Lékárna.cz

Menopauza (Klimakterium)

Klimakterium, známé také jako menopauza, je přirozeným a nevyhnutelným obdobím v životě ženy, které označuje konec menstruačních cyklů a fertilní fáze. To je obvykle diagnostikováno, když žena neměla menstruaci po dobu 12 měsíců. Fyziologicky je klimakterium spojeno se sníženou produkcí hormonů estrogen a progesteron. Tento hormonální pokles může vyvolat různé symptomy, jako jsou návaly horka, nespavost, změny nálady, suchost pokožky a vagíny, úbytek kostní hmoty aj. 

Menopauza (Klimakterium)
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Řešení klimakterického syndromu může být hormonální či nehormonální. Hormonální léčba by měla být nasazena pouze v nezbytně nutných případech a pouze na omezenou dobu. Předepisuje ji gynekolog.

Přírodní doplňky stravy, které jsou vhodné v období menopauzy

Měli bychom respektovat své tělo, naučit se vnímat jeho potřeby a vyzkoušet spolu s úpravou stravy pomoc z přírody. Bylinné přípravky na klimakterium obsahují různé rostlinné fytoestrogeny či látky, které podporují vlastní přirozenou tvorbu hormonů.

Velmi účinný z bylin se prokázal ploštičník hroznatý, který obsahuje látky tzv. fytoestrogeny. Tyto "přírodní hormony" byly zkoumány z hlediska účinnosti v klimakteriu a je patrné, že velmi efektivně snižují obtíže provázející menopauzu.

Dalšími přírodními látkami, které velmi napomáhají urovnat hladiny vlastních hormonů a zvládnout klimakterium jsou

Upravte životní styl i jídelníček

Vysaďte kofein, alkohol, cigarety, kořeněná jídla a horké nápoje. Z jídelníčku vyřaďte tučná jídla, uzeniny, vejce a naopak jezte více zeleniny, ovoce, mléčných výrobků s bohatým obsahem vápníku, celozrnné pečivo, rostlinné oleje či ořechy a doplňte vitamín D3. Pravidelně se hýbejte - stačí delší procházka, plavání či jiná aktivita, která vás bude bavit. Hladinu cholesterolu si měřte častěji - využít můžete některého z mnoha druhů cholesterolmetrů. 

Když chybí estrogen

Nedostatek estrogenu, který provází menopauzu, způsobuje úbytek kostní hmoty. Metabolismus kosti se zrychluje, snižuje se novotvorba kosti, zvyšuje se vstřebávání kosti. To s sebou přináší nebezpečí osteoporózy, pro kterou jsou typické zlomeniny obratlů, zlomeniny krčku kosti stehenní či zlomeniny zápěstí.

Pokud estrogeny chybí, dalším problémem, který může nastat je ateroskleróza. Po menopauze dochází k poklesu „hodného“ cholesterolu, zvýšení „zlého“ cholesterolu a zvýšení celkového cholesterolu.

Menopauza - projevy

Každá žena může v období menopauzy zažívat jiné příznaky, nejčastější jsou však tyto:

  • noční pocení
  • návaly horka
  • bolest hlavy
  • přibírání na váze
  • suchá kůže
  • vypadávání vlasů
  • změny nálad
  • potíže se spánkem
  • větší únava
  • snížená chuť na sex
  • bolesti v podbřišku

K výše jmenovaným příznakům se mohou po několika měsících nebo letech objevit i problémy s inkontinencí, osteoporóza či ischemická choroba srdeční. 

Vzhůru na preventivní prohlídku

Alespoň 1x za 2 roky absolvujte preventivní vyšetření u svého praktického lékaře, na které máte nárok. Na výsledcích tohoto vyšetření pak záleží, zda vás pošle k dalším odborným specialistům (endokrinologie, cévní, gynekologie,..)

Navštivte související produktové kategorie
Klimakterium, menopauza Hygienické potřeby Klimakterium

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.