Lékárna.cz

Vitamín B12 (kobalamin)

Vitamín B12 je pro organismus důležitý, protože se podílí na tvorbě červených krvinek. Poradíme, odkud ho získat, jaká je denní dávka a kdo by ho měl doplňovat do stravy.

Vitamín B12 (kobalamin)
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co je vitamín B12 (kobalamin)

Kobalt, který je důležitou součástí tohoto vitamínu, je jako samostatný kov modrý – přidává se do skla, které zbarvuje do syté, „kobaltové modři“. Buňky v lidském těle ale nejsou modré. Kobalamin, jak se biochemicky vitamín B12 jmenuje, hraje důležitou roli v krvetvorbě. Tento vitamín je součástí komplexu vitamínů skupiny B.

Proč je vitamín B12 důležitý

Vitamín B12 má v těle několik funkcí - nejznámější je jeho účast na tvorbě červených krvinek, nezbytný je také pro funkci nervového systému a při procesu dělení buněk. Bez vitamínu B12 jsou červené krvinky příliš veliké a nedokážou správně plnit svou funkci - předávat kyslík buňkám.

Kde najdeme vitamín B12

Zdroje vitamínu B12 najdeme především:

  • v živočišných produktech jako je maso, vejce, mléko a mléčné výrobky,
  • v mase je pak nejvíce obsažen v játrech, ledvinách a srdci.

Vegani, vegetariáni a vitamín B12

Pokud jste vegetarián, máte možnost získat ho ze zakvašovaných potravin, také se v malém množství nachází v některých mořských řasách. U zdravého člověka pokryje denní potřebu vitamínu B12 běžná strava. V neposlední řadě se na tvorbě vitamínu B12 podílejí střevní bakterie. Jak jídelníček vegetariánů vhodně doplnit se dozvíte v dalším z našich článků.

Přebytek a nedostatek vitamínu B12

Přebytek vitamínu B12 v lidském těle zpravidla nenastává, neboť tento vitamín se v těle do zásoby neukládá.

Nedostatek může vzniknout při poruše vstřebávání ze žaludku a střev, nedostatečném přísunu z potravy (přísní vegetariáni) a při poruchách metabolismu. Vede ke snížení tvorby a deformaci tvaru červených krvinek s následnou chudokrevností známé jako perniciozní anémie. Může dojít k onemocnění nervové soustavy a poruše růstu.

V dostupné literatuře nebylo popsáno poškození zdraví vitamínem B12 ani jeho předávkování.

Doporučená denní dávka vitamínu B12

Denní potřeba vitamínu B12 je 0,1 - 1 mikrogram/den.

0,1 mikrogramu je minimální množství chránící organismus před projevy jeho nedostatku, 1 mikrogram stačí, abyste měli normální červené krvinky. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje:

  • u dospělých 2 μg/den
  • v těhotenství 3 μg denně
  • u kojících žen 2,5 μg /den.

Přepočteno na potraviny - jedna porce masa nebo 1 vejce by mělo pokrýt denní potřebu vitamínu B12 u dospělého člověka.

Kdo by měl vitamín B12 určitě doplnit do stravy

Doplňování vitamínu B12 potravinovými doplňky je doporučeno v případě přísného vegetariánství a při dietách omezujících množství živočišné stravy (například u onemocnění ledvin). Z doplňků stravy se  vstřebá cca 1-5% obsaženého vitamínu B12. Proto ho obsahují vyšší množství než je doporučená denní dávka.

Co když máte vitamínu B12 nedostatek

Nedostatek vitamínu B12 při poruše jeho vstřebávání se léčí pouze injekcemi přímo do žíly. Pokud máte dojem, že trpíte nedostatkem vitamínu B12, můžete si koupit některý z mnoha nabízených potravinových doplňků. Doporučujeme však tyto obtíže nejprve konzultovat s lékařem.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

 

Navštivte související produktové kategorie
Vitamín B Nervová soustava Vitamíny a minerály

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.