Lékárna.cz

Vápník - důležitý stavitel kostí

K čemu slouží vápník v lidském těle, kdy nám prospívá a kdy naopak může uškodit? Povíme vám, jaký je rozdíl mezi vápníkem, který nás obklopuje a vápníkem v našem těle.

Vápník - důležitý stavitel kostí
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Vápník kolem nás

Vápník nás obklopuje z mnoha stran. Obdivujeme krápníkové jeskyně, sluníme se na korálových atolech, sbíráme schránky exotických měkkýšů. Sloučeniny vápníku se výborně hodí na novou fasádu a nemohou si ho vynachválit ani zdatné nosnice - skořápka vejce je již po mnoho tisíc let osvědčenou ochranou pro vývoj ptačích mláďat.

K čemu je dobrý vápník

Dalo by se říct, že díky vápníku držíme pohromadě. Je důležitou součástí našich kostí a zubů, zodpovídá za jejich tvrdost a pevnost

Lidská kostra je hlavním odběratelem i zásobárnou vápníku. V případě potřeby uvolňuje své zásoby pro správné fungování dalších tělesných pochodů, kde plní vápník rovněž klíčovou roli. Kromě utváření tělesné konstrukce se vápník podílí i na vedení nervových vzruchů, uplatňuje se při srážení krve. Je důležitý pro normální činnost svalů, trávicích enzymů a podílí se na dělení a specializaci buněk.

Vápník v potravinách

Vápník najdeme v mnoha potravinách. Nejbohatší a nejdostupnější v našich podmínkách jsou především mléčné výrobky. Kdo těmto potravinám příliš neholduje, má na výběr další bohaté zdroje - mák, sezamové semínko, mandle, para ořechy, kakaové boby, hrášek, fazole, sojové boby.

Pro bližší představu uvádíme orientační tabulku obsahu vápníku v mléčných výrobcích:

Potravina

Obsah vápníku (mg/ 100 g)

Mléko

120

Tvaroh

100

Kysaná smetana

80

Jogurt bez tuku

120

Jogurt 1,5% tuku

115

Eidam 30% tuku

800

Ementál

1020

Vápník a děti

Na dostatečný příjem vápníku musíme dbát zejména u svých dětí. Nesprávný vývoj kostí při nedostatku vápníku vede k opoždění tělesného růstu. V našich podmínkách, při obvyklé pestrosti dětské stravy, se však nemusíme této příčiny obávat.

Nedostatek vápníku

Nedostatek vápníku bývá příčinou zlomenin v důsledku osteoporózy (“řídnutí kostí“) u starších osob, zejména u žen po menopauze. Kosti, které nejsou zpevněné dostatečným množstvím vápníku, se snadněji lámou – zbytečné problémy, uvědomíme-li si, že těmto stavům můžeme často předejít i zvýšeným pitím mléka.

Nadbytek vápníku

Při doporučeném dávkování se nemusíte nežádoucích účinků obávat.

Při předávkování se mohou ojediněle objevit

  • zažívací obtíže, jako je zácpa, zvracení, nechutenství,
  • někdy bolesti hlavy, žízeň a
  • výjimečně poruchy srdečního rytmu.

S většinou odchylek v příjmu vápníku se vypořádá tělo samo uložením nebo vydáním zásob do kostí nebo vyloučením vápníku ledvinami do moči. Problémy z nadbytku tak vznikají spíše při nedostatečné činnosti ledvin, než nadměrným příjmem vápníku v potravě.

Možná rizika

Na vyvážený a kontrolovaný příjem vápníku musíte dbát zejména tehdy, pokud u vás byla zjištěna zhoršená činnost ledvin. V takových případech konzultujte optimální složení stravy s svým lékařem

Doporučená dávka vápníku

Na jeden den potřebujeme přibližně 1 g vápníku. Na vyšší příjem vápníku dbejte především u svých dětí. Pokud jste těhotná nebo právě kojíte, popřípadě nacházíte-li se ve vyšší věkové kategorii, měli byste svůj denní příjem vápníku zvýšit nejméně o polovinu (viz níže).

Doporučené denní dávky vápníku:

Skupina

Optimální denní příjem
vápníku v mg/den

Kojenci 6 – 12 měsíců

600

Děti 1- 5 let

800

Děti 6- 10 let

800 – 1 200

Dospívající 11- 24 let

1200- 1500

Muži 25-65 let

1000

Muži nad 65 let

1500

Ženy 25-50 let

1000

Ženy nad 50 let

1500

Ženy těhotné a kojící

1200 – 1500

Ženy po menopauze a vápník

Jste-li ženou po menopauze, neužíváte hormonální substituci a máte navíc v příbuzenstvu zvýšený výskyt zlomenin u starších žen, měla byste zvýšit příjem vápníku, ať už formou potravin, léků nebo potravinových doplňků.

Konkrétně to znamená zvýšení průměrného denního příjmu (tj. 1 g, což odpovídá přibližně jednomu litru mléka) o 500 mg, tj. půl litru mléka nebo 5 dkg tvrdého sýra. Dostatečný příjem vápníku v potravinách je snadnou a bezpečnou cesta jak snížit vážné riziko zlomenin dlouhých kostí.

Nezapomeňte na vitamín D a K2

Při užívání vápníku nezapomínejte ani na hořčíkvitamíny D a K2 (MK-7 menachinon). Jsou důležité pro to, aby se vápník správně ukládal tam, kam má - do kostí a zubů - a udržují jeho normální hladinu v krvi. 

Pokud dáte přednost preparátům zakoupeným ve vaší lékárně, můžete se při výpočtu optimální dávky řídit popisem složení uvedeným na obalu nebo příbalovém letáku vybraného preparátu.

Máte-li dojem, že trpíte nedostatkem vápníku, poraďte se o užívání s lékárníkem nebo konzultujte vše s vašim ošetřujícím lékařem. 

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.