Rakytník a jeho účinky
- podporuje správné fungování imunitního systému - kromě vitamínu C, obsahuje i vitamín A, organické kyseliny a má i biostimulační účinky. Užívání rakytníku je proto vhodné při nejrůznějších virózách, kdy potřebujeme podpořit naši zdravou imunitu.
- prospívá vyrovnanému trávení
- prospívá správné funkci krevního oběhu, pružnosti a průchodnost cév - obsahuje semena, která jsou zdrojem oleje bohatého na flavonoidy a omega-3 kyseliny, které příznivě působí na kardiovaskulární systém
- prospívá zdraví naší pokožky
- příznivě působí na správnou funkci prostaty
Rakytníkový olej
Rakytníkový olej se lisuje za studena a je tak zaručeno zachování všech biologicky aktivních látek důležitých pro lidské zdraví. Olej z rakytníku má tmavě oranžovou barvu a je považován za to nejcennější z celé rostliny.
100% rakytníkový olej užívejte pravidelně a dlouhodobě
- podporuje správné fungování cévního systému - tonus, vitalitu
- podporuje správné fungování pokožky, její kvalitu, vzhled, hydrataci
- podporuje přirozenou obranyschopnost
Nejdůležitější látky v rakytníku a rakytníkovém oleji a jejich účinky
- vitamín C – rakytník obsahuje v průměru až 24x více vitaminu C než citrón a 18x více než kiwi. Více v našem článku zde.
- vitamín E – příznivě ovlivňuje pokožku, pružnost cév, i další tělesné tkáně, působí na plodnost, neutralizuje volné radikály. Více v našem článku zde.
- vitamín K – jeho přiměřené množstí je důležité pro správnou srážlivost krve. Více v našem článku zde.
- vitamín P (bioflavonoidy) – působí jako antioxidant, posiluje obranyschopnost, příznivě působí na žíly a tepny – zdravou odolnost cévní stěny. Společně s vitaminem C je doporučován jako účinná dvojice pro náš imunitní štít. Více v našem článku zde.
- provitamín A (beta karoten) – v organizmu se mění na vitamin A, má antioxidační účinky, přispívá k normálnímu zdravému stavu našeho zraku, pokožky a sliznic a také imunitnímu systému. Více v našem článku zde.
- provitamín D – v organizmu se přeměňuje na další druhy vitaminu D, je nezbytnou součástí v době růstu dětí a prospívá zdraví kostí po celý život. Prospívá zdravému fungování imunitního systému a také svalů a zubů. Více v našem článku zde.
- třísloviny – příznivě působí na zdravé zažívání a stav pokožky.
- organické kyseliny vinná a jablečná – prospívají harmonickému zažívání
- omega - 3, 6 a 9 – nenasycené mastné kyseliny jsou prospěšné pro všechny buňky lidského těla, více inforamcí naleznete v našem článku zde.
- omega - 7 – tato mastná vzácná kyselina se v přírodě vyskytuje jen zřídka, v rakytníkovém oleji je obsažena až ze 40 %. Tato látka působí příznivě na trávicí trakt a je antioxidantem.
Recepty z rakytníku
Rakytníkový sirup
Sirup z rakytníku se hodí pro posílení imunitního systému a jako prevence i léčba nachlazení či chřipek. Syrup z rakytníku je navíc velmi chutný, a tak jej rády konzumují i malé děti.
Suroviny:
- 1 l vylisované šťávy z rakytníku
- 1 kg cukru
- lžička kyseliny citronové
Postup:
Šťávu zahřejeme, ale zásadně nevaříme, měla by mít maximálně 65 °C. Přidáme cukr a kyselinu citronovou. Po vychladnutí plníme do důkladně vymytých lahví a uchováváme v chladu a temnu.
Rakytníkový likér
I pravidelná konzumace malého množství rakytníkového likéru má blahodárné účinky na lidský organismus.
Suroviny:
- 500 g plodů rakytníku
- 1 litr kvalitního čirého alkoholu
- 10 lžic medu
Postup:
Plody omyjeme, vložíme do velké nádoby a rozmačkáme. Přidáme med a alkohol a necháme macerovat alespoň po dobu jednoho měsíce, ale můžeme i déle. Občas promícháme. Poté tekutinu nejprve přecedíme přes sítko a následně ještě přes plátno. Můžeme případně dosladit dle chuti medem. Likér nalijeme do lahví, uzavřeme a skladujeme v chladu a temnu.
Pokud si nejste jisti svým zdravotním stavem a vhodnosti užívání doplňků stravy s rakytníkem, poraďte se svým lékařem či lékárníkem.