Lékárna.cz

Vitamín D

Pokud se vám na podzim nebo v zimě stává, že jste více unavení, bez nálady a někdy máte pocit, že snad trpíte depresí - může za to možná nedostatek sluníčka a vitamínu D. Proč je pro lidské tělo klíčový a jakou má souvislost s naší imunitou se dozvíte v našem článku.

Vitamín D
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Vitamín D a koronavirus

Podstatou onemocnění koronavirem COVID-19 je rozsáhlý zánět. Ten v některých případech komplikuje i přehnaná reakce imunitního systému. Aby náš imunitní systém fungoval tak jak má, můžeme mu pomoci právě i vitamínem D. Vitamín D je pro správné fungování imunity důležitý. Kromě toho se významně podílí na protizánětlivé aktivitě těla. 

Vitamin D není jen jeden

Vitamín D patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Není jen jeden, ale jde o komplex sloučenin (kalciferoly), které jsou nezbytné pro fungování našeho organismu. Nejdůležitější z nich jsou vitamín D2 (ergokalciferol) a vitamín D3 (cholekalciferol).

Vitamín D byl nalezen téměř ve všech buňkách těla a ovlivňuje více než 200 různých chemických reakcí, které probíhají v organismu. Je výchozí látkou pro syntézu kalcitriolu, což  je hormon, který ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu a jejich ukládání do kostí a zubů.

Kde se vyskytuje vitamín D

  • Vitamín D2 se vyskytuje především v rostlinách. Po požití se v organismu mění na lépe vstřebatelný vitamín D3. Abychom dostali do těla dostatečné množství aktivního vitamínu D, je ho potřeba mnohonásobně vyšší množství než živočišného vitamínu D3.
  • Potřebnou denní dávky vitamínu D3 jsme schopni vytvořit si sami, díky působení UVB složky slunečního záření z provitamínu 7-dehydrocholesterolu, který je přítomen v kůži. Vznik vitamínu D díky slunečnímu záření je ovlivněn mnoha faktory. Vitamín D3 se poté v těle mění na aktivní formu - kalcitriol.

Vitamín D a opalovací přípravky

Množství vytvořeného vitamínu D snižují opalovací prostředky s UV faktorem, velké množství melaninu v kůži, příliš suchá kůže starých lidí, tenká kůže u kojenců a malých dětí, znečištění prostředí, zahalování těla, časté koupele v horké vodě a mytí těla mýdlem a sprchovými gely, mraky či úhel dopadajících paprsků Slunce.

U osob s fototypem III stačí v naší zeměpisné šířce cca 3-8 minut k syntéze 400IU vitamínu D3, když vystaví slunci cca 26% pokožky. Proto pro dostatečnou hladinu vitamínu D3 (1000-2000 IU) bychom měli trávit denně cca 30 minut na slunci.

U osob s fototypem I a II vzniká vitamín D3 v pokožce rychleji. Vitamín D3 se nejvíce tvoří v období od května do konce září v době mezi 11. a 15. hodinou.

V ostatních částech roku, ráno a večer je tvorba vitamínu D minimální. Řídit se můžeme i podle UV indexu či délky stínu. Pokud je náš stín delší než naše výška či UV index pod 4, sluneční záření není dost silné na to, aby vyvolalo dostatečnou syntézu vitamínu D3 v pokožce.

Vitamín D v potravinách

Vitamín D můžeme získat i z potravy. Potraviny bohaté na vitamín D jsou např. tučné ryby, máslo, vejce a játra (především tresčí). Množství vitamínu D2 v rostlinách je zanedbatelné. Pokud není dostatek přirozeného slunečního záření, lze podpořit vznik vitamínu D i v soláriu. Další možností doplnění vitamínu D je užívání léků a doplňků stravy (kapky, tablety, kapsle) s vitamínem D.

Denní dávka vitamínu D

Doporučená denní dávka se různí.

Ač legislativa uvádí 5 mikrogramů pro dospělé osoby a 10 mikrogramů (400 IU - mezinárodních jednotek) pro kojence, děti, těhotné a kojící ženy, není to ideální množství.

Podle nejnovějších doporučení, se pro aktivaci imunitních procesů v těle, a tedy i pro lepší zvládání infekce, doporučuje mít hladinu vitamínu D v krvi 100-125 nmol/l. Většina populace má však hodnotu mnohem nižší, často až pod hranicí 50 nmol/l.

K dosažení dostatečné denní dávky je potřeba konzumovat denně 1000-2000 IU (25-50 mikrogramů) vitamínu D. Pro aktivaci imunitních procesů se doporučuje denně přijmout 2000 IU. Pro malé děti, kojence, ženy těhotné a po menopauze jsou určené jiné dávky. V těchto případech by doporučenou denní dávku měl navrhnout lékař. 

V ČR je doporučeno podávat kojencům a dětem vitamín D od 2 týdnů věku v průběhu celého prvního roku a v zimních měsících v průběhu druhého roku života.

Předávkování vitamímem D

Předávkování vitamínem D není až tak časté. Může vést ke zvýšené koncentraci vápníku v krvi a následné kalcifikaci měkkých tkání (především srdce a ledvin).

Předávkování se může projevovat

  • dehydratací,
  • zácpou,
  • zvracením,
  • bledostí,
  • svalovou slabostí.

Nedostatek vitamínu D

U většiny populace je však větším problémem nedostatek vitamínu D než nadbytek. Nedostatek vitamínu D vede ke snížení hladiny vápníku. To se projevuje pocitem únavy, nevýkonností.

Mezi další typické příznaky nedostatku vitamínu D patří:

  • vypadávání vlasů,
  • pomalé hojení ran,
  • bolesti svalů a kostí,
  • zvýšená kazivost zubů,
  • zvýšené riziko osteomalacie, osteoporózy a zlomenin kostí (kvůli nedostatku stavebních složek kosti),
  • u dětí může dojít k rozvoji křivice (rachitis).

Co dokáže vitamin D

Vitamín D je důležitý pro:

  • tvorbu kostí a zubů
  • funkci svalů
  • udržení hladiny vápníku v krvi
  • správnou funkci imunitního systému
  • absorpci a využití vápníku a fosforu
  • mineralizaci zubů
  • mineralizaci kostí a jejich správnou strukturu

Vitamín K2 v souvislosti s vitamínem D

Na činnost vitamínu D navazuje vitamín K2. Vitamín D pomáhá ke vstřebávání vápníku ze střeva do krve, vitamín K2 pomáhá přenášet vápník z krve do kostí. Proto je vhodné k vitamínu D dodat i vitamín K2, čímž lze lépe předejít kalcifikaci tkání. Při užívání nezapomeňte doplnit i hořčík. I ten pomáhá vitamínu D správně fungovat.

POZOR - produkty s vitamínem K nejsou vhodné pro lidi, kteří užívají léky ovlivňující srážlivost krve (zejména warfarin).

Pokud si nejste jisti svým zdravotním stavem a vhodnosti použití vitamínu D, vždy se poraďte se svým lékařem či lékárníkem.

Navštivte související produktové kategorie
Vitamíny na imunitu Vitamín D Imunita doplňky stravy

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.