Lékárna.cz

Jak na popraskané koutky u dětí i dospělých

Zarudlé a potrhané koutky dokáží pěkně potrápit. Bolest a svědění je nepříjemnost, která bohužel postihuje nejen dospělé, ale i děti. Prozradíme, co je příčinou a co na ně platí.

Jak na popraskané koutky u dětí i dospělých
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Příčiny popraskaných koutků

Ve zdraví naší pokožky se prý zrcadlí zdraví celého našeho organismu. A popraskané koutky jsou známkou, že je naše tělo oslabené a něco nám chce sdělit. Řešit byste měli příčinu, nikoli pouze koutky samotné.

Příčinou může být:

  • alergie,
  • infekce,
  • nedostatek vitamínů,
  • změna počasí,
  • užívání některých léků, například antibiotik,
  • hormonální změny, zejména po porodu,
  • užívání hormonální antikoncepce,
  • probíhající zánět  v těle,
  • oslabená imunita,
  • některé chronické nemoci.

Střídání venkovních teplot rtům nesvědčí

Především u dětí se často popraskané rty objevují spolu se změnami počasí na podzim a v zimě. Není divu, pro rty je to zátěž. Střídá se chladno, větrno, slunečno a v místnostech je zase sucho a přetopeno. Děti se navíc často mají tendenci olizovat. Uleví jim to, ale stav se ještě zhorší, protože při příchodu ven do zimy postižená pokožka trpí a ještě více ji to vysušuje. 

Vybavte proto děti balzámem na rty. Pečlivě nastudujte jeho složení a účinky, abyste sáhli po tom správném. Hodí se určitě, aby byl opatřen UV filtrem a jeho základ by měl tvořit panthenol, který má významné regenerační vlastnosti. Dále je vhodné, aby obsahoval vitamíny a minerály. Z dermokosmetiky určené o péči rtů vybírejte v létě ty s UV filtrem.

Hygiena úst u malých dětí

Coby prevence popraskaných koutků a dalších draždivých potíží v oblasti úst, je nutné důsledně dodržovat hygienu hraček, dudlíků, lahviček a všech věcí, které si dítě strká do úst.

Na popraskané koutky má vliv i to, co jíte

Jednou z nejčastějších příčin popraskaných koutků úst bývá nedostatečná výživa. Dětem a i dospělým prostě chybí některé složky, jako je železo, zinek, vitamíny skupiny B (zejména B2 a B6).

Pokud se příčina bolavých koutků skrývá právě v nedostatku výživových složek, je možné si dopomoci vhodnými doplňky stravy. Především bychom ale měli myslet na správně složený, pestrý a vyvážený jídelníček, a to nejen u dětí, ale i u sebe.

Co doplnit do jídelníčku při popraskaných koutcích 

  • Železo – jídelníček obohaťte o červené maso, meruňky, pistácie, mořské řasy a cizrnu.
  • Vitamíny skupiny B – najdeme je v kvasnicích, lahůdkovém droždí, oříšcích a semínkách.
  • Kyselinu listovou – nachází se ve špenátu, pórku, v brokolici, hrachu, čočce.

Bolavé ústní koutky a kvasinková infekce

Když se problém nelepší nebo dokonce naopak horší, je čas zajít k lékaři. Jde totiž možná o infekční onemocnění úst, na které pomůže jen antimykotická mast, kterou lékař předepíše. Kvasinková infekce sice sama o sobě nebezpečná být nemusí, v dětských kruzích se ale snadno roznáší dál, navíc se může rozšířit na další místa na těle, komplikuje hojení i drobných oděrek, tkáně postižené plísní jsou náchylnější k dalším infekcím a v neposlední řadě nejde o nic příjemného.

Pomády na bolestivé koutky? Ne!

V případě bolestivých koutků úst, kde je už riziko infekce či kvasinek, není vhodné koutky mazat běžnými pomádami, které riziko rozvoje kvasinek ještě podpoří. Ošetřete koutky přípravky s antimykotickými účinky dle doporučení lékaře. 

Popraskané koutky jako příznak vážnějších problémů

Ne vždy je bohužel problém tak banální. Popraskané koutky totiž mohou být i známkou vážnějšího onemocnění. Proto je často mívají lidé s nemocí střev, jako je Crohnova choroba, celiakie nebo ulcerózní kolitida. Potkávají ale mnohdy i pacienty s diabetem.

Tělo se nám tak snaží často něco naznačit. Pokud se popraskané koutky vracejí a nechtějí vás nebo vaše děti opustit, raději konzultujte vše s lékařem. Lepší je zjištění, že vašim dětem chybí vitamíny, než zanedbání zdravotního problému, který by mohl přinést do života nehezké následky.

Pomoc z přírody

Významné příznivé účinky na zdraví rtů má také konopný olej. Na koutky úst jsou také vhodné balzámy s tea tree nebo levandulovým olejem

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem. 

Navštivte související produktové kategorie
Děti a maminky Dermokosmetika Kosmetika a hygiena

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.