Lékárna.cz

Vitamín K

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový, jedná se vlastně o soubor vitamínů - K1, K2 (a K3).

Vitamín K
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Vitamín K

Pokud chcete užívat vitamín K, poraďte se nejdříve se svým lékařem o vhodnosti užití. Vitamín K je možné získat prostřednictvím volně prodejných doplňků stravy v různých formách, např.  

V čem je vitamín K

Existují dvě přirozeně se vyskytující formy vitamínu K - K1 (fylochinon) a K2 (menachinon). Vitamin K3 je syntetický a přidává se do krmiv pro zvířata.
Vitamin K2 je tvořen bakteriemi ve střevech a naše tělo si ho z části tvoří samo. . Kromě toho je vitamín K obsažen v:

  • listové zelenině, především ve špenátu, salátu, kapustě nebo brokolici (K1)
  • přírodních sýrech, (K2)
  • vejcích, (K2)
  • fermentovaných potravinách, (K2)
  • sojových bobech, (K2)
  • vnitřnostech (K2)
Vitamín K2 spolu s vitamínem D jsou důležité pro správné zabudování vápníku do kostí a zubů . Navíc zabraňuje kalcifikaci (hromadění vápníku) v cévách a tkáních.

Vitamín K - nedostatek

Nedostatek vitamínu K je v našich zeměpisných šířkách vzácný. Získáváme ho obvykle v dostatečném množství z potravy a navíc ho vytvářejí střevní bakterie. Pokud nedostatek nastane, projeví se poruchou srážení krve. Postižení jedinci mají prodlouženou krvácivost. Tvoří se jim snadno a zdánlivě bez příčiny krevní podlitiny a krevní výrony. Vznikají “modřiny bez úrazu”. Ohroženi jsou zejména lidé s poškozením jater (a také alkoholici!), s poruchou vstřebávání živin, s průjmy a jedinci živení dlouhodobě nitrožilně. Také vysoké dávky vitamínu E prodlužují srážení krve.

Vitamín K - předávkování

Vitamínem K se výjimečně dá i předávkovat. Pokud byste užívali 600 miligramů denně, mohly by se objevit horečka a nechutenství.

Doporučená denní dávka vitamínu K

Je-li nutno dodávat vitamín K jinak než potravou, uvádí se dávka 1 mikrogram na kilogram potravy denně. V běžné stravě je obsaženo 300 – 500 mikrogramů denně, což naši potřebu velkoryse pokryje.

Vitamín K pro novorozence

S vitamínem K se můžete setkat již v porodnici. Novorozenec ho dostává buď ve formě injekce nebo kapek jako prevenci krvácivé nemoci.


Pokud se domníváte, že byste měli užívat vitamín K jako potravinový doplněk, doporučujeme konzultaci s lékařem.

Pro koho není vitamín K vhodný

POZOR! Vitamín K by neměli bez vědomí lékaře užívat pacienti, kteří jsou léčeni léky ovlivňující srážlivost krve (především warfarin).

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Témata článku
Péče o tělo
Navštivte související produktové kategorie
Vitamín K Vitamíny a minerály

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Fenylketonurie (PKU nemoc) je poměrně vzácná dědičná porucha metabolismu, která vlivem nedostatku jaterního enzymu fenylalaninhydroxylázy způsobuje hromadění aminokyseliny fenylalaninu v krvi a…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.