Ty nejlepší dárky pro zdraví a krásu a spoustu odměn za vánoční nákupy.

Oblíbené položky
Vybrat odměnu

Úvodní strana » Magazín Lékárna.cz » Články a blogy » Kuchařkou: Snídaně bez mléka a lepku

Kuchařkou: Snídaně bez mléka a lepku

Takových je, co? Vejce se slaninou, ovocný salát, nebo jen kafe.. :-) Já mám však ráda kaše. Ať už z ovesných vloček, pohanky nebo jáhel. A když už jsem si ji jednou ráno takhle udělala, řekla jsem si, že se o ni podělím v receptu. Dobrou kaši umí každý - nebo možná ne?

Kuchařkou: Snídaně bez mléka a lepku

Naprosto nejlepší je jáhelná kaše s kokosovým mlékem a čerstvým ovocem. Jáhly se dají uvařit jen ve vodě, ale s kokosovým  mlékem je to o několik tříd lepší! Určitě je potřeba dát dostatečné množství tekutiny, aby z toho nebyla kejda, ale opravdu vláčná kaše. Tomu taky pomůže lžička kokosového oleje. Sladit lze trochou medu nebo sirupem. K jáhlům se nejlépe hodí javorový. V zimním období si ji vylepšuji hořkou čokoládou, oříšky a sušeným ovocem. Když do kaše přidáte nastrouhané jablko, které v kaši ještě nějakou dobu povaříte a vyšperkujete to trochou skořice, možná si pochutná i manžel :-)

Ale v letním období sáhněte jednoznačně po čerstvém sezónním ovoci. První místo u nás obsadily jahody. S nimi je kaše prostě nejlepší! Ale hned v závěsu jsou borůvky, meruňky a rybíz. K čerstvému ovoci, zvláště k jahodám, se hodí perníkové koření. I když mě to vlastně překvapilo, protože vůni perníku má člověk spojenou spíše s vánočním období. Určitě to však vyzkoušejte!

Na jednu porci kaše budete potřebovat

Jednoznačně doporučuji jáhly namočit den předem. Není to podmínkou, ale máčení obilovin i luštěnin má opravdu svůj veliký význam. Vodu, ve které byly jáhly namočené vylejte a ještě jednou propláchněte vroucí vodou, aby jáhly ztratily mírně hořkou chuť.

Jáhly pak vařte v dostatečně velkém množství vody se sušeným kokosovým mlékem. Případně s kokosovým mlékem z plechovky, krabice či doma vyrobeným. Můžete i přidat malou špetičku himalájské soli. Jáhly se po namočení vaří alespoň 10 minut, když nejsou máčené tak 15 nebo klidně i 20 minut.

Nebudou-li měkké a kaše bude příliš hustá, zřeďte vodou, v opačném případě nechte vodu vyvařit bez pokličky. Jakmile bude kaše hotová, vmíchejte lžičku kokosového oleje a javorový sirup podle chuti. Na talíři pak ozdobte ovocem a posypejte perníkovým kořením. Věřím, že si pochutnáte!

JÁHLY - Přirozeně bezlepková a lehce stravitelná obilovina je napěchovaná minerály a vitamíny. Za zmínku stojí hlavně vysoký obsah železa. Hodí se do sladké i slané kuchyně.

JAVOROVÝ SIRUP - Přírodní sladidlo se specifickou chutí, které obsahuje spoustu minerálů, jako je třeba mangan nebo zinek, které jsou důležité pro naši obranyschopnost.

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám