Zdravé vaření: Dokonale kokosové sušenky
...tedy až na tu mandličku :-) Klasické ingredience pro běžné sušenky jsou mouka, cukr a nějaký ten tuk. Možná vás překvapí, že tentokrát budou všechny tyto suroviny pouze z kokosu. Určitě tedy potěšíme milovníky kokosové vůně i chuti, ale i bezlepkáře nebo ty, kteří prostě chtějí mlsat zdravě.
Kokosová palma je též nazývána jako strom, který dává vše potřebné pro život. To nás může navnadit na obsah mnoho pro zdraví hodnotných látek. Kokos je převážně tvořen z nasycených mastných kyselin, což může v mnohých vzbudit dojem, že zas o tolik zdravou plodinu nejde. Opak je však pravdou. Třeba panenský za studena lisovaný olej má opravdu blahodárné účinky. Ať už se jedná o pleť, vlasy, zuby nebo trávicí ústrojí.
Na kokos by si měli čas od času vzpomenout také ti, kterým se lámou nehty a vlasy.
A tak tedy zpět k sušenkám! Abyste si jich mohli taky pár upéct, budete si muset pořídit několik kokosových surovin. Pak už nejde o nic složitého.
Co budete potřebovat
- 60 g kokosové mouky
- 30 g strouhaného kokosu
- 60 g kokosového oleje
- 30 g kokosového cukru
- 30 g dobrého medu
- mandlička na ozdobu
Postup
Kokosovou mouku, strouhaný kokos a kokosový cukr, tedy ty sypké části, pořádně promíchejte a pak do nich přidejte změklý kokosový olej a med. Z této hmoty vytvarujte kuličky, které na plechu s pečícím papírem trochu rozplácnete. Na ozdobu můžete přidat půl mandle, ale nutné to není. Troubu si předehřejte na 170°C a pečte dorůžova. Stačí 5-7 minut. Raději od trouby vůbec neodcházejte, mají totiž tendenci se rychle připalovat ;-)
Tak ať chutnají!
Zuzana Bihary
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!