Lékárna.cz

Menopauza (Klimakterium)

Klimakterium, známé také jako menopauza, je přirozeným a nevyhnutelným obdobím v životě ženy, které označuje konec menstruačních cyklů a fertilní fáze. To je obvykle diagnostikováno, když žena neměla menstruaci po dobu 12 měsíců. Fyziologicky je klimakterium spojeno se sníženou produkcí hormonů estrogen a progesteron. Tento hormonální pokles může vyvolat různé symptomy, jako jsou návaly horka, nespavost, změny nálady, suchost pokožky a vagíny, úbytek kostní hmoty aj. 

Menopauza (Klimakterium)
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Řešení klimakterického syndromu může být hormonální či nehormonální. Hormonální léčba by měla být nasazena pouze v nezbytně nutných případech a pouze na omezenou dobu. Předepisuje ji gynekolog.

Přírodní doplňky stravy, které jsou vhodné v období menopauzy

Měli bychom respektovat své tělo, naučit se vnímat jeho potřeby a vyzkoušet spolu s úpravou stravy pomoc z přírody. Bylinné přípravky na klimakterium obsahují různé rostlinné fytoestrogeny či látky, které podporují vlastní přirozenou tvorbu hormonů.

Velmi účinný z bylin se prokázal ploštičník hroznatý, který obsahuje látky tzv. fytoestrogeny. Tyto "přírodní hormony" byly zkoumány z hlediska účinnosti v klimakteriu a je patrné, že velmi efektivně snižují obtíže provázející menopauzu.

Dalšími přírodními látkami, které velmi napomáhají urovnat hladiny vlastních hormonů a zvládnout klimakterium jsou

Upravte životní styl i jídelníček

Vysaďte kofein, alkohol, cigarety, kořeněná jídla a horké nápoje. Z jídelníčku vyřaďte tučná jídla, uzeniny, vejce a naopak jezte více zeleniny, ovoce, mléčných výrobků s bohatým obsahem vápníku, celozrnné pečivo, rostlinné oleje či ořechy a doplňte vitamín D3. Pravidelně se hýbejte - stačí delší procházka, plavání či jiná aktivita, která vás bude bavit. Hladinu cholesterolu si měřte častěji - využít můžete některého z mnoha druhů cholesterolmetrů. 

Když chybí estrogen

Nedostatek estrogenu, který provází menopauzu, způsobuje úbytek kostní hmoty. Metabolismus kosti se zrychluje, snižuje se novotvorba kosti, zvyšuje se vstřebávání kosti. To s sebou přináší nebezpečí osteoporózy, pro kterou jsou typické zlomeniny obratlů, zlomeniny krčku kosti stehenní či zlomeniny zápěstí.

Pokud estrogeny chybí, dalším problémem, který může nastat je ateroskleróza. Po menopauze dochází k poklesu „hodného“ cholesterolu, zvýšení „zlého“ cholesterolu a zvýšení celkového cholesterolu.

Menopauza - projevy

Každá žena může v období menopauzy zažívat jiné příznaky, nejčastější jsou však tyto:

  • noční pocení
  • návaly horka
  • bolest hlavy
  • přibírání na váze
  • suchá kůže
  • vypadávání vlasů
  • změny nálad
  • potíže se spánkem
  • větší únava
  • snížená chuť na sex
  • bolesti v podbřišku

K výše jmenovaným příznakům se mohou po několika měsících nebo letech objevit i problémy s inkontinencí, osteoporóza či ischemická choroba srdeční. 

Vzhůru na preventivní prohlídku

Alespoň 1x za 2 roky absolvujte preventivní vyšetření u svého praktického lékaře, na které máte nárok. Na výsledcích tohoto vyšetření pak záleží, zda vás pošle k dalším odborným specialistům (endokrinologie, cévní, gynekologie,..)

Navštivte související produktové kategorie
Klimakterium, menopauza Hygienické potřeby Klimakterium

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.