Lékárna.cz

Celiakie - intolerance lepku

Kazí se vám hodně zuby nebo trpíte záněty dásní? I to mohou být příznaky celiakie, neboli intolerance lepku, u dospělých.

Celiakie - intolerance lepku
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Myslíte si, že máte celiakii? Otestujte se!

Pokud máte některý z projevů celiakie, můžete se otestovat domácími testy. Testy jsou orientační a dokáží určit množství protilátek v krvi neléčených celiaků.

Příznaky celiakie

  • Příznaky celiakie u dětí: po několika týdnech až měsících, kdy je jim poprvé podán lepek v potravě mohou trpět průjmy, stolice je objemná a silně zapáchající, děti trpí bolestmi břicha, jsou mrzuté, plačtivé a ztrácejí chuť k jídlu. Málo rostou, ubývají na váze, zvětšuje se jim bříško. Může se objevit i chudokrevnost z nedostatku železa.
  • Příznaky celiakie u dospělých: nemoc se může objevit po větší zátěži organismu (těhotenství, stres, virová infekce). Příznaky nemoci se obvykle objevují až po 3-6 měsících pravidelného podávání stravy obsahující lepek. Objevit se mohou typické střevní potíže – průjmy, nadýmání, plynatost, bolesti a křeče břicha, nechutenství. Občas se může objevit i zvracení či zácpa. Druhým typem potíží jsou mimostřevní atypické. Sem patří například chudokrevnost, dlouhotrvající únava, zvýšené jaterní testy, osteoporóza, nedostatek železa, snížení hmotnosti, zvýšená kazivost zubů, bolesti kloubů, záněty dásní, nepravidelná menstruace, opakované potraty až neplodnost. Ovlivněna může být i nervová soustava, což se projevuje se to poruchou rovnováhy, kymácením či nejistou chůzí na široké bázi. Celiakie může být i příčinou bolesti hlavy, úzkosti a deprese. Z kožních projevů je nejznámější Durhingova dermatitida. Ke kožním projevům intolerance lepku může patřit i ztráta pigmentace kůže, afty a ohraničené ztráty vlasů. 

Diagnostika celiakie

Orientační vyšetření si může udělat každý sám doma za pomoci domácích testů. Tyto testy jsou orientační, k potvrzení diagnózy je potřeba laboratorní vyšetření krve na které vás odešle lékař. Jedná se o stanovení protilátek Imunoglobulinu A proti tkáňové transglutamináze a celkový obsah protilátek IgA.  Pokud jsou protilátky v krvi přítomny, následuje biopsie (odběr sliznice) tenkého střeva pro potvrzení diagnózy.

Často dědičná a zcela bezpříznaková

"Celiakie je často dědičná a může být zjištěna i u jedince, který nemá vůbec žádné příznaky.  Většinou se na onemocnění přijde náhodou na základě testování blízkých členů rodiny celiaka. Při objevení se doporučuje vyšetření i blízkým členům rodiny (rodiče, děti, sourozenci). Až do vyšetření by měl pacient konzumovat potraviny s lepkem. Při jeho vynechání by mohlo dojít k falešně negativním výsledkům."  

(Mgr. Pavla Horáková)

Celiakie nebo alergie na lepek?

Rozdíl je v tom, že první příznaky celiakie se neprojeví hned po podání lepku, ale obvykle až po 3-6 měsících pravidelného podávání stravy obsahující lepek. Naproti tomu, alergie na lepek se projeví do několika minut po konzumaci lepku. Při alergii nedochází k tvorbě protilátek proti sliznici tenkého střeva, jako je tomu u celiakie, která je autoimunitním onemocněním.

Jak se celiakie léčí?

Jediná efektivní léčba spočívá v celoživotním vyřazení veškerého lepku v potravě. Škodlivé je i minimální množství lepku ( např. v uzeninách, polotovarech či pivu).  Přísným dodržováním bezlepkové diety dochází k obnovení sliznice tenkého střeva během 3-6 měsíců. V této době dochází ke znovuobjevení klků a normalizaci vstřebávání živin ze střeva. U těžkých stavů se však sliznice již zcela obnovit nemusí.

Dodržujte bezlepkovou dietu!

"Přísné dodržování diety má u celiatiků ochranný vliv na vznik rakoviny tenkého střeva. Do úplného uzdravení sliznice je důležité dodávat vitamíny, minerály a stopové prvky. Jedná se především o železo, vápník a vitamíny B12, A a D. Porušení sliznice střeva může být spojeno s nedostatkem laktázy (enzym rozkládající mléčný cukr-laktózu). Proto je vhodné v začátcích léčby vysadit i mléko a mléčné výrobky. Poté, co se sliznice začne hojit, dojde i k obnovení produkce laktázy. Potom je možné znovu postupně mléko a mléčné produkty začít zařazovat zpět do stavy." (Mgr. Pavla Horáková)

Tolerance lepku

Tolerance lepku u celiatiků je různá. Změny na sliznici může vyvolat již dávka 100 mg denně. Proto se za bezpečnou dávku považuje 20-50 mg lepku denně. Běžně konzumujeme až kolem 20 g lepku denně.

Bezlepková dieta

Bezlepková dieta je naprosté vyloučení potravin obsahující lepek ze stravy. Základními potravinami bezlepkové stravy jsou brambory, rýže, kukuřice, pohanka, quinoa, jáhly, pohanka, amarant, luštěniny, ovoce a zelenina.

Bezlepkové potraviny mohou obsahovat maximálně 2 mg lepku na 100g. Potraviny s velmi nízkým obsahem lepku obsahují méně než 10 mg lepku ve 100g. U těchto potravin je ale už potřeba počítat denní spotřebu lepku.

Vyhněte se pšenici, žitu i ječmenu

"Zcela se vyhněte výrobkům z pšeničné, žitné a ječmenné mouky. Zařazení ovsa do diety je individuální, protože oves má nejmenší toxicitu. U stabilizovaných celiaků je v přiměřeném množství bezpečný, nicméně vždy si raději zjistěte reakci na oves." (Mgr. Pavla Horáková)

Bezlepková dieta a alkohol

Při dodržování bezlepkové diety vás nejspíš bude zajímat, zda můžete konzumovat alkohol. Celiaci nejsou citliví na alkohol jako takový, ale na některou z jeho ingrediencí. Mezi potraviny zakázané při této dietě patří například pivo, protože obsahuje ječmenný slad.

Poohlédněte se proto po bezlepkových pivech - k dostání jsou s alkoholem i bez. 

Přirozeně bezlepkové je například bílé i červené víno. Pokud si jej chcete sem tam dopřát, spoléhejte se pouze na kvalitní výrobky s nižším obsahem siřičitanů, které zejména celiakům nemusí dělat dobře. Lepek neobsahují ani šumivá a perlivá vína, cider, vodka, tequilla, nebo džin.

Bezlepkové recepty 

Bezlepkových receptů na chléb, pečivo, knedlíky, cukroví, dorty, palačinky a další dobrot, najdete na internetu spousty. 

My pro vás máme třeba tyhle:

 Další užitečné iinformace o bezlepkové dietě najdete např. na stránkách Celiak.cz. Pokud vás zajímá, jaké jsou bezlepkové mouky a co si z nich upéct či uvařit, najdete další informace v našem článku.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.