Lékárna.cz

Raw strava a její vliv na zdraví

Poslední dobou je čím dál více oblíbená a propagovaná raw strava. Co to vlastně je a jaký má pro nás přínos?

Raw strava a její vliv na zdraví
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co je to raw strava

Raw nebo-li také živá strava, syrová strava či vitariánství vychází z myšlenky, že tepelně upravená strava výrazně ztrácí své výživové hodnoty. Raw food je strava, která neprošla tepelným zpracováním, tj. teplotou nad 45 °C. Takováto strava je plná vitamínů, minerálů, živin a aktivních enzymů. Hlavními složkami syrové stravy jsou ovoce, zelenina, luštěniny, obiloviny, semínka, ořechy, řasy, za studena lisované oleje. Používá se odšťavňování, mixování a sušení ovoce a zeleniny, klíčení semen, obilovin a luštěnin.

Z pohledu vitariánů je syrová strava správným řešením. Naopak z pohledu moderní medicíny a Ayurvédy jsou názory na konzumaci výhradně syrové stravy směsicí výhod a nevýhod.

Proč dát přednost syrovým potravinám?

Hlavní výhodou syrové stravy je podle vyznavačů raw food zachování složení a struktury potravin. Tepelná úprava (dušení, smažení, pečení...) ničí nutriční hodnoty potravin a jejich enzymatickou aktivitu a tím způsobuje nadměrné zatížení lidského těla.

Tepelná úprava způsobuje denaturaci (změnu struktury, vysrážení) bílkovin, potrava je zbavena vody a bílkoviny se stávají pro tělo těžko využitelnými. Dochází tak k překyselování organismu. Pokud je organismus dlouhodobě překyselený, nezvládá již sám vyrovnávat pH a dochází k jeho poškození a rozvoji různých onemocnění.

Tuky i cukry se teplenou úpravou také stávají těžko stravitelné. Takto těžko stravitelná a nestrávená potrava v trávicím traktu podléhá hnilobnému kvašení, zanáší střevní trakt a tím se zde vytváří prostředí pro růst plísní a jiných nežádoucích mikroorganismů.

Tepelným zpracováním se ničí některé vitamíny a minerály nebo se mění jejich struktura. Tělo pak tyto formy neumí využít a buď je bez užitku vyloučí, nebo se v něm hromadí.

Enzymatická aktivita potravin je velmi důležitá. Enzymy jsou katalyzátory všech dějů v organismu. Teplota nad 45 °C enzymy ničí. Lidské tělo si je schopno tvořit enzymy jen v omezené míře. A pokud nejsou přijímány ve stravě, dochází ke zhoršení metabolismu cukrů, tuků a bílkovin. To vede k vyčerpání a oslabení organismu a imunity.

Výhody raw stravy

Konzumace syrové stravy pomůže organismu s regenerací. Dochází k úpravě tělesné váhy, zlepšení stavu pokožky, zastavení padání vlasů. Zbavíme se překyselení, budeme odolnější vůči stresu a působení různých patogenů. U živé stravy nedochází k imunitní reakci našeho těla. Nebudeme tedy po jídle unavení a můžeme plně fungovat i s plným žaludkem. Naše tělo pročistí a bude mít čas na obnovu. Raw strava obsahuje méně tuku, sodíku a cholesterolu a spoustu vlákniny, minerálů, vitamínů, enzymů a dalších důležitých živin. Velkou výhodou je i rychlost přípravy pokrmů a minimum znečištěného nádobí, které pak většinou stačí pouze opláchnout a je uklizeno :-)

Nevýhody raw stravy

V případě nedostatečně pestré stravy může mít raw strava i řadu nevýhod. Z celostního pohledu je pro mnohé energeticky nevyrovnaná a ochlazující. Může hrozit nedostatek vitamínu B12, vitamínů rozpustných v tucích, omega-3 nenasycených mastných kyselin, tělu také můžou chybět bílkoviny. Hůře se vstřebávají karotenoidy a lykopen.

Když tento způsob stravování vyznávají jen někteří členové rodiny, bude složitější i domácí příprava jídel. A když si chcete vyrazit s přáteli do restaurace, možná budete déle hledat kompromis. Ne každému tento styl vyhovuje.

Co se děje při přechodu na raw stravu

Při náhlém přechodu na živou stravu může dojít k rychlé detoxikaci organismu. S tím jsou spojeny přechodné nepříjemné projevy jako jsou bolesti hlavy, zvýšení únavy, akné, ekzém nebo střídání nálad. Proto je vhodnější na raw stravu přecházet tak, že budeme postupně navyšovat podíl syrové stravy. Přechod na syrovou stravu je snadnější v létě, kdy čerstvé ovoce a zeleninu snadno získáte - ať už z vlastní zahrádky, nebo třeba na farmářských trzích.

Ani v zimě ale není problém sehnat z lokálních zdrojů jablka, mrkev, kysané zelí, sušené plody, oříšky a semínka. Vhodné je přidat i tzv. superpotraviny chlorellu, spirulinu, mladý ječmen, mladou pšenici, goji, chia semínka

V zimním období jsou velmi důležitá a chutná naklíčená semínka slunečnice, munga, chia nebo vojtěšky. V chladných dnech lze přidat „prohřívající“ potraviny, jako jsou skořice, zázvor, chilly, kurkuma, česnek, oregano nebo bazalka.

Pro ty, kteří nejsou zcela přesvědčeni o přechodu na čistou raw stravu, je ideálním řešením kompromis. Syrová strava je ideální odlehčovací kúra a možnost detoxikace organismu hlavně v letním období, kdy je možnost získat čerstvé suroviny. Připravit si můžete raw jídelníček na celý den, nebo jen předkrm, polévku, hlavní jídlo, salát nebo raw zákusek. Stále populárnějšími je i raw cukroví či dorty.

A teď už slibovaný recept:

Raw chia pudink s ovocným sorbetem

Pudink

  • 2-3 lžíce chia semínek
  • půl šálku kešu mléka (postup výroby níž)
  • 2 lžíce sladidla – já použila med, vhodný je i javorový, datlový nebo agávový sirup, případně kokosový cukr
  • ovoce (banán, jablko, meruňky, jahody, maliny, borůvky - prostě co zrovna máte po ruce) 

Sorbet

  • zmrzlé maliny, borůvky, jahody,… dle chuti
  • trošku kešu mléka
  • sladidlo

Postup

Nejdříve si vyrobíme kešu mléko. Na 1 litr mléka namočíme 1 šálek kešu ořechů do 900 až 1000 ml vody. Po 3 hodinách pořádně rozmixujeme, aby v mléce nebyly kousky ořechů. Pokud mléko zbyde, lze ho v lednici uchovávat nanejvýš 24 hodin.

Chia semínka rozmícháme v kešu mléku, přidáme vybrané sladidlo a necháme 10 až 15 min nabobtnat.

Chia pudink dáme do misky naskládáme na něj libovolné ovoce a zalijeme ovocným sorbetem, který připravíme z polorozmrzlého ovoce, které rozmixujeme se sladidlem a trochou kešu mléka do požadované hustoty. Na ozdobu se hodí kousky ovoce a máta.

Další raw recepty najdete:

Navštivte související produktové kategorie
Diety a hubnutí Bio potraviny Vitamín B

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.