Lékárna.cz

Kuchařkou: Vegetariánské kofty

Připravte si bezlepkové kofty, které budou vonět a chutnat jako v pravé indické restauraci!

Kuchařkou: Vegetariánské kofty
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

V naší kuchyni by kofty asi nejvíc připomínaly klasické karbanátky nebo známé čevabčiči podávané s cibulí a hořčicí :-)

Ty, které jsem pro vás připravila, mají spíše indický charakter a to primárně kvůli vůni koření. Tradiční kofty se připravují z masa - jehněčího, hovězího nebo třeba i z ryb. Buď se koule smaží na ohni nebo na pánvi nebo se vaří v pikantní omáčce.

Pokud se chcete vyhnout masu, sáhněte po nějaké luštěnině a zelenině. Po přidání toho správného koření bude výsledek vždy perfektní!

Já se rozhodla pro cizrnu, mrkev a tuřín, který na mě už delší dobu pomrkával v lednici a nevěděla jsem co s ním. Kofty byly křehké, jemné i pikantní zároveň a s trochou zeleniny a dresinku vytvořily luxusní oběd. V této verzi navíc bezlepkový. Zkuste je taky!

Pro 2 porce budete potřebovat

  • 200 g uvařené cizrny nebo 1 plechovku cizrny
  • 2 střední mrkve
  • 1 menší bulvu tuřínu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • pořádnou hrst nasekané petrželové natě
  • 2 lžíce pohankové mouky (nebo jakékoliv jiné bezlepkové)
  • himalájskou sůl, římský kmín, kari nebo koření garam masála
  • kukuřičnou strouhanku na obalení
  • tuk na smažení

Chcete-li si ulehčit život, můžete si cizrnu koupit v plechovce. Není ale žádná věda uvařit si ji doma.

Postup

  • Cizrnu přes noc namočte ve vodě. Vodu ráno vylejte a vařte v nové vodě podle návodu. 
  • Uvařenou cizrnu řádně rozmixujte.
  • Přidejte k ní jemně strouhanou mrkev a tuřín, prolisovaný česnek, petrželovou nať, vejce, sůl a koření.
  • Pokud nemáte mletý římský kmín, použijte obyčejný, ale nejprve ho nasekejte nožem, aby se uvolnila chuť i vůně
  • Přidejte 2 lžíce pohankové mouky - bude se vám s těstem lépe pracovat
  • Obalte kofty v kukuřičné strouhance - drží dobře tvar, lépe se smaží i chutnají
  • Smažte v olivovém oleji tak, aby alespoň půl koule bylo ponořené. Smažení netrvá dlouho, stačí dozlatova ze všech stran.

Kofty jakéhokoliv druhu se podávají se zeleninou, tortilou nebo s různým pečivem. Chuť doplní jogurtový dip, ale i bez něj je to dobrota. 

CIZRNA - Nebo-li římský hrách je luštěnina oříškové chuti a zdrojem mnoha a mnoha cenných látek. Obsahuje velké množství železa, vápníku i hořčíku. Má nízký glykemický index, hodí se pro redukční diety.

ŘÍMSKÝ KMÍN - Vzhledově běžnému kmínu velmi podobný, chutí a vůní už méně. Pozitivně působí na zažívání a proti nadýmání. 

Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Luštěniny Koření a kořenící směsi

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.