Moje srdcovky

Úvodní strana » Magazín Lékárna.cz » Články a blogy » Čím sladit a co raději vynechat

Čím sladit a co raději vynechat

Trávení Zdraví z přírody Hubnutí

Seřadili jsme cukry, sirupy a další "sladidla" podle jejich glykemického indexu. Podívejte se, která jsou z hlediska zvýšení krevního cukru nejbezpečnější, a kterým se raději vyhnout.

Čím sladit a co raději vynechat

Sirupy nebo xylitol do pečení i do čaje

Javorový sirup je sladidlem s obsahem sacharózy a obsahuje řadu prospěšných látek, jako je draslík, vápník, mangan a zinek, antioxidanty a protizánětlivé látky.  Rýžový sirup neobsahuje žádnou fruktózu, má nižší glykemický index a hodí se do pudinků, sladkých dezertů i do čaje. Díky neutrální chuti je univerzální a lze jej použít i na pečení. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Stévie, glykemický index: 0

Stévie je asi 300x sladší než řepný cukr, její nespornou výhodou ale je, že neobsahuje téměř žádné kalorie. Navíc udržuje správné pH v ústech a tudíž brání tvorbě zubního kazu. Nevýhodou je, že tato sladká chuť bez dávky sacharidů může organismu způsobit hypoglykemický stav a tělo si řekne o cukry v jiné podobě.

Erythritol, glykemický index: 0

Erythritol, jinak také alkoholový cukr, se v přírodě vyskytuje například v hruškách, melounech či hroznech, ale také v houbách nebo v potravinách obsahujících kvasinky (víno, pivo, saké, sójové omáčky a sýry). Je nízkokalorický a je vhodný pro diabetiky i těhotné. Pozor si dejte při jeho nadměrné konzumaci, zejména v kombinaci s glukózou, mohou se projevit projímavé účinky.

Čekankový sirup, glykemický index: 5

Čekankový sirup má mimořádně vysoký obsah vlákniny a nízký obsah cukru, tudíž je vhodný při redukčních dietách. Má stejnou sladivost jako med, ve srovnání s ním ale obsahuje až o 95 % méně cukru a o 45 % méně kalorií. Neobsahuje lepek, laktózu, konzervanty ani aromata. Má probiotické účinky. Při nadměrné konzumaci se mohou projevit nadýmavé a projímavé účinky.

Co je glykemický index

Glykemický index vyjadřuje rychlost, za níž se sacharidy z potravy přemění na glukózu a ta se následně dostane do krevního oběhu. Potraviny s vysokým GI nás okamžitě zasytí, ale velmi brzy po jídle se dostaví pocit hladu a často i chuť na sladké.

Březový cukr, glykemický index: 7

Březový cukr neboli xylitol má stejnou sladivost jako cukr řepný či třtinový, ale obsahuje oproti nim o 30 % méně kalorií. Jeho hlavním plusem je schopnost omezovat růst zubních povlaků, čímž brání vzniku zubního kazu. Také pomáhá udržovat optimální PH v ústech, pomáhá při paradontóze, má antibakteriální účinky a pozitivní vliv na trávení. Po konzumaci většího množství se mohou objevit zažívací problémy.

Březový cukr je vhodný pro diabetiky

Březový cukr, neboli xylitol je z hlediska glykemického indexu a obsahu kalorií vhodnou volbou diabetiky a lidi na redukční dietě. Nezvyšuje hladinu krevního cukru, má nízký glykemický index a minimum kalorií. Pro své mírné projímavé účinky je vhodné jej používat v přiměřeném množství a střídat s jinými zdravými alternativami. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Agávový sirup, glykemický index: 15

Agávový sirup má vyšší sladivost než cukr a zároveň má velmi příjemnou chuť. Má velmi nízký glykemický index, ale díky vysokému obsahu fruktózy, která podporuje chuť k jídlu a může vést ke tvorbě zánětů, jej není vhodné konzumovat ve větším množství.

Med nepasterizovaný, glykemický index: 30

Obsahuje zejména glukózu i fruktózu a také mnoho vitamínů a minerálů. Za zmínku stojí např. vápník, železo, hořčík, draslík, zinek či selen. Zatímco nepasterizovaný med má glykemický index 30, ten pasterizovaný má 75, je tedy jasné, že je lepší zvolit ten první, který navíc přirozeně brání v rozvoji některých nemocí a bakterií. Med je alergen, není tedy vhodný pro každého.

Kokosový cukr, glykemický index: 35

Kokosový cukr je bohatý na antioxidanty, aminokyseliny a celou řadu vitamínů (zejména skupiny B) a minerálů (hořčík, draslík, zinek a železo). Má proto pozitivní účinky na zdraví, včetně významné role v prevenci rakoviny, nicméně vědecky podložené důkazy zatím k dispozici nejsou. Má vyšší podíl fruktózy.

Datlový sirup, glykemický index 47

Datlový sirup obsahuje vitamíny skupiny B, draslík, vápník i železo a určitě patří do skupiny velmi oblíbených a zdravých náhražek řepného cukru. Má sice méně kalorií než běžný cukr, přesto jich má poměrně hodně, a tak není vhodné konzumovat velké množství.

Fíková pasta, glykemický index 50

Sušené ovoce a z ovoce připravené pasty jsou asi nejlepší možností, jak si osladit život. Obsahují totiž mnoho mikroživin, antioxidantů a vlákniny. Ovocné pasty se obvykle vyrábí z fíků, datlí, sladkých jablek či rozinek.

Javorový sirup, glykemický index: 54

Javorový sirup kromě fruktózy a glukózy obsahuje také mnoho vitamínů a minerálů - např. vitamíny A a D, vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, mangan, zinek, draslík nebo železo. V poměrně vysoké koncentraci je přítomna kyselina jablečná a až 24 důležitých antioxidantů, které tělo chrání před volnými radikály. Z výživového hlediska je javorový sirup, vzhledem k vysokému podílu sacharózy, podobný klasickému řepnému nebo třtinovému cukru.

Třtinový cukr, glykemický index: 60

Takzvaný „hnědý" cukr má nezaměnitelnou karamelovou příchuť, která souvisí s přítomností přírodní melasy, díky níž obsahuje vitamíny, minerály (sodík, draslík, vápník, železo, chrom, zinek, selen, mangan, molybden, měď, hořčík, fosfor a další) a některé aminokyseliny. Z pohledu výživových hodnot je na tom třtinový cukr velmi podobně jako cukr řepný. Také se jedná o disacharid sacharózu.

Řepný cukr, glykemický index: 68

„Bílý“ cukr je z chemického hlediska sacharóza. Pro tělo je dobře stravitelný a pro svou chuťovou neutrálnost v kuchyni těžko zastupitelný. Velkou nevýhodou cukru oproti jiným sladidlům je fakt, že neobsahuje žádné vitamíny ani minerály. O ty přichází v procesu rafinace (čištění), díky němuž má svou typicky bílou barvu.

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám