Lékárna.cz

Zdravé vaření: Bezlepkové perníčky z mletých mandlí

Perníčky patří mezi nejoblíbenější dětské cukroví. Je tomu tak díky jejich kořeněné chuti a také díky nejrůznějším tvarům, ve které je lze proměnit. Děti milují, když se mohou zakousnout do srdíčka, hvězdičky, stromečku nebo třeba kapříka. Perníčky k Vánocům prostě patří, a proto si hodně rodin hýčká ten svůj mnoha lety ověřený rodinný recept.

Zdravé vaření: Bezlepkové perníčky z mletých mandlí
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Mezi hlavní vlastnosti, které od perníčků očekáváme, patří vyvážená chuť perníkového koření, popřípadě medu, mandlí, zázvoru a pak hlavně jejich měkkost (je pro nás důležité, jestli nám stihnou do Vánoc hezky změknout), no a když se k tomu přidá i snadná práce s těstem (aby se nelepilo a šlo hezky vykrajovat), máme tady ideální perníčky.

A já doufám, že takové vám mohu nabídnout. A pokud ve vaší rodině trpí někdo alergií na lepek, celiakií, nebo se prostě jen chcete vyvarovat neustálému pečení z bílé mouky a trošku tak odlehčit svému trávení, čtete ten správný recept ;-)

U nás doma nikdo problém s lepkem nemá, ale při vaření a pečení používám všemožné bezlepkové mouky prostě proto, aby naše strava byla co nepestřejší, abychom do žaludku neposílali tak často moučné věci, které se v něm změní v těžko stravitelnou hmotu. A při pečení cukroví je klasická mouka obsažená v každičkém druhu, proč to tedy letos nevzít za jiný konec – na chuti a ani jinak to nepoznáte. 

Co budete potřebovat

Z uvedených ingrediencí upečete zhruba kolem 120 kusů perníčků.

Postup

Mandle si nameleme na jemnou moučku a smícháme je s jáhlovou a rýžovou moukou, perníkovým kořením a špetkou soli. Ve vodní lázni si rozpustíme kokosový cukr s medem, vodou a máslem a na závěr přidáme sodu, poté vlijeme do přichystané směsi. Přidáme vajíčko a najemno nastrouhaný zázvor a pustíme se do zpracování těsta. Těsto necháme odležet v lednici minimálně na 2 hodiny. Po vytažení z lednice ho necháme v pokojové teplotě tak 10 minut "rozkoukat" a můžeme se pustit do vyválení těsta a vykrajování. Před jejich vložením do trouby je ještě nezapomeňte potřít rozšlehaným vajíčkem. 

A to, jestli zdobit nebo nezdobit perníčky, už nechám na vás, ale pokud nepotřebujete energii na to, abyste během vánočních svátků došli do Betléma, pak si na nich pochutnejte raději bez této bílé krustičky. 

Tyhle perníčky jsou měkké hned, tak pozor ať vám nějaké do Vánoc zbydou! ;-)

Témata článku
Děti Ženy

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.