Lékárna.cz

Probiotika, prebiotika a postbiotika – co o nich víte?

Probiotika, prebiotika či postbiotika – zní to všechno podobně, takže by se mohlo zdát, že jde o jedno a to samé, ale nenechte se mýlit. Probiotika, prebiotika i postbiotika se od sebe zásadně liší a my vám nyní vysvětlíme v čem, a k čemu jsou dobré.

Probiotika, prebiotika a postbiotika – co o nich víte?
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Probiotika

O probiotikách toho už bylo napsáno mnoho. Jedná se o živé mikroorganismy – obvykle bakterie, které se přirozeně vyskytují v lidském trávicím traktu a přidávají se také do stravy. Pokud jsou tyto bakterie konzumovány v přiměřeném množství, přispívají ke udržení správného zdravotního stavu uživatele. Nejčastěji se pravděpodobněji střetnete s mléčnými bakteriemi rodů Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus nebo kvasinkami rodu Saccharomyces.

Prebiotika

O prebiotikách by se dalo říci, že jsou potravou a substrátem pro probiotika . Jsou to nestravitelné oligosacharidy, které stimulují růst nebo aktivitu určitých bakterií. bifidobakterií, které mají pozitivní účinek na lidské zdraví. Z přírodních prebiotik lze jmenovat inulin, ale osvědčené jsou i syntetické prebiotické oligosacharidy a jejich deriváty, které jsou tím přirozeným velmi podobné.

Postbiotika

Postbiotika jsou metabolity přátelských bakterií – probiotik , které tak velmi blahodárně působí na organismus konzumenta. Podporují imunitní systém. Důležitou roli mají postbiotika zejména v kojeneckém věku, kdy mohou ovlivnit správný růst a vývoj imunitního systému a trávicí soustavy, které spolu úzkě souvisí. Je to dáno tím, že 70 % buněk imunitního systému se nachází právě ve střevech a mají tak zásadní vliv na zdraví střev a trávení.

Mateřské mléko a umělá kojenecká výživa

Přirozeně je vývoj imunitního systému a trávicí soustavy v kojeneckém věku podporován bioaktivními látkami , které se nachází, spolu s vysokým obsahem živin, v mateřském mléce. V případech, kdy kojení není možné přichází na řadu mléčné kojenecké formule.

Ideálem je, se co nejvíce přizpůsobit přirozené funkci mateřského mléka,  což se daří právě díky postbiotikům a prebiotikům , o které jsou mléčné kojenecké výživy obohateny. Dodáním postbiotik a prebiotik do kojenecké mléčné stravy se zlepšuje funkce střeva a trávení, a dochází k podpoře imunity. 

Probiotika a prebiotika spolu souvisí

Závěrem lze říci, že pro zdravý růst a vývoj imunitního systému a trávicího systému je třeba postbiotik, která by však nevznikla bez probiotik a ta by neprospívala bez prebiotik. Zkrátka vše souvisí se vším a zdaleka to neplatí jen o postbiotikách, probiotikách a prebiotikách, kterých se týká tento článek, ale platí to obecně v jakékoli rovině našeho života.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Navštivte související produktové kategorie
Probiotika a laktobacily Imunita doplňky stravy

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.