Lékárna.cz

Omikron a nové varianty covid-19 - rozdíly, příznaky a léčba

Omikron, delta, pirola či eris - to vše jsou varianty covid-19. Jaké jsou příznaky, jaká je inkubační doba a jak mírnit jejich průběh, se dozvíte v našem článku.

Omikron a nové varianty covid-19 - rozdíly, příznaky a léčba
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Jaký je rozdíl mezi omikronem, deltou, pirolou a erisem

V listopadu 2021 byla v Jihoafrické republice poprvé identifikována varianta nemoci covid-19, která získala označení omicron. Od té doby se nejen stihla rozšířit do celého světa, ale také se vědcům a lékařům podařilo ji trochu lépe prozkoumat a porovnat s ostatními verzemi koronaviru.

V polovině roku 2023 se začínají šířit zmutované varianty omikronu nazvané pirola a eris. Jejich příznaky a léčba se podobají omikronu.

Omikron, pirola, eris - inkubační doba

Omikron, pirola i eris má oproti deltě a dalším mutacím kratší inkubační dobu, ta se v jeho případě odhaduje na 3 dny, zatímco u ostatních variant to bylo až 5 dní.

Omikron, pirola, eris - infekčnost

Odborníci se také shodují na tom, že jsou sice oproti předchozí variantě delta asi 3x infekčnější, za to mají ale mnohem mírnější příznaky a navíc zpravidla postihují pouze horní cesty dýchací (proto je také snažší se jimi nakazit), zatímco ostatní varianty koronaviru napadaly i dolní cesty dýchací.

Omikron a reinfekce

Data ukazují, že nové varianty koronaviru dokáží mnohem lépe obejít imunitu získanou proděláním covidu nebo očkováním než jiné varianty. Přesto ale stále platí, že ačkoli nás očkování neuchrání před nákazou samotnou, v drtivé většině případů zajistí mírný průběh nemoci.

Omikron, pirola, eris - příznaky

Příznaky nových variant se v mnohém liší od ostatních variant onemocnění covid-19. Mezi ty nejčastější patří:

Jak zjistím, jestli mám omikron nebo pirolu

Variantu nemoci covid-19, tedy zda mám omikron, pirolu nebo jiný typ koronaviru, může určit pouze laboratorní PCR test. Ten již zdravotní pojišťovny nehradí. 

Je možné mít současně pirolu a jiný typ koronaviru?

Vědci se shodují na tom, že je možné se nakazit oběma variantami najednou, ale zároveň dodávají, že to není příliš pravděpodobné. Dá se totiž předpokládat, že virus pirola (omikron) v těle záhy převládne, protože se množí mnohem rychleji než delta a navíc snadněji vstupuje do lidských buněk. Stejným způsobem vytlačil virus delta i předchozí varianty koronaviru

Jak léčit omikron/pirolu/eris

Domácí léčba stejně jako u jiných variant covidu nebo dalších onemocnění virového původu nemá jinou možnost, než se zaměřit na mírnění symptomů:

  • absolutním základem je vydatný odpočinek,
  • zvýšený pitný režim založený na bylinných či ovocných čajích a čisté vodě,
  • podávání léků, které snižují horečku a ulevují od bolestí hlavy, svalů a kloubů,
  • podávání léků na kašel,
  • aplikace nosních kapek a sprejů.

Kdy si přivolat pomoc

Stále ale pamatujte na to, že každá varianta nemoci covid-19 může mít těžký průběh a pokud navíc patříte do některé z rizikových skupin, jako jsou například diabetici, onkologičtí pacienti, lidé s kardiovaskulárními či plicními potížemi nebo pacienti s oslabenou imunitou, platí to pro vás dvojnásob. Pokud se u vás tedy objevuje některý z těchto příznaků, neváhejte volat záchranku:

  • Zdravotní stav se náhle začíná měnit k horšímu.
  • Intenzivní potíže s dechem.
  • Oxymetr vykazuje nedostatečnou saturaci.
  • Intenzivní potíže se zrakem, sluchem či rovnováhou.
  • Selhává paměť.
  • Dostavují se mdloby nebo kolaps.
  • Objevují se jiné vážné příznaky, máte obavy a nemůžete svůj stav konzultovat se svým praktickým lékařem.

Omikron u dětí

Příznaky omikronu u dětí se podobají příznakům delty - jedná se o teplotu (nebo horečku), bolest v krku, svalů, hlavy i kloubů. Děti mohou trpět silným kašlem. Omikron se u dětí projevuje především zánětem horních cest dýchacích, který může přejít až v laryngitidu. Pokud se objeví štěkavý kašel, který se zhoršuje v noci, problémy s polykáním, horečka či dušnost, je třeba kontaktovat lékaře.

Jak je to s karanténou a izolací

V současnosti posílání osob do karantény neprobíhá. Nicméně - pokud jste byli v rizikovém kontaktu s nakaženou osobou a v následujících dnech se u vás vyskytnou příznaky respiračního onemocnění, chřipky nebo virózy, kontaktujte svého praktického lékaře, který navrhne další postup. V rámci svého zdraví a ohleduplnosti k ostatním doporučujeme zůstat doma a virózu vyležet. Pokud musíte mezi lidi, zvažte nošení respirátoru. 

Jak se chovat v domácnosti s nakaženým omikronem

Pokud onemocněl někdo ze společně sdílené domácnosti, chovejte se zodpovědně a udělejte maximum pro to, abyste se nenakazili. Často se stává, že nemocný nakazí i ostatní členy domácnosti, i když jsou očkovaní - protože kontakt je velmi intenzivní a vylučovaného viru je mnoho.

Co můžete udělat:

  • izolujte nemocného v jedné místnosti (pokud je to možné),
  • používejte respirátor FFP2 nebo FFP3
  • dodržujte důsledně hygienická pravidla 3R (ruce-roušky-rozestupy)
  • používejte dezinfekci a pravidelně si myjte ruce vodou a mýdlem,
  • často větrejte,
  • omezte návštěvy seniorů nebo chronicky nemocných přibuzných či známých a vyhýbejte se hromadným akcím,
  • oblečení perte na co nejvyšší možnou teplotu a žehlete ho,
  • odpadky nemocného oddělte od těch ostatních a plastový pytel vložte do dalšího pytle a důkladně zavažte,
  • do koupelny by měl nemocný chodit jako poslední a důkladně po sobě vše dezinfikovat a vyvětrat

Očkování 

I nyní je možné se nechat přeočkovat. K dispozici je vakcína upravená na nejnovější varianty viru. Zažádat si o ní můžete u svého praktického lékaře. Můžete se nechat očkovat bez registrace v nemocnicích nebo u praktických lékařů. Minimální odstup od předchozího očkování jsou 4 měsíce. Jak jsou dostupná očkovací místa najdete zde: ockoreport.uzis.cz. Podrobnější informace o vládních nařízeních naleznete zde. Nové informace o šíření covid-19 naleznete zde.

Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí doporučuje druhou posilující dávku vakcíny pro osoby starší 60 let a zranitelné skupiny osob s vyšším rizikem závažného průběhu onemocnění covid-19. Druhý booster se podává nejdříve 4 měsíce od předchozí dávky.

Odborná poradna a pandemický sortiment

  • Potřebujete poradit se zdravotním problémem? Kontaktujte naše lékárníky v Odborné poradně
  • Dochází vám doma zásoba respirátorů, domácích antigenních testů nebo dezinfekce? U nás najdete vše na jednom místě - mrkněte do nabídky pandemického sortimentu!

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Témata článku
Imunita
Navštivte související produktové kategorie
Volně prodejné léky Respirátory Antigenní testy

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.