mnoho vitamínů a minerálů - např. vitamíny A a D, vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, mangan, zinek, draslík nebo železo. V poměrně vysoké koncentraci je přítomna kyselina jablečná a až 24 důležitých antioxidantů, které tělo chrání před volnými radikály. Z výživového hlediska je javorový sirup, vzhledem k vysokému podílu sacharózy, podobný klasickému řepnému nebo třtinovému cukru. Má velmi silnou a typickou chuť. Výborný na pečení. 

Stévie

Stévie je prakticky bez kalorií a je 100 až 300krát sladší než cukr. Neovlivňuje hladinu cukru v krvi jako klasický cukr. Navíc udržuje správné pH v ústech a tudíž brání tvorbě zubního kazu. Nevýhodou je, že tato sladká chuť bez dávky sacharidů může organismu způsobit hypoglykemický stav a tělo si řekne o cukry v jiné podobě.

Datle

Datlový sirup je přírodním sladidlem, které díky svému složení nezatěžuje slinivku, obsahuje vitamíny skupiny B, dále draslík, vápník i železo. Datlový sirup oproti běžnému cukru nepřekyseluje žaludek (má vyšší pH). Má sice méně kalorií než běžný cukr, přesto jich má poměrně hodně, a tak není vhodné konzumovat velké množství.

Agáve

Sirup se získává naříznutím dřeně agáve, má nízký glykemický index (GI 15) a nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak rychle jako med nebo bílý cukr. Navíc má vysokou sladivost, takže ho stačí dát do pokrmu daleko méně. Vegani jím mohou nahradit med.

Čekanka 

Čekankový sirup má mimořádně vysoký obsah vlákniny a nízký obsah cukru, tudíž je vhodný při redukčních dietách. Má stejnou sladivost jako med, ve srovnání s ním ale obsahuje až o 95 % méně cukru a o 45 % méně kalorií. Neobsahuje lepek, laktózu, konzervanty ani aromata. Má probiotické účinky. Při nadměrné konzumaci se mohou projevit nadýmavé a projímavé účinky.

Čím si snížit chuť na sladké

Honí vás mlsná, ale nechcete konzumovat bílý cukr - jako náhradu můžete zkusit třeba kvalitní hořkou čokoládu s vysokým podílem kakaa, nejlépe nad 70%. Chuť na skladké minimalizuje i skořice, česnek nebo ocet. Z doporučených přírodních zdrojů sacharidů zmiňme například tmavé těstoviny, hnědou rýži, ovesné vločky, čočku, fazole, hrách, kešu oříšky nebo pohanku. Nezapomeňte - důsledkem nadměrné konzumace cukru není jen obezita, ale i diabetes 2. typu nebo kardiovaskulární onemocnění. Cukr navíc urychluje proces stárnutí, zvyšuje krevní tlak, mění metabolismus i fungování hormonů. 

Věděli jste, že...

...je dobré si vybírat produkty, které mají méně než 10 gramů cukru na 100 gramů výrobku.  Při čtení etiket pamatujte také na to, že 4 gramy cukru = 1 čajová lžička cukru.

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám