Zdravé vaření: Fíkovo-kokosová rolka
Nepečené a navíc raw cukroví se poslední roky těší stále větší oblibě. Tato dvojbarevná rolka, která spojuje úžasnou chuť sušených fíků a kokosu je příkladem, že raw cukroví nejen dobře chutná, ale i skvěle vypadá.
Ač se to může zdát, výroba není ani trochu složitá a je časově velmi nenáročná . Když zapojíte fantazii, můžete vyzkoušet i jiné ingredience podle vaší chutě či zásob ve špajzu. Každopádně spojení chutí fíku a kokosu je opravdu famózní.
Co budete potřebovat
Pro výrobu jedné rolky dlouhé asi patnáct centimetrů budete potřebovat
- 100 g sušených fíků
- 50 g mandlí
- 4 - 5 velkých lžic strouhaného kokosu
- 3 - 4 velké lžíce kokosové mouky
- 1 velkou lžíci tekutého medu
- 2 - 3 velké lžíce kokosového oleje
- 2 malé lžičky sezamu
Postup
Na tmavší část rozmixujte fíky s mandlemi a přidejte asi jednu a půl lžíce kokosového oleje. Vzniklou směs pořádně promíchejte a nechte asi pět minut odpočinout a ztuhnout v lednici. Na světlou část promíchejte strouhaný kokos s kokosovou moukou, zbylým kokosovým olejem a medem. I tuto část je dobré nechat asi pět minut v lednici. Každou část pak pomalu a jemně vyválejte pomocí válečku na asi půl centimetru tlustou placku. A teď přichází asi nejnáročnější část. Bílou placku přendejte na tmavou a pomalu začněte rolovat. Jestli se vám bude těsto lepit na podložku, pomocí nože vždy kousek po kousku oddělte od podložky. Na konci rolování vám vznikne pravidelný hezký váleček. Pro zpestření chutě i vzhledu můžete celý váleček posypat jemně opraženými sezamovými semínky.
A nakonec stačí už jen ostrým zoubkovatým nožem nakrájet tenká kolečka a naservírovat na vánoční stůl.
Protože toto cukroví neobsahuje cukr ani moukou, je ideální i pro malé děti. Vždyť cukroví děláme hlavně kvůli nim :-)
Zuzana Bihary
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!