Co je kokos
Na začátek je potřeba si ujasnit, co to vlastně ten kokos je. Je to s ním totiž trošku složitější. Jde o plod kokosovníku ořechoplodého. Z botanického hlediska ale spíše zapadá do definice peckovice, a proto se oficiálně neřadí mezi ořechy. Všichni se alespoň shodneme na to, že to je ovoce, které roste na palmách v tropickém podnebí.

Proč zařadit kokos do svého jídelníčku
- obsahuje přírodní proteiny
- dodává tělu vitamíny (B a C) a minerály (křemík, hořčík, fosfor, vápník)
Jaký je rozdíl mezi mladým a hnědým kokosem?
Mladý kokos se sklízí během šestého a osmého měsíce, a proto obsahuje více vitamínů a minerálů. Chcete-li si vychutnat čerstvou kokosovou vodu a užít si všechny její benefity, kupte si právě mladý kokos.
Hnědý kokos roste na palmách téměř celý rok a velká většina vody v něm se přeměnila na bílou hmotu (dužinu). Tělu i přesto dodává všechny zmíněné benefity, jen je tučnější a tedy kaloričtější.
Jak kokos otevřít?
Mladý kokos se většinou doporučuje otevřít za pomocí pilky nebo mačety a osekat opatrně po okrajích. My máme jeden tip na otevření dozrálého ořechu. Každý plod má na sobě tři otvory. Dva z nich jsou většinou slepé, ale ten na pravé straně se dá otevřít za pomoci ostrého nástroje, třeba nůžkami, nebo vývrtkou. Tudy pak můžete vypít všechnu vodu, která v kokosu ještě zbyla.
Pak dejte kokos do trouby rozehřáté na zhruba 200 stupňů Celsia a nechte ho tam 10-15 minut. Pak ho jednoduše zmáčkněte, slupka pukne a máte přístup k chutné a výživné dužině. Až budete čerstvý kokos jíst je dobré vědět, že dužina je pro tělo hůře stravitelná, a proto se nedoporučuje kombinovat s vajíčky nebo mléčnými produkty. My ještě radíme, nejíst kokos před spaním, aby mělo tělo čas a energii na noční úklid.
Jak se dá kokos zpracovat
Kokosový olej
Kokosový olej je takový malý zázrak. Je stabilní do teploty 200 stupňů Celsia a tak se nemusíte bát, že bude při smažení prskat. Můžete na něm smažit palačinky nebo i kuře a zeleninu. Je plný antioxidantů a vědci ho doporučují i kvůli pozitivnímu dopadu na funkci mozku. Olej se dá kromě kuchyně využít i v kosmetickém průmyslu, třeba jako masážní olej. My ho nedoporučujeme na obličej, protože je příliš těžký a mastný a neudělá jemné obličejové kůži dobrou službu. Určitě ho ale zkuste jako noční zábal na unavené vlasy nebo jako domácí metodu na bělení zubů, o které už jsme psali.
Strouhaný kokos
Usušená a nastrouhaná dužina patři mezi nejprodávanější kokosové produkty v Česku. Používá se k vaření a pečení.
Kokosová mouka
Usušená a semletá kokosová dužina. Určitě vás teď napadne, jaký je rozdíl mezi strouhaným kokosem a moukou. Při zpracování kokosové mouky se odstraní většina vody a tuku. Kokosová mouka je bezlepková, neobsahuje moc sacharidů, zato obsahuje vlákninu a je rychle stravitelná.
Kokosová voda
Jak už jsme psali, pochází z mladých ořechů a patří mezi nejzdravější nápoje na světě. Obsahuje pouze přírodní tuky a cukry, navíc je plná železa, manganu, zinku a vitamínu B. Kokosová voda má pozitivní vliv na lidský organismus a je vhodná ke každodenní konzumaci.
Možná se zdá, že kokosové mléko se získává přímo z kokosového plodu, ale není tomu tak. Máme pro vás jednoduchý recept na domácí kokosové mléko.
K výrobě kokosového mléka potřebujete jen kokos, mixér a vodu.
Vydlabejte kokosovou dužinu a v mixéru ji smíchejte se zhruba litrem vody. Můžete také přisladit přírodním sladidlem. Zmixujte vše dohromady a přeceďte do finální nádoby.
Kokos, který zůstal v cedníku určitě nevyhazujte! Nechte ho den nebo dva sušit a voila máte kokosovou mouku.
Kokosové mléko můžete používat přesně tak, jako kravské mléko, dají se z něj vyrábět například kaše (rýžové, mandlové, ovesné), nebo si do něj ráno nasypte cereálie a ano, hodí se i do kávy.
Pokud si koupíte celý kokos, využijete ho od slupky až po dužinu. Vodu vypijete, dužinu sníte a zpracujete a z kokosové slupky si můžete vyrobit květináč, misku, nebo jedinečné náušnice nebo jiné šperky. Kokos je zkrátka ideální potravina. Jak ho máte rádi vy?