Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Zdravé vaření: Raw arašídový koláč

Zdravé vaření: Raw arašídový koláč

Na přípravu tohoto arašídového zákusku padne velké množství arašídů. Takže je zákonitě musíte milovat, když si z nich budete chtít připravit tuto dobrotu. Pro mě je arašíd králem mezi oříšky, a to i přesto, že je to vlastně luštěnina :-)

Zdravé vaření: Raw arašídový koláč

Botanický název arašídů, podzemnice olejná, mluví za vše - její lusky opravdu rostou pod zemí. Arašídy alias buráky obsahují spoustu tělu prospěšných látek, přesto by se měly konzumovat v přiměřeném množství... ale tak je to téměř se vším. Úplně vyhnout byste se pak měli jejich olejem nacucané a solené podobě, které často podléháme u sledování filmu. Kalorickou bombou jsou ale i přírodní buráky, proto přijdou vhod ve chvíli, kdy naše tělo volá po doplnění energie.

Já osobně bych mohla jíst arašídy neustále, a proto velebím Američany za to, že světu dali arašídové máslo!

Arašíd pod drobnohledem

Arašídy obsahují tuky, bílkoviny, sacharidy, vitaminy skupiny B (B1, B3, B5, B6 a B9), hořčík, vápník, zinek a fosfor. Za zmínku pak určitě také stojí látka resveratrol, která je významným antioxidantem a má antibakteriální účinky. 

Recept na RAW arašídový koláč

Na přípravu „arašíďáku“ budeme potřebovat:

  • 300 g arašídů (nesolené, nepražené)
  • 1 tabulku vysokoprocentní čokolády - kousek si nechte na závěr, nastrouháme ho na povrch koláče
  • 100 g datlí
  • agar na zahuštění
  • třešně - čerstvé, zmražené nebo třešňový kompot

Datle si hodinu předem namočte do vody, aby změkly. Poté je rozmixujte v mixéru nebo pokrájejte nožem na malé kousíčky. Arašídy rozemelte nadrobno v mixéru a většinu čokolády si mezitím nechte rozpustit v horké lázni. Vše smíchejte dohromady a prsty vtalčte na dno dortové formy. Korpus pak nechte hodinu odpočívat v lednici. 

Mezitím rozvařte třešně v trošce vody a ke konci vaření přidejte 1/4 lžičky agaru a jakýkoliv sirup, který máte rádi (ten pak můžete použít i na závěrečné dozdobení). Třešněmi polijte korpus, navrch nastrouhejte zbytek čokolády a hotový koláč opět nechte v lednici odpočinout.


Zdravé vaření Lékárny.cz

nakupovat

Související zboží

všechny články

Přečtěte si

 

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám