Lékárna.cz

Maliník obecný

Na červených šťavnatých malinách si rádi pochutnáme - věděli jste ale, že zdraví prospěšné mohou být i listy? Ty je však lepší sbírat z lesních malin. Proč? To se dozvíte v našem článku.

Maliník obecný
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Maliník obecný - Rubus ideus

Maliník je keř s pichlavými listy, bílými květy a červenými plody (šlechtěné jsou i žluté či bílé). Stejně jako ostružník roste hojně divoce v lese, na mýtinách a prosluněných cestách.

Pěstování maliníku 

Maliník není náročný, stačí mu slunný kus nevyužívané zahrady. Počítejte s tím, že pokud ho nebudete nijak stříhat, může se pořádně rozrůst a postupně v zahradě zabírat více a více místa. Pokud tedy nechcete, aby se z vaší oázy klidu stala trnitá buš, doporučujeme keře maliníku každý rok prořezávat a také mu pro jeho růst vyčlenit určitý prostor. Maliník má dlouhé šlahouny a je dobré je vyvazovat například k plotu, zídce nebo jiné opoře. Maliník plodí na dvouletých výhonech, ty staré, které doplodily, na podzim či na jaře vystřihujeme.

Jak množit maliník

Maliny se snadno množí řízkováním. Nejlépe na podzim zapíchneme větvičku i s kořenem do hlíny. Takto si můžeme namnožit naši oblíbenou odrůdu. 

Maliník pro zdraví

Chutné a zdravé maliny známe všichni. Z maliníku se ale sbírají i listy. Zatímco plody můžete sbírat z jakýchkoliv odrůd maliníku (i když se tvrdí, že nejvíce prospěšných látek mají červené maliny), listy sbírejte spíše z lesních malin. Nejlepší je trhat listy v dubnu, ještě před květem. Jsou krásně svěží a plné živin.

Znáte malinový olej? Pokud ještě ne, nenechte tento přírodní poklad bez povšimnutí a čtěte dále

Co obsahují maliny

  • Maliny obsahují hodně vitamínu C, který nám pomáhá udržovat dobrou obranyschopnost organismu. Také obsahuje vitamíny skupiny B.
  • Plody jsou zdrojem řady minerálních látekhořčíku, vápníku, železa a další.
  • Malinová šťáva se doporučuje jako podpůrný prostředek při nemoci je vhodná hlavně pro děti.
  • Maliny jsou zdrojem biotinu, vitamínu, který je potřebný pro zdravou kůži, vlasy a nehty.

Maliny jsou vhodné nejen pro děti

Maliny doporučuji nejen dětem, ale také těhotným a kojícím ženám. Jsou vynikajícím zdrojem prospěšných vitamínů, minerálních látek vůbec. Zařazujte je v jejich sezóně do jídelníčku co nejčastěji. Pozor na kupované maliny, bývají často plesnivé a mnohdy mohou být ošetřeny chemickými látkami. Takové maliny spíše zatíží. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Čaj z listů maliníku

  • Čaj je možné popíjet v období před menstruací ke zvýšení menstruačního komfortu
  • Také je doporučován pít ženám v těhotenství a po porodu
  • Čaj z listů i plodu maliníku můžeme podávat i dětem.

Jak připravit malinový čaj

Použijeme čerstvé nebo sušené listy maliníku, ostružníku, nebo jahodníku samostatně nebo v kombinaci. Ty můžeme obohatit čerstvými malinami a dalšími lesními či zahradními plody. V zimě lze přidat k sušeným malinovým listům, kůru z pomeranče, čaj rooibos, sušené nebo mražené ovoce. Takto připravené čaje mohou pít děti, těhotné i kojící ženy. 

Malinový olej

Malinový olej se získává lisováním semínek malin. Tato cenná tekutina je velmi bohatá na prospěšné látky, které jsou velmi účinné na naši pleť. Malinový olej je zdrojem vitamínu E, karotenoidů, které hrají velkou roli při opalování a také esenciálních omega 3 a 6 mastných kyselin. Dále obsahuje kyselinu ellagovou, která se podílí na tvorbě kolagenu v kůži. Malinový olej působí jako antioxidant, snižuje poškození buněk volnými radikály včetně slunečních paprsků. Je také zdrojem cenných fytosterolů.

Tento olej je hustší, proto se nevyužívá samostatně na pleť, ale spíše jako přídavek do pleťových krémů, ochranných sér nebo jako péče o pokožku během slunění a také po opalování. Z malinového oleje bude mít prospěch každý typ pleti včetně pokožky stárnoucí se sklonem k vráskám. Hodí se také pro děti se s problémy s pokožkou. Malinový olej má hydratační účinky, snadno se vstřebává a nezanechává pocit mastnoty. Obnovuje tón a jas pleti. Tento olej má příjemnou vůni a krásnou barvu.

Některé zdroje považují malinový olej za přírodní ochranu před slunečním zářením. Tento účinek dosud nebyl ověřen, proto se doporučujeme pouze na malinový olej nespoléhat a doporučujeme používat běžný opalovací přípravek, který můžeme například o tento cenný olej obohatit. 

Jak uchovávat malinový olej

Díky vysokému obsahu mastných kyselin je olej citlivý k oxidaci neboli žluknutí. Je třeba jej uchovávat v tmavém skle chráněný před slunečními paprsky a při teplotě do 35 °C.

Tak nezapomeňte vyrazit na sběr listů maliníku již v dubnu. Sběr spojte s příjemnou jarní procházkou a na plodech si pak pochutnejte v létě.  A jestli ve zmrzlině, v koktejlu nebo si maliny uchováte na zimu v podobě marmelády, to už necháme na vás. Jisté je, že maliník si vaši pozornost rozhodně zaslouží.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platní legislativa.   

Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Imunita doplňky stravy

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.