Úvodní strana » Magazín Lékárna.cz » Články a blogy » 9 zdravějších tipů na slazení

9 zdravějších tipů na slazení

Trávení Zdraví z přírody Hubnutí Tuky Rady lékárníka

Nebaví vás sladit klasickým cukrem a hledáte ve slazení více benefitů, například v podobě vitamínů a minerálů? Máme pro vás několik tipů, čím nahradit klasický bílý cukr

9 zdravějších tipů na slazení

Přírodní vs. bílý cukr

  • Přírodní cukry neprošly průmyslovou úpravou a mezi tyto zdravější varianty slazení patří například med, sušené ovoce, třtinový nerafinovaný cukru nebo melasa. Tato sladidla vedle sacharidů obsahují i prospěšné minerály, vitamíny a jsou pro naše tělo lépe využitelná.
  • Bílý cukr je oproti tomu produktem průmyslové úpravy. Obsahuje pouze čistou formu sacharózy tedy cukru složeného pouze z glukózy a fruktózy bez obsahu minerálů a jiných prospěšných složek.  
  • Pozor: třtinový cukr obsahuje stejně jako klasický bílý z 99% sacharózu, je tedy tvořen stále hlavně cukrem. Má obdobně vysoký glykemický index, a proto je důležité s ním šetřit.

Na co se ve složení produktů zaměřit

Ve složení výrobku se zaměřite na množství cukrů uvedených na 100 g výrobku. Výrobci nyní musí uvádět množství sacharidů na 100 g výrobku, což jsou všechny sacharidy ve výrobku obsažené a "z toho cukry" což jsou všechny jednoduché cukry. Čím vyšší je toto číslo, tím více jednoduchých cukrů výrobek obsahuje. Dále se můžeme orientovat podle složení - čím více je dané složky ve výrobku obsaženo, tím dříve je ve složení uvedena.  

Co znamená "bez přidaného cukru"

Pozor na formulku: "bez přidaného cukru" - do výrobku sice nebyl přidán cukr dodatečně, ale daný výrobek sám o sobě může obsahovat vysoké množství přirozeně se vyskytujících cukrů. Příkladem může být např. energy tyčinka složená z datlí a dalšího sušeného ovoce. 

Čím nahradit bílý cukr

Rýžový sirup

Rýžový sirup je tekuté jemné sladidlo, které se hodí na slazení nápojů, jogurtů, kaší, do vaření i pečení. Nemění vlastní chuť jídla a neobsahuje fruktózu.

Melasa

Melasa je zdravým sladidlem. Jde o cennou šťávu z cukrové třtiny, která je bohatým zdrojem železa, vápníku a dalších minerálních látek. 

Manukový med

Pokud chcete vyzkoušet něco opravdu exkluzivního, zkuste manukový med neboli "tekuté zlato", jak je tento Novozélandský med nazýván.  Užívejte jej po lžičkách a těšte se z jeho blahodárných účinků.

Kokosový cukr 

Kokosový cukr pochází z nektaru palem, zpracovává se ručně a šetrným způsobem, je v něm zastoupeno množství výživných látek.

Javorový sirup

Javorový sirup kromě fruktózy a glukózy obsahuje také mnoho vitamínů a minerálů - např. vitamíny A a D, vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, mangan, zinek, draslík nebo železo. V poměrně vysoké koncentraci je přítomna kyselina jablečná a až 24 důležitých antioxidantů, které tělo chrání před volnými radikály. Z výživového hlediska je javorový sirup, vzhledem k vysokému podílu sacharózy, podobný klasickému řepnému nebo třtinovému cukru. Má velmi silnou a typickou chuť. Výborný na pečení. 

Stévie

Stévie je prakticky bez kalorií a je 100 až 300krát sladší než cukr. Neovlivňuje hladinu cukru v krvi jako klasický cukr. Navíc udržuje správné pH v ústech a tudíž brání tvorbě zubního kazu. Nevýhodou je, že tato sladká chuť bez dávky sacharidů může organismu způsobit hypoglykemický stav a tělo si řekne o cukry v jiné podobě.

Datle

Datlový sirup je přírodním sladidlem, obsahuje vitamíny skupiny B, dále draslík, vápník i železo. Datlový sirup oproti běžnému cukru nepřekyseluje žaludek (má vyšší pH). Má sice méně kalorií než běžný cukr, přesto jich má poměrně hodně, a tak není vhodné konzumovat velké množství.

Agávový sirup

Sirup se získává naříznutím dřeně agáve, má nízký glykemický index (GI 15) a nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak rychle jako med nebo bílý cukr. Navíc má vysokou sladivost, takže ho stačí dát do pokrmu daleko méně. Vegani jím mohou nahradit med. Problémem u agávového sirupu je vysoké množství obsažené fruktózy, která zatěžuje játra a ve svém důsledku vede ke zvyšování škodlivého cholesterolu.

Čekankový sirup

Čekankový sirup má mimořádně vysoký obsah vlákniny a nízký obsah cukru, tudíž je vhodný při redukčních dietách. Má stejnou sladivost jako med, ve srovnání s ním ale obsahuje až o 95 % méně cukru a o 45 % méně kalorií. Neobsahuje lepek, laktózu, konzervanty ani aromata. Má probiotické účinky. Při nadměrné konzumaci se mohou projevit nadýmavé a projímavé účinky.

S cukrem opatrně

Staré české přísloví praví "Všeho s mírou" - a to platí i pro alternativní způsoby slazení, kterými mohou  být sirupy - javorový, agávový nebo kokosový. Obsahují velké množství sacharózy a fruktózy, takže s nimi při slazení šetřete :-)

Čím si snížit chuť na sladké

Zaměřte se na vyvážený jídelníček. Konzumujte dostatek složitých sacharidů (polysacharidů), které vás zasytí na delší dobu a uspokojí chutě na sladké spolu s kvalitními bílkovinami a zdravými tuky

Polysacharidy najdeme například v tmavých těstovinách, hnědé rýži, ovesných vločkách, čočce, fazolích, hrachu, kešu oříšcích nebo pohance

Nezapomeňte - důsledkem nadměrné konzumace cukru není jen obezita, ale i diabetes 2. typu nebo kardiovaskulární onemocnění. Cukr navíc urychluje proces stárnutí, zvyšuje krevní tlak, mění metabolismus i fungování hormonů. 

Věděli jste, že...

...je dobré si vybírat produkty, které mají méně než 10 gramů cukru na 100 gramů výrobku.  Při čtení etiket pamatujte také na to, že 4 gramy cukru = 1 čajová lžička cukru.

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám
Zeptejte se lékárníka