Moje srdcovky

Úvodní strana » Magazín Lékárna.cz » Články a blogy » Rakytník řešetlákový - vitamínová bomba

Rakytník řešetlákový - vitamínová bomba

Trávení Imunita Zdraví z přírody Superpotraviny

Rakytník řešetlákový obsahuje vysoký podíl vitamínu C - jediná oranžová bobulka totiž obsahuje celou doporučenou denní dávku tohoto důležitého vitamínu!

Rakytník řešetlákový - vitamínová bomba

Rakytník a jeho účinky

  • podporuje imunitní systém - kromě vitamínu C, obsahuje i vitamín A, organické kyseliny a má i biostimulační účinky. Užívání rakytníku je proto vhodné při nejrůznějších virózách, chřipkách a angíně. 
  • podporuje tvorbu žluči a trávicích enzymů 
  • podporuje funkci krevního oběhu, pružnost a průchodnost cév - obsahuje semena, která jsou zdrojem oleje bohatého na flavonoidy, které snižují krevní tlak
  • podporuje správné fungování trávicího traktu, správné trávení
  • podporuje organismus při očistě od toxických zplodin a civilizačního stresu

Rakytníkový olej

Rakytníkový olej se lisuje za studena a je tak zaručeno zachování všech biologicky aktivních látek důležitých pro lidské zdraví. Olej z rakytníku má tmavě oranžovou barvu a je považován za to nejcennější z celé rostliny.

100% rakytníkový olej užívejte pravidelně a dlouhodobě

  • podporuje správné fungování cévního systému - tonus, vitalitu
  • podporuje správné fungování pokožky, její kvalitu, vzhled, hydrataci
  • podporuje přirozenou obranyschopnost

Nejdůležitější látky v rakytníku a rakytníkovém oleji a jejich účinky

  • vitamín C – rakytník obsahuje v průměru až 24x více vitaminu C než citrón a 18x více než kiwi
  • vitamín E – příznivě ovlivňuje pokožku, pružnost cév, i další tělesné tkáně, působí na plodnost, neutralizuje volné radikály
  • vitamín K – jeho nedostatek vede k poruchám srážlivosti krve, krvácení z různých orgánů a tkání a tvorbě modřin
  • vitamín P (bioflavonoidy) – působí jako antioxidant, posiluje obranyschopnost, chrání žíly a tepny – zvyšuje jejich odolnost. Vitamin P napomáhá vylučování toxických prvků z těla a společně s vitaminem C je podpůrným prostředkem při virových onemocněních (např. chřipky a oparů)
  • provitamín A (beta karoten) – v organizmu se mění na vitamin A, má antioxidační účinky, napomáhá zlepšovat zrak, funkci plic, tlustého střeva, prostaty a mozku
  • provitamín D – v organizmu se přeměňuje na další druhy vitaminu D, je nezbytnou součástí v době růstu dětí, podporuje růst kostí a posiluje je ve stáří
  • třísloviny – mají schopnost účinně působit při průjmech a krvácení v trávicím ústrojí. Celkově napomáhají při zánětech v žaludku a střevech, při zevním použití na kůži a sliznice mají stahující, protizánětlivý a antibakteriální účinek
  • organické kyseliny vinná a jablečná – upravují peristaltiku střev
  • omega - 3, 6 a 9 – nenasycené mastné kyseliny chrání buňky před destrukcí a poškozením, snižují riziko mozkových cévních příhod a infarktu, zabraňují vysoušení a vypadávání vlasů, napomáhají hojení ran, podporují odolnost organizmu a vitalitu.
  • omega - 7 – tato mastná vzácná kyselina se v přírodě vyskytuje jen zřídka, v rakytníkovém oleji je obsažena až ze 40 %. Tato látka působí na trávicí trakt a je antioxidantem.

Recepty z rakytníku

Rakytníkový sirup
Sirup z rakytníku se hodí pro posílení imunitního systému a jako prevence i léčba nachlazení či chřipek. Syrup z rakytníku je navíc velmi chutný, a tak jej rády konzumují i malé děti.

Suroviny:

  • 1 l vylisované šťávy z rakytníku
  • 1 kg cukru
  • lžička kyseliny citronové

Postup:
Šťávu zahřejeme, ale zásadně nevaříme, měla by mít maximálně 65 °C. Přidáme cukr a kyselinu citronovou. Po vychladnutí plníme do důkladně vymytých lahví a uchováváme v chladu a temnu.

Rakytníkový likér
I pravidelná konzumace malého množství rakytníkového likéru má blahodárné účinky na lidský organismus.

Suroviny:

  • 500 g plodů rakytníku
  • 1 litr kvalitního čirého alkoholu
  • 10 lžic medu

Postup:
Plody omyjeme, vložíme do velké nádoby a rozmačkáme. Přidáme med a alkohol a necháme macerovat alespoň po dobu jednoho měsíce, ale můžeme i déle. Občas promícháme. Poté tekutinu nejprve přecedíme přes sítko a následně ještě přes plátno. Můžeme případně dosladit dle chuti medem. Likér nalijeme do lahví, uzavřeme a skladujeme v chladu a temnu.

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám