Lékárna.cz

Jak podpořit imunitu organismu

Máme pro vás tipy na přírodní doplňky stravy, které vám pomohou podpořit přirozenou imunitu nejen během podzimu.

Jak podpořit imunitu organismu
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Jak doplnit důležité živiny

Vsaďte na krilový olej. Je jedním z nejkvalitnějších zdojů zdravých omega 3 mastných kyselin a EPA a DHA. Kril jsou drobní mořští korýši, jejichž olej obsahuje podobné složení jako rybí tuk. V krilu je obsažen navíc jeden z nejúčinnějších antioxidantů - astaxantin.  Acerola  je přírodní vitamín C - prášek z ní  snadno rozpustíte v malém množství vody, džusu či slabého vlažného čaje. Postačí půl čajové lžičky 1 až 2x denně.

1.  Podpořte imunitu

Imunitu můžete podpořit vitamíny, ale i přírodními přípravky. Každému vyhovuje něco jiného, výběr je tedy na vás. Pokud si přesto nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte naše lékárníky v online poradně - milerádi vám poradí!

Čím podpořit přirozenou imunitu:

  • Vitamín C – najdete ho v šípcích, drobném bobulovitém ovoci jako rybíz, ostružiny, maliny, jahody, rakytník, dále v kiwi, pomerančích, citrónech a zelenině jako paprika, zelí, brokolice atd.
  • Vitamín D  – získáme pravidelným pobytem na slunci, z ořechů, ryb, mléka a másla, v potravních doplňcích si vybírejme ty s obsahem D3 cholekalciferolu, který je tělem snadlo vstřebatelný
  • Rakytník - je bohatým zdrojem vitamínu C v jeho přirozené a tělem dobře vstřebatelní formě
  • Goji (kustovnice čínská) obsahuje velké množství vitamínů a prospěšných látek
  • Ženšen - pomáhá zachovat optimální výkonnost, fyzickou a duševní pohodu
  • Echinacea - podporuje obranyschopnost organismu, působí jako antioxidant a prospívá nejen našemu dýchacímu systému, ale i močovým cestám
  • Reishi - neboli lesklokorka lesklá je houba, která prospívá naší obranyschopnosti, správné funkci krevního oběhu a hladině cholesterolu v krvi 
  • Kolostrum - je unikátní tekutina podobná mléku produkovaná savčími samicemi po porodu mláděte. Kolostrum je plné biologicky prospěšných látek - imuniglobulinů, růstových faktorů, vitamínů, minerálů a dalších a je vhodné i pro děti. Na trhu je k dostání kozí, kraví a další.
  • Probiotika - 80 % imunity se nachází v našich střevech. Pro správnou funkci našeho ochranného imunitního štítu je dobré nezapomínat pečovat o střevní mikroflóru a pravidelně doplňovat prospěšné bakterie, které najdeme v jogurtech, kefíru, kvašené zelenině - nakládané zelí, pickles, chlebovém kvásku a v kvalitních doplňcích stravy.

2. Bez detoxikace to nepůjde

Pokud z těla odplavíte veškeré toxiny, bakterie a viry mají menší šanci vás ohrozit. Nahromaděné škodlivé látky totiž imunitu oslabují. Detoxikace organismu je tak prospěšná nejen na jaře, ale i na podzim, kdy je vhodné ji doplnit pitím bylinných čajů, například z ostropestřce mariánského nebo z přesličky polní. Následně je pak vhodné organismus podpořit přípravky pro podporu imunity.

3. Najděte si čas na pohyb

Jedním z nejlepších způsobů, jak podpořit imunitní systém, je pravidelný pohyb. I v zimě si vyhraďte čas na procházku, protažení v tělocvičně nebo si jděte zaběhat. Najděte si 2x týdně čas na jakýkoliv pohyb, který vás bude bavit. Uvidíte, že se kromě zdraví zlepší i vaše duševní pohoda.

4. Dbejte na svůj jídelníček

Vyhýbejte se polotovarům, pokrmům nejistého původu, náhražkám a také tučným jídlům. Omezte příjem cukru a soli. Naopak do svého jídelníčku zahrňte čerstvou zeleninu, luštěniny, ryby a ovoce. Jezte pravidelně 5x denně. Nepřejídejte se, ale ani se neodbývejte. Nejen, že vám poděkuje vaše imunita, ale také budete méně unavení.

5. Relaxujte

Psychika se velkou měrou podílí na obranyschopnosti našeho organismu proti atakům  virů a bakterií. Když budete duševně vyčerpaní, nepomohou vám ani zázračné superpotraviny a vitamíny. Myslete proto na sebe, abyste se cítili příjemně. Dělejte to, co vám přináší radost, mluvte s přáteli, čtěte, poslechněte si oblíbenou hudbu, zkrátka - relaxujte! 

6. Otužujte se

Pravidelný pohyb v nižších teplotách stimuluje naší imunitu. Na chlad si zvykejme postupně, není příjemné začít radikálně. Můžeme zařadit na konci své sprchy fázi se studenou vodou, zpočátku na chvíli a jen na určitou část těla, např. pouze nohy. Další den pokračujte a ochlazování prodlužujte. V místnosti, kde spíte, snižte teplotu a raději se přikryjte peřinou. Pohybujte se co nejvíce venku a přivykejte okolním teplotám i při pravidelných procházkách.

Pijte bylinkové čaje

V pitném režimu by neměly chybět bylinné čaje, které působí blahodárně na naše zdraví. Bylinkové čaje je dobré střídat. Můžete si je koupit, nebo je nasbírejte v přírodě a usušte. Nezapomeňte, že bylinky po 1. roce od utržení nemají potřebné účinky, proto udělejte inventuru svých zásob a pijte jen ty kvalitní a čerstvé. Pro pozdimní období můžeme zařadit do svých bylinných rituálů: kopřivu, heřmánek, lípu, bez černý, sléz, meduňku a mnoho dalších. 

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Kosmetika a hygiena Bio potraviny Imunita doplňky stravy

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.