Lékárna.cz

Zarděnky

Zarděnky jsou infekční virové onemocnění, které je řazeno do skupiny dětských nemocí. Velmi nebezpečné jsou však i pro těhotné ženy. Jaké jsou příznaky, inkubační doba a jak se léčí si povíme v našem článku.

Zarděnky
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co jsou zarděnky

Zarděnky neboli rubeola jsou infekční virové onemocnění, které patří do skupiny dětských infekčních chorob. Šíří se kapénkovou cestou – kašlem a kýcháním nakažených osob. Virus se dostává do nosohltanu a odtud do krčních lymfatických uzlin. Zde se pomnoží a šíří se dále do těla, např. do kůže, spojivek, dýchacích cest,…

Příznaky

Nejtypičtějším příznakem je červená vyrážka, která se objevuje po celém těle, nejvíce však na obličeji a trupu. Na končetinách se vyrážka objevuje jako poslední a nebývá tolik zřetelná. Objevit se může i na sliznici patra. Nejčastěji má tvar malých růžových teček, velkých 1-5 milimetrů. Většinou po dvou až třech dnech mizí. Vyrážka může nepříjemně svědit.

Krční a příušní uzliny jsou zvětšené, ale nemusejí být bolestivé. Objevuje se i zvýšená teplota, která může v extrémním případě dosahovat až 40°C. Někdy se teplota nemusí objevit vůbec. Většinou teplota nepřesáhne 38.5 °C. 

Nemoc provází i zánět horních cest dýchacích a zánět spojivek. U dospělých se můžeme setkat s bolestí kloubů, bolestí hlavy a zimnicí.

U dětí má obvykle onemocnění mírný průběh. U některých nemocných může nemoc probíhat zcela bez příznaků.

Inkubační doba zarděnek

Inkubační doba zarděnek je 2-3 týdny. Nemocný bývá pro své okolí infekční ještě před objevením vyrážky a cca týden po jejím výskytu. Poté již není nemocný nakažlivý.

Překonání zarděnek zanechává celoživotní imunitu.

Možné komplikace zarděnek

Mezi možné komplikace zarděnek patří

  • artritida (zánět kloubů),
  • trombocytopenie (snížené množství krevních destiček),
  • myokarditida (zánět srdečního svalu),
  • zánět mozku (encefalitida) a
  • zánět mozkových blan (meningitida)

Zarděnky v těhotenství

Virus prochází placentou, takže pokud dostane žena zarděnky v těhotenství, mohou způsobit vážné poškození plodu. Onemocní-li matka v prvním trimestru, je většinou indikováno přerušení těhotenství. Čím dříve těhotná žena onemocní, tím větší je nebezpečí pro nenarozené dítě.  Děti s tzv. zarděnkovým syndromem mají vysoký potenciál ke vzniku vývojových vad (vrozené srdeční vady, hluchota, anomálie zubů, postižení centrální nervové soustavy, poškození sítnice, šedý zákal, trombocytopenie, aj.). Pokud je těhotná žena vystavena infekci v prvním trimestru a nemá přítomné ochranné protilátky, je doporučeno za 2-3 týdny zopakovat sérologické vyšetření. Onemocnění po 20. týdnu těhotenství se již nepovažuje za rizikové.

Léčba zarděnek

Léčba je ve většině případů pouze symptomatická. Spočívá v podávání léků na snížení teploty, dostatku tekutin a klidu na lůžku. V případě komplikací je zapotřebí hospitalizace.

Očkování proti zarděnkám

V ČR jsou děti plošně očkovány kombinovanou (MMR) vakcínou. Ta obsahuje oslabené viry spalniček, zarděnek a příušnic. Očkují se děti ve věku mezi 13.-18. měsícem. Přeočkování se provádí mezi 5. a 6. rokem. Další přeočkování je možné v dospělosti.

 

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Témata článku
Děti Kůže Nemoc

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.