Kuchařkou: Mandlovo-kokosové kuličky
Jsou opravdu vynikající! Takže jestli vás honí mlsná i přes přísun velkého množství sezónního ovoce, pusťte se do výroby. Uspokojí vás i pár kuliček :-) Mandle i kokos jsou navíc zdrojem celé řady cenných látek.
Byly doby, kdy se nepečené kuličky tvořily ze samých ne příliš zdravých potravin - mleté piškoty, ztužený tuk, moučkový cukr… Dnes už tomu tak není a nepečeným raw kuličkám vládnou ořechy a semínka, sušené ovoce a nejčastěji kokosový olej. Takových kombinací si člověk může vymyslet nespočet. Když mám zrovna náladu a pohybuji se ve stravování na té zdravější vlně (naštěstí je to čím dál častěji), dělám si takové kuličky často. Pak nemám nutkání vymetat regály se sladkostmi plné éček a cukru.
Tentokrát jsem se rozhodla kokosák nahradit mandlovým máslem a místo obalování v kokosu jsem je namočila do bílé čokolády. Je to prostě dobrota.
Asi na dvacet kuliček budete potřebovat
-
1 hrst sekaných mandlí
-
1 velkou lžíci mandlového másla
-
1 malou lžičku medu či datlového sirupu
-
1 až 2 velké lžíce jemně strouhaného kokosu
-
2 malé lžičky raw kakaa
-
případně trochu kokosové či mandlové mouky pro tužší konzistenci
-
⅓ tabulky bílé čokolády
Z mandlového másla jsem se pokusila něco vyrobit poprvé. Překvapilo mě, že i po vytažení z lednice má spíše řidší konzistenci. Za to ta chuť je opravdu úžasná. Jsem prostě velká fanynka mandlí :-) Aby bylo těsto té ideální konzistence pro tvoření kuliček, můžete přisypat trochu mandlové či kokosové mouky. Kokosové méně, má silné absorbční vlastnosti.
Postup je snadný, všechny ingredience smíchejte dohromady a nechce v lednici alespoň čtvrt hodiny odpočinout. Po vytvarování menších kuliček je pomocí lžiček máčejte v rozpuštěné bílé čokoládě a nechejte okapat… ideálně na mřížce. Jestli tuto dobrotu nesníte hned, doporučuji v těchto parných dnech uchovávat v lednici.
MANDLOVÉ MÁSLO - Je vyrobeno z mandlí, takže obsahuje zdravé tuky a bílkoviny. K tomu navíc celou řadu minerálů, ku příkladu hořčík nebo vápník. Hodí se do studené kuchyně i na pečení.
DATLOVÝ SIRUP - Přírodní sladidlo vyrobeno pouze z datlí. Má nižší glykemický index. Je zdrojem vitamínů skupiny B, draslíku či sodíku. Hodí se nejen do kaší či dezertů, ale také k oslazení čaje či kávy.
Klára Valentová
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!