Lékárna.cz

Kuchařkou: Snídaně bez mléka a lepku

Takových je, co? Vejce se slaninou, ovocný salát, nebo jen kafe.. :-) Já mám však ráda kaše. Ať už z ovesných vloček, pohanky nebo jáhel. A když už jsem si ji jednou ráno takhle udělala, řekla jsem si, že se o ni podělím v receptu. Dobrou kaši umí každý - nebo možná ne?

Kuchařkou: Snídaně bez mléka a lepku
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Naprosto nejlepší je jáhelná kaše s kokosovým mlékem a čerstvým ovocem. Jáhly se dají uvařit jen ve vodě, ale s kokosovým  mlékem je to o několik tříd lepší! Určitě je potřeba dát dostatečné množství tekutiny, aby z toho nebyla kejda, ale opravdu vláčná kaše. Tomu taky pomůže lžička kokosového oleje. Sladit lze trochou medu nebo sirupem. K jáhlům se nejlépe hodí javorový. V zimním období si ji vylepšuji hořkou čokoládou, oříšky a sušeným ovocem. Když do kaše přidáte nastrouhané jablko, které v kaši ještě nějakou dobu povaříte a vyšperkujete to trochou skořice, možná si pochutná i manžel :-)

Ale v letním období sáhněte jednoznačně po čerstvém sezónním ovoci. První místo u nás obsadily jahody. S nimi je kaše prostě nejlepší! Ale hned v závěsu jsou borůvky, meruňky a rybíz. K čerstvému ovoci, zvláště k jahodám, se hodí perníkové koření. I když mě to vlastně překvapilo, protože vůni perníku má člověk spojenou spíše s vánočním období. Určitě to však vyzkoušejte!

Na jednu porci kaše budete potřebovat

Postup

Jednoznačně doporučuji jáhly namočit den předem. Není to podmínkou, ale máčení obilovin i luštěnin má opravdu svůj veliký význam. Vodu, ve které byly jáhly namočené vylejte a ještě jednou propláchněte vroucí vodou, aby jáhly ztratily mírně hořkou chuť.

Jáhly pak vařte v dostatečně velkém množství vody se sušeným kokosovým mlékem. Případně s kokosovým mlékem z plechovky, krabice či doma vyrobeným. Můžete i přidat malou špetičku himalájské soli. Jáhly se po namočení vaří alespoň 10 minut, když nejsou máčené tak 15 nebo klidně i 20 minut.

Nebudou-li měkké a kaše bude příliš hustá, zřeďte vodou, v opačném případě nechte vodu vyvařit bez pokličky. Jakmile bude kaše hotová, vmíchejte lžičku kokosového oleje a javorový sirup podle chuti. Na talíři pak ozdobte ovocem a posypejte perníkovým kořením. Věřím, že si pochutnáte!

JÁHLY - Přirozeně bezlepková a lehce stravitelná obilovina je napěchovaná minerály a vitamíny. Za zmínku stojí hlavně vysoký obsah železa. Hodí se do sladké i slané kuchyně.

JAVOROVÝ SIRUP - Přírodní sladidlo se specifickou chutí, které obsahuje spoustu minerálů, jako je třeba mangan nebo zinek, které jsou důležité pro naši obranyschopnost.

Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Oleje a ghí másla Kokosový olej

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.