Lékárna.cz

Omega 3 mastné kyseliny

Co jsou to omega 3 mastné kyseliny, v čem je najdeme, k čemu jsou dobré a jaké jsou optimální denní dávky prozradíme v našem článku.

Omega 3 mastné kyseliny
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co jsou to Omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 mastné kyseliny jsou složky tuku, které jsou nezbytné pro naše zdraví. 

Důležité Omega 3 kyseliny EPA a DHA

EPA je zkratka pro kyselinu eikosapentaenovou a DHA je dokosahexaenovou. Právě EPA a DHA přispívají ke správné funkci srdce, k udržení normální hladiny triglyceridů a k udržení normálního krevního tlaku. Navíc DHA přispívá k udržení dobrého zraku a mozku.

Kde najít EPA a DHA Omega 3 mastné kyseliny

Hlavním zdrojem Omega 3 mastných kyselin (EPA a DHA) je rybí olej. Pokud ale nejsme schopni ryby pravidelně zařazovat do svého jídelníčku, nebo jste vegetariáni, můžeme sáhnout po rostlinných zdrojích.

Omega 3 mastné kyseliny z rostlinných zdrojů ve formě kyseliny alfa-linolenové najdeme také v:

K čemu jsou dobré Omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 mastné kyseliny přispívají k:

  • správné činnosti našeho srdce
  • normální činnosti mozku
  • udržení normálního krevního tlaku
  • udržení správné hladiny tuků v krvi
  • normálnímu vývoji očí a mozku plodu v těle matky

Správný poměr Omega 3 a 6 mastných kyselin

Jako ideální je uváděn poměr Omega 6 a Omega 3 jako 3 : 1 nebo ještě lépe 2 : 1.  Evropané mají ale bohužel alarmující poměr Omega 6 a 3 kyselin v krvi - běžně kolem 20 : 1 a více.

Omega 6 mastné kyseliny

Omega 6 mastné kyseliny ve formě doplňků stavy nedoplňujeme, jejich množství ve stravě je dostatečné. Přemíra Omega 6 mastných kyselin ve stravě může vést až ke zdravotním obtížím. Řešením ale není vynechat je. Jen je potřeba dbát na jejich správný poměr k Omega 3 mastným kyselinám v jídelníčku. 

Zdrojem omega 6 mastných kyselin je běžná strava tj.

  • vejce,
  • mléko,
  • maso,
  • slunečnicový a kukuřičný olej.

Konzumace ryb - ano či ne?

Mořské ryby jsou považovány za velmi zdravé. Jsou zdrojem nejen velmi kvalitního tuku, ale také bílkovin a jódu. Všechny přímořské státy, včetně nejdéle žijících Japonců, mají svou stravu založenou na pravidelné konzumaci rybího masa.

Ryby ale dnes představují i potenciální toxikologické riziko. V důsledku kontaminace mořské vody činností člověka se v rybím tuku akumulují toxické látky jako jsou dioxiny, polychlorované bifenyly (PCB), pesticidy a těžké kovy, především rtuť. 

Protože rtuť představuje významné riziko pro vyvíjející se plod a kojence, doporučují zdravotnické organizace těhotným ženám konzumovat jen ryby s nízkým obsahem rtuti, jako je například losos, sardinky nebo sledě.

Pokud volíme lososa, je vhodnější ten volně žijící, protože ryby z farmového chovu mohou být při svém chovu zatíženy dalšími látkami jako jsou antibiotika. Ze sladkovodních ryb je jako zdroj omega 3 kyselin a zdravých proteinů vhodný úhoř, sumec nebo pstruh.

Rybí olej

Rybí olej jako zdroj Omega 3 mastných kyselin se ve výživě používá již mnoho let. Je ale důležité volit kvalitní, čisté doplňky stravy.

Velmi kvalitním zdrojem Omega 3 mastných kyselin je také krillový olej. Olej získaný z drobných mořských živočichů, který má vedle zdraví prospěšných Omega 3 EPA a DHA také jeden z nejsilnějších antioxidantů astaxantin.

Pokud se chceme vyhnout rybímu oleji nebo jste vegetariány či vegany, je možné zakoupit doplňky stavy s obsahem Omega 3 mastných kyselin z mořských řas.

Denní dávka DHA a EPA

DHA je důležitá pro správnou funkci mozku, zraku a srdce. Denně bychom měli přijmout alespoň 250 mg DHA a EPA. Pro těhotné a kojící ženy se zvyšuje doporučená dávka o 200 mg DHA denně navíc k doporučené denní dávce EPA a DHA pro dospělé. 

Omega 3 kyseliny v doplňcích stravy

Při srovnávání různých přípravků v lékárně si pohlídejte obsah EPA a DHA v jedné kapsli. Někteří výrobci totiž uvádějí obsah v tzv. denní dávce, což někdy, především u slabších přípravků, odpovídá celkovému počtu 2 – 4 tobolky denně

Omega 3 kyseliny v období těhotenství a kojení

Bylo prokázáno, že EPA a DHA jsou velmi důležité až nezbytné nejen v období těhotenství, zejména v posledním trimestru, ale i v období kojení. Jsou totiž nezbytné pro správný vývoj mozku a očí. EPA a DHA prochází nejen přes placentu do rostoucího plodu, ale po narození se dostávají do těla novorozence spolu s mateřským mlékem. Jsou podstatné i pro další vývoj novorozence.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Zdroje:

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.