Lékárna.cz

Super ořechy

Ořechy jsou zdrojem výživných látek a olejů a řadí se mezi superpotraviny. Řada „ořechů“ pak botanicky do této kategorie vůbec nespadá. Jaké jsou nejoblíbenější a co obsahují a jak je využít co nejlépe? Prozradíme v našem článku.

Super ořechy
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co obsahují ořechy

Ořechy obsahují tuky, bílkoviny a minerály. Obsahují vitaminy skupiny B, vitamín E, bílkoviny a zdraví prospěšné tuky.

Jak správně uchovávat ořechy

Ořechy bývají často náchylné - při špatném usušení a skladování - ke tvorbě plísní a žluknutí. Proto si kupujte ořechy čerstvé, kvalitní a dobře je skladujte. Ideální je chladné suché místo, bez přístupu vlhkosti a světla. Čerstvé ořechy můžeme uchovávat v mrazáku, kde si zachovají svou čerstvou chuť. Ořechy byste měli nejlépe do roka od sklizně spotřebovat. Žluklé ořechy byste jíst neměli. 

Proč jíst ořechy a v jakém množství:

  • obsahují množství vitamínů, minerálů a zdravých tuků
  • obsahujé zdravé nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty a fytosteroly prospívají nejen srdci a cévám
  • jsou zdrojem proteinů
  • jsou to antioxidanty
  • rychle zasytí

Uvádí se, že jejich častá konzumace (zhruba 100-200 g týdně) dokáže zázraky. Je třeba mít na paměti, že i když jsou ořechy takový malý zázrak, jsou dost kalorické, a proto je potřeba je jíst s mírou. Denně by nám měla stačit přibližně hrstka ořechů, což je přibližně 30 g. Záleží také na našem příjmu ostatních tuků a bílkovin a denní fyzické aktivitě.

Ořechy před konzumací namočte

Je dobré ořechy a semínka před jídlem předem namáčet. Namočením ořechů na několik hodin (ideálně 12 hodin) do vody se aktivuje proces klíčení. Voda je probouzí k životu a zvýší se v nich tak množství nutričních látek, enzymů a vitamínů a minerálů. Takto aktivované ořechy a semínka jsou snadněji stravitelná a dodávají nám více prospěšných látek. Namáčením ve vodě se snižuje riziko plísní a neviditelných nečistot.

Mezi nejoblíbenější ořechy patří:

Vlašské ořechy 

Vlašské ořechy nebo lidově "vlašáky" patří mezi nejrozšířenější ořechy v Česku. Zralé ořechy obsahují až 50 – 70 % tuků, které jsou velmi prospěšné pro zdraví celého těla. Jejich tvar připomíná mozek, čímž nám příroda značí, jaká část našeho těla bude mít z jejich konzumace největší prospěch. Obsahuje významné množství vitamínu skupiny B. Ořešáky chrání naše tělo před vlivem volných radikálů a působí tak jako silné antioxidanty. Z ořešáku se lisuje zdravý a chuťově příjemný olej, který bude vynikat v salátech, ale i dezertech a kaších.

Lískové ořechy 

Lískové oříšky se k nám dostaly z Asie a tělu dodávají hlavně zdravé tuky, které organismus rychle zasytí a vyživí. Hodí se pro sportovce, těhotné ženy i děti a určitě si je sbalte do tašky na výlet. Rychle vám doplní energii. Opět jsou zdrojem zdravých tuků, proteinů, vitaminů B, zejména B1, B6 a minerálů (zejména vápníku, fosforu, hořčíku a manganu). Hůře se tráví, proto je doporučujeme dobře rozkousat a zapít vodou.

Pistáciové ořechy 

Pistácie mají méně kalorií než ostatní ořechy, hodí se tak i do dietního jídelníčku. Jsou bohaté na minerály, jako je fosfor, draslík, vápník, železo, hořčík, mangan, zinek, měď, sodík a selen. Pistácie vám také poskytují esenciální vitamíny jako vitamín A, K, C, E, B1, B6, kyselinu listovou. Zdravé nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty a fytosteroly prospívají nejen srdci a cévám. Na trhu se dají koupit ve všemožných variantách, vyhnout byste se ale měli těm, které jsou dosolované.

Para ořechy

Para ořechy nebo také brazilské ořechy se k nám dováží až z Amazonských pralesů, kde rostou na stromu zvaném Juvie ztepilá. Para ořechy obsahují velké množství selenu, což je minerál, který působí preventivně proti srdečním chorobám. 
Je třeba mít na paměti, že i když obsahují spoustu prospěšných minerálů a vitamínů, para ořechy obsahují zhruba 650 kalorií na 100 gramů. Doporučená dávka jsou tak maximálně dva para ořechy denně. 

Pekanové ořechy

Pekanové ořechy rostou na Ořechavci pekanovém, který dokáže přežít i v teplotách kolem -25°C. Ořechy chutnají podobně jako vlašské ořechy, jsou jen o trošku sladší. Tyto ořechy mají vysoký obsah tuku a jsou tak více kalorické. Výborné jsou na koláče ať už sladké s jablky a hruškami nebo na slané se sýry.

Arašídy

Buráky, nebo-li arašídy jsou zajímavé už proto, že botanicky nespadají pod ořechy, ale pod luštěniny. Mají spoustu minerálů, třeba hořčík, vápník, železo nebo fosfor. Arašídy jsou ale dost tučné a tak se doporučuje jíst maximálně hrst denně a rozhodně si nekupujte arašídy pražené, solené nebo s cukrovou polevou. 

Kešu ořechy

Ledvinovník západní je zdrojem plodu, který známe jako kešu ořech. Kešu ořechy patří mezi druhé nejprodávanější ořechy na světě (první jsou mandle). Dají se totiž jíst jen tak samotné, ale využít je můžete dobře i v kuchyni. Vyrábí se z nich kešu mléko, smetana anebo i veganský kešu sýr. Kešu ořechy obsahují např. kyselinu listovou, měď a mangan

Mandle

Mandle jsou bohaté na všechny základní živiny. Mezi potravinami rostlinného původu patří mandle k jedněm z nejbohatších na proteiny. Využití mandlí sahá již dávno do minulosti. V zemích, kde mandle přirozeně mandle rostou se hodně konzumují a také tvoří nedílnou součást řady pokrmů a dezertů. Jsou bohaté na vitaminy B1, B6 a na vitamin E, z minerálů obsahují zinek, měď nebo mangan, což jsou stopové prvky, které v těle plní důležité funkce. Konzumace mandlí prospívá celému našemu tělu. Pro množství hořčíků je rádi konzumují sportovci, těhotné a kojící ženy. Mandle nebývají z ořechů tak častým alergenem. Mandle se lisují na kvalitní mandlový olej, který je velmi jemný, nádherně voní a hodí se i na nejmenější pokožku dětí a miminek.

Co jsou to ořechová mléka

Z ořechů a semínek se vyrábějí tzv."ořechová mléka". Nejde o skutečné mléko, protože pod pojmem mléko se myslí vždy mléko savčích samic (kraví, ovčí, kozí aj.). Ořechová mléka konzumují lidé s citlivostí na běžné mléko nebo ti, kteří chtějí svůj jídelníček obohatit o jiné živiny.

Jak použít  ořechové mléko

Ořechová mléka si můžete vyrobit doma sami z předem namočených ořechů, nebo si koupit v obchodech se zdravou stravou nebo zde, u nás na lékárně. Ořechová mléka podle druhu používáme na ranní kaše, smoothie, do koláčů nebo i na vaření. Nejběžnější na trhu je mléko mandlové, kokosové, kešu mléko, mléko z lískových ořechů. Další možností jsou mléka z obilnin nebo semínek (rýžové, špaldové, sójové, ovesné a další).

Ořechová másla

Ořechová másla vznikají mletím ořechů na pastu a s normálním máslem nemají nic společného. Jsou velmi tučná, rychle zasytí a používat je můžete na palačinky či lívance, do smoothie nebo jogurtu.

Mýdlové ořechy

Mýdlové ořechy pochází ze stromu Sapindus Mukorossi, který roste v tropických a subtropických částech Asie. Na jednom  stromě se urodí cca 30 až 35 kg plodů za rok. Jakmile ořechy dozrají, změní barvu a díky množství saponinů, které obsahují, začnou lepit. Po sklizni se usuší, ztratí svou lepivost a změní barvu na červenohnědou.

Mýdlové ořechy představují šetrný prací prostředek, na něž někteří nedají dopustit. Při praní dbejte na doporučení výrobce. Je třeba si uvědomit, že ořechy neobsahují žádné bělící složky, a proto na praní bílého prádla nebudou mít takový efekt jako běžné prací prostředky. Mohou ale nahradit aviváž, protože dokáží prádlo přirozeně změkčit :-) 

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.