Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Vitamín K (fytochinon)

Vitamín K (fytochinon)

Abyste nevykrváceli, jsou v krvi speciální buňky. Jmenují se krevní destičky. S pomocí několika bílkovin, takzvaných faktorů srážení krve, zajišťují včasné vytvoření krevní sraženiny v místě krvácení. Bez vitamínu K by se krvácení zastavovalo obtížně. Nefungovaly by některé bílkoviny krevního srážení. Přesněji řečeno by se ani nevytvořily. Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech.

Vitamín K (fytochinon)

Odkud ho získáte

Vitamín K dokážou tvořit bakterie v tenkém střevě. Pokryjí tím zhruba polovinu denní potřeby. Kromě toho je obsažen v listové zelenině, především ve špenátu a salátu. Dále se vyskytuje v luštěninách, bramborách, rajčatech, mrkvi a játrech.

Když chybí

Nedostatek vitamínu K je v našich zeměpisných šířkách vzácný. Získáváme ho obvykle v dostatečném množství z potravy a navíc ho vytvářejí střevní bakterie. Pokud nedostatek nastane, projeví se poruchou srážení krve. Postižení jedinci mají prodlouženou krvácivost. Tvoří se jim snadno a zdánlivě bez příčiny krevní podlitiny a krevní výrony. Vznikají “modřiny bez úrazu”. Ohroženi jsou zejména lidé s poškozením jater (a také alkoholici!), s poruchou vstřebávání živin, s průjmy a jedinci živení dlouhodobě nitrožilně. Také vysoké dávky vitamínu E prodlužují srážení krve.

Když přebývá

Vitamínem K se výjimečně dá předávkovat. Pokud byste užívali 600 miligramů denně, mohla by se objevit horečka a nechutenství.

Jaká je ideální potřeba

Je-li nutno dodávat vitamín K jinak než potravou, uvádí se dávka 1 mikrogram na kilogram potravy denně. V běžné stravě je obsaženo 300 – 500 mikrogramů denně, což naši potřebu velkoryse pokryje.

Pokud se domníváte, že byste měli užívat vitamín K jako potravinový doplněk, doporučujeme konzultaci s lékařem.

nakupovat

Související zboží

všechny články

Přečtěte si

 

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám