Lékárna.cz

Kokos – hodí se do kuchyně, na pleť i na výrobu šperků nebo nádobí

Kokos je perfektní plodina, protože se dá využít snad na všechno na co si vzpomeneme. Hodí se na smažení nebo pečení, užitečný je v kosmetickém průmyslu a můžete si z něj vyrobit i unikátní šperky nebo misky či květináče. Víte ale, jaký je rozdíl mezi mladým kokosem a hnědým kokosem? Nebo mezi strouhaným kokosem a kokosovou moukou? Čtěte dál a dozvíte se proč je kokos ideální potravina.

Kokos – hodí se do kuchyně, na pleť i na výrobu šperků nebo nádobí
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co je kokos

Na začátek je potřeba si ujasnit, co to vlastně ten kokos je. Je to s ním totiž trošku složitější. Jde o plod kokosovníku ořechoplodého. Z botanického hlediska ale spíše zapadá do definice peckovice, a proto se oficiálně neřadí mezi ořechy. Všichni se alespoň shodneme na to, že to je ovoce, které roste na palmách v tropickém podnebí.

Proč zařadit kokos do svého jídelníčku

  • obsahuje přírodní proteiny
  • dodává tělu vitamíny (B a C) a minerály (křemík, hořčík, fosfor, vápník)

Jaký je rozdíl mezi mladým a hnědým kokosem?

Mladý kokos se sklízí během šestého a osmého měsíce, a proto obsahuje více vitamínů a minerálů. Chcete-li si vychutnat čerstvou kokosovou vodu a užít si všechny její benefity, kupte si právě mladý kokos.

Hnědý kokos roste na palmách téměř celý rok a velká většina vody v něm se přeměnila na bílou hmotu (dužinu). Tělu i přesto dodává všechny zmíněné benefity, jen je tučnější a tedy kaloričtější.

Jak kokos otevřít?

Mladý kokos se většinou doporučuje otevřít za pomocí pilky nebo mačety a osekat opatrně po okrajích. My máme jeden tip na otevření dozrálého ořechu. Každý plod má na sobě tři otvory. Dva z nich jsou většinou slepé, ale ten na pravé straně se dá otevřít za pomoci ostrého nástroje, třeba nůžkami, nebo vývrtkou. Tudy pak můžete vypít všechnu vodu, která v kokosu ještě zbyla.

Pak dejte kokos do trouby rozehřáté na zhruba 200 stupňů Celsia a nechte ho tam 10-15 minut. Pak ho jednoduše zmáčkněte, slupka pukne a máte přístup k chutné a výživné dužině. Až budete čerstvý kokos jíst je dobré vědět, že dužina je pro tělo hůře stravitelná, a proto se nedoporučuje kombinovat s vajíčky nebo mléčnými produkty. My ještě radíme, nejíst kokos před spaním, aby mělo tělo čas a energii na noční úklid.

Jak se dá kokos zpracovat

Kokosový olej
 
Kokosový olej je takový malý zázrak. Je stabilní do teploty 200 stupňů Celsia a tak se nemusíte bát, že bude při smažení prskat. Můžete na něm smažit palačinky nebo i kuře a zeleninu. Je plný antioxidantů a vědci ho doporučují i kvůli pozitivnímu dopadu na funkci mozku. Olej se dá kromě kuchyně využít i v kosmetickém průmyslu, třeba jako masážní olej.  My ho nedoporučujeme na obličej, protože je příliš těžký a mastný a neudělá jemné obličejové kůži dobrou službu. Určitě ho ale zkuste jako noční zábal na unavené vlasy nebo jako domácí metodu na bělení zubů, o které už jsme psali.

Strouhaný kokos

Usušená a nastrouhaná dužina patři mezi nejprodávanější kokosové produkty v Česku. Používá se k vaření a pečení.

Kokosová mouka

Usušená a semletá kokosová dužina. Určitě vás teď napadne, jaký je rozdíl mezi strouhaným kokosem a moukou. Při zpracování kokosové mouky se odstraní většina vody a tuku. Kokosová mouka je bezlepková, neobsahuje moc sacharidů, zato obsahuje vlákninu a je rychle stravitelná.

Kokosová voda

Jak už jsme psali, pochází z mladých ořechů a patří mezi nejzdravější nápoje na světě. Obsahuje pouze přírodní tuky a cukry, navíc je plná železa, manganu, zinku a vitamínu B. Kokosová voda má pozitivní vliv na lidský organismus a je vhodná ke každodenní konzumaci.

Kokosové mléko

Možná se zdá, že kokosové mléko se získává přímo z kokosového plodu, ale není tomu tak. Máme pro vás jednoduchý recept na domácí kokosové mléko.

K výrobě kokosového mléka potřebujete jen kokos, mixér a vodu.

Vydlabejte kokosovou dužinu a v mixéru ji smíchejte se zhruba litrem vody. Můžete také přisladit přírodním sladidlem. Zmixujte vše dohromady a přeceďte do finální nádoby.

Kokos, který zůstal v cedníku určitě nevyhazujte! Nechte ho den nebo dva sušit a voila máte kokosovou mouku.

Kokosové mléko můžete používat přesně tak, jako kravské mléko, dají se z něj vyrábět například kaše (rýžové, mandlové, ovesné), nebo si do něj ráno nasypte cereálie a ano, hodí se i do kávy.

Pokud si koupíte celý kokos, využijete ho od slupky až po dužinu. Vodu vypijete, dužinu sníte a zpracujete a z kokosové slupky si můžete vyrobit květináč, misku, nebo jedinečné náušnice nebo jiné šperky. Kokos je zkrátka ideální potravina. Jak ho máte rádi vy?

Top recepty od našich food blogerek

Navštivte související produktové kategorie
Léky na trávení Potraviny a hubnutí

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.