Celiakie - intolerance lepku
Kazí se vám hodně zuby nebo trpíte záněty dásní? I to mohou být příznaky celiakie, neboli intolerance lepku, u dospělých.

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Myslíte si, že máte celiakii? Otestujte se!
Pokud máte některý z projevů celiakie, můžete se otestovat domácími testy. Testy jsou orientační a dokáží určit množství protilátek v krvi neléčených celiaků. Můžete využít také laboratorního vyšetření.
Příznaky celiakie
- Příznaky celiakie u dětí: po několika týdnech až měsících, kdy je jim poprvé podán lepek v potravě mohou trpět průjmy, stolice je objemná a silně zapáchající, děti trpí bolestmi břicha, jsou mrzuté, plačtivé a ztrácejí chuť k jídlu. Málo rostou, ubývají na váze, zvětšuje se jim bříško. Může se objevit i chudokrevnost z nedostatku železa.
- Příznaky celiakie u dospělých: nemoc se může objevit po větší zátěži organismu (těhotenství, stres, virová infekce). Objevit se mohou typické střevní potíže – průjmy, nadýmání, plynatost, bolesti a křeče břicha, nechutenství. Občas se může objevit i zvracení či zácpa. Druhým typem potíží jsou mimostřevní atypické. Sem patří například chudokrevnost, dlouhotrvající únava, zvýšené jaterní testy, osteoporóza, nedostatek železa, snížení hmotnosti, zvýšená kazivost zubů, bolesti kloubů, záněty dásní, nepravidelná menstruace, opakované potraty až neplodnost. Ovlivněna může být i nervová soustava, což se projevuje poruchou rovnováhy, kymácením či nejistou chůzí na široké bázi. Celiakie může být i příčinou bolesti hlavy, úzkosti a deprese. Z kožních projevů je nejznámější Durhingova dermatitida. Ke kožním projevům intolerance lepku může patřit i ztráta pigmentace kůže, afty a ohraničené ztráty vlasů. Celiakie může probíhat i zdánlivě bezpříznakově.
Diagnostika celiakie
Orientační vyšetření si může udělat každý sám doma za pomoci domácích testů. Tyto testy jsou orientační, k potvrzení diagnózy je potřeba laboratorní vyšetření krve, na které vás odešle lékař. Jedná se o stanovení protilátek Imunoglobulinu A proti tkáňové transglutamináze a celkový obsah protilátek IgA. Pokud jsou protilátky v krvi přítomny, následuje biopsie (odběr sliznice) tenkého střeva pro potvrzení diagnózy.

Často dědičná a zcela bezpříznaková
"Celiakie je často dědičná a může být zjištěna i u jedince, který nemá vůbec žádné příznaky. Většinou se na onemocnění přijde náhodou na základě testování blízkých členů rodiny celiaka. Při objevení se doporučuje vyšetření i blízkým členům rodiny (rodiče, děti, sourozenci). Až do vyšetření by měl pacient konzumovat potraviny s lepkem. Při jeho vynechání by mohlo dojít k falešně negativním výsledkům."
(Mgr. Pavla Horáková)
Celiakie nebo alergie na lepek?
Rozdíl je v tom, že první příznaky celiakie se neprojeví hned po podání lepku, ale obvykle až po 3-6 měsících pravidelného podávání stravy obsahující lepek. Naproti tomu, alergie na lepek se projeví do několika minut po konzumaci lepku. Při alergii nedochází k tvorbě protilátek proti sliznici tenkého střeva, jako je tomu u celiakie, která je autoimunitním onemocněním.
Jak se celiakie léčí?
Jediná efektivní léčba spočívá v celoživotním vyřazení veškerého lepku v potravě. Škodlivé je i minimální množství lepku. Přísným dodržováním bezlepkové diety dochází k obnovení sliznice tenkého střeva během 3-6 měsíců. V této době dochází ke znovuobjevení klků a normalizaci vstřebávání živin ze střeva. U těžkých stavů se však sliznice již zcela obnovit nemusí.

Dodržujte bezlepkovou dietu!
Přísné dodržování diety má u celiaků ochranný vliv na vznik rakoviny tenkého střeva. Do úplného uzdravení sliznice je důležité dodávat vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Jedná se především o železo, vápník a vitamíny B12, A a D. Porušení sliznice střeva může být spojeno s nedostatkem laktázy (enzym rozkládající mléčný cukr-laktózu). Proto je vhodné v začátcích léčby vysadit i mléko a mléčné výrobky. Poté, co se sliznice začne hojit, dojde i k obnovení produkce laktázy. Potom je možné znovu postupně mléko a mléčné produkty začít zařazovat zpět do stavy.
Tolerance lepku
Tolerance lepku u celiaků je různá. Změny na sliznici může vyvolat již dávka 50 mg denně. Proto se za bezpečnou dávku považuje 20-50 mg lepku denně. Běžně ve stravě konzumujeme až kolem 20 g lepku denně.
Bezlepková dieta
Bezlepková dieta je naprosté vyloučení potravin obsahující lepek ze stravy. Základními potravinami bezlepkové stravy jsou brambory, rýže, kukuřice, quinoa, jáhly, pohanka, amarant, luštěniny, ovoce a zelenina.
Bezlepkové potraviny mohou obsahovat maximálně 20 mg lepku na 1 kg ve stavu, ve kterém jsou prodávány konečnému spotřebiteli. Potraviny s velmi nízkým obsahem lepku obsahují méně než 10 mg lepku v 1 kg potraviny, ve kterém jsou prodávány konečnému spotřebiteli. Celiak tyto potraviny téměř nepoužívá.

Vyhněte se pšenici, žitu i ječmenu
"Zcela se vyhněte výrobkům z pšenice, žita a ječmene, pšeničné, žitné a ječmenné mouky. Co se týče ovsa, většina celiaků (ale ne všichni) oves tolerují a do diety ho zařadit mohou. Musí se ale jednat o čistý oves, nekontaminovaný pšenicí, žitem a ječmenem a musí splňovat obsah lepku do 20 mg/1 kg a musí být vždy označen "bez lepku". (Mgr. Pavla Horáková)
Bezlepková dieta a alkohol
Při dodržování bezlepkové diety vás nejspíš bude zajímat, zda můžete konzumovat alkohol. V případě piva doporučujeme konzumovat pouze ta označená jako "bez lepku". Na trhu se již vyskytují i jako nealkoholická. Často se dospělí celiaci ptají na obilné destiláty - tyto alkoholické nápoje mají vyjímku z označování potravinových alergenů a celiaci je mohou konzumovat.
Přirozeně bezlepkové je například bílé i červené víno. Pokud si jej chcete sem tam dopřát, spoléhejte se pouze na kvalitní výrobky s nižším obsahem siřičitanů, které zejména celiakům nemusí dělat dobře. Lepek neobsahují ani šumivá a perlivá vína, cider, vodka, tequilla, nebo džin.
Pozornost doporučujeme u medicinálních vín, kde může být základem sladové víno vyrobeno ze sladu (rostinný původ sladu by měl být uveden, pokud je slad použit z obilovin obsahujících lepek).
Bezlepkové recepty
Bezlepkových receptů na chléb, pečivo, knedlíky, cukroví, dorty, palačinky a další dobrot, najdete na internetu spousty.
My pro vás máme třeba tyhle:
- Bezlepkové palačinky
- Bezlepkové cukroví
- Mandlovo-kokosové kuličky
- Vegetariánské kofty (s pohankovou moukou)
- Snídaně bez mléka a lepku
- Kakaový pudink z tapioky
Další užitečné iinformace o bezlepkové dietě najdete např. na stránkách Celiak.cz. Pokud vás zajímá, jaké jsou bezlepkové mouky a co si z nich upéct či uvařit, najdete další informace v našem článku.
Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Radka Malečková
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!