Luštěniny, jako jsou fazole, čočka, hrách nebo cizrna, jsou skvělým zdrojem rostlinného proteinu, který je vhodný zejména pro vegetariány a vegany. Další výhodou luštěnin je jejich všestrannost v kuchyni. Mohou být použity v různých pokrmech, jako jsou polévky, saláty, rizota, omáčky či přílohy. Díky své schopnosti absorbovat chuťi a dochutit se kořením jsou luštěniny skvělou bází pro kreativní a chutné recepty.
Proč právě luštěniny?
- Luštěniny jsou vyhledávány pro svůj vysoký obsah proteinů. Bílkoviny jsou v luštěninách zastoupené dokonce ve větším množství než je tomu v mase. Výhodou bílkovin získaných z luštěnin je to, že spolu s nimi nepřijímáte i nezdravý cholesterol, který je ve většině mase.
- Dalším jejich pozitivem je to, že obsahují celkově málo tuku (toho nezdravého), naopak zdravý a potřebný tuk v nich také najdeme.
- Jsou zdrojem minerálů: vápníku, hořčík, draslíku, železa, vitamínů a potřebné vlákniny.
- Luštěniny jsou vhodné jako součást prevence srdečně cévních onemocnění. Jsou také vhodné pro diabetiky. Pomalu vstřebávají, takže po jídle nedochází k rychlému vzestupu hladiny cukru v krvi.
Kategorii
Luštěniny
najdete i na našem slovenském e-shopu MojaLekáreň.sk