Zdravé vaření: Raw datlovo-arašídové tyčinky
Raw strava aneb živá strava je ve stravování velmi populární. A jak už to tak bývá, když se jedná o to, co našemu tělu prospívá či neprospívá, i tady se názory velmi liší. Já radím využít nadcházející léto a raw stravu do jídelníčku tehdy, kdy je čerstvá zelenina a ovoce lehce na dosah a my tak můžeme využít jejich původního bohatství živin.
Raw tyčinky
Já sama ráda tímto způsobem mlsám. Miluji veškeré typy raw zákusků. Můj manžel je z nich nadšený už méně, ale to nevadí, alespoň pak zbyde na mě :-) Mám například velkou spotřebu raw tyčinek a pokud si je samy kupujete, tak víte, že to není zrovna levná záležitost. Proto jsem se pustila do jejich výroby.
S přípravou raw zákusků mám spojeny hlavně datle. Ty u mě doma najdete ve všech jejich podobách – čerstvé, sušené, ve formě sirupu nebo pasty.
Co budete potřebovat (cca 8 ks 40 gramových tyčinek)
- 250 g datlí
- 3 vrchovaté lžíce arašídového másla
- 50 g mletých mandlí či jiných ořechů (lískové, vlašské)
- 50 g mletého sezamu
Postup
Nejprve si na jemno namelte mandle a sezam a postupně do směsi přidávejte datle (ne všechny naráz). A nakonec přidejte arašídové máslo. Pokud se vám konzistence nebude pozdávat, to znamená, že vám nebude držet pohromadě, nebojte se přidat buď arašídové máslo nebo sypkou část (ořechy a mandle). Příprava raw tyčinek závisí na tom, jak moc máte či nemáte tekuté arašídové máslo (v tomto případě by mělo být z nepražených arašídů, aby se jednalo o raw).
Tyto tyčinky jsou poměrně energeticky vydatné, proto s nimi zacházejte opatrně ;-)
Zuzana Bihary
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!