Lékárna.cz

Maminkou: Jídlo do tlapky - recepty

V minulém článku jsem vás seznámila s metodou BLW, kterou jsme s Bártíkem vyzkoušeli a která se nám parádně osvědčila. Teď vám chci ukázat pár jednoduchých receptů, které jsou rychlé, chutné a ze zdravých surovin. Nechte se inspirovat, ale hlavně nezapomeňte vymýšlet vlastní recepty podle toho, co vašemu děťátku chutná a co máte zrovna doma v lednici nebo ve špajzu :-)

Maminkou: Jídlo do tlapky - recepty
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Snídaně

Ke snídani většinou dávám kaši nebo lívanečky, občas i kvalitní kváskový chleba s máslem nebo lučinou.

Zimní kaše s ovocem

I když to tak venku nevypadá úplně vždy, jsme uprostřed zimy a v zimě se mají jíst potraviny, které zahřívají. Jasnou volbou jsou pohanka nebo jáhly. Každá surovina se vaří trochu odlišně. Pohanku je dobré propláchnout, na středním plameni vařit asi 3 minuty a dalších 15 minut nechat dojít, aby hezky změkla a neztratila své hodnoty. Jáhly je zas dobré nechat spařit nebo v sítku prolít vroucí vodou. Poté vařit asi 10 až 15 minut do změknutí. Do kaše přidávám trošku kokosového oleje, mletou skořici, nastrouhané jablíčko nebo hrušku a případně trochu osladím datlovým sirupem. Konzistence takové kaše je pro tuto metodu akorát, protože se dá dobře nabrat ručkama.

Banánové lívanečky

Ty jsou teď u nás hitem. K půlce rozmačkaného banánu přidejte jeden žloutek, půl hrsti jemných ovesných vloček a malou lžíci pohankové mouky. Zamíchejte a nechte chvíli odstát, aby se hmota hezky spojila a vločky nasákly vlhkost. Na kapce kokosového oleje osmažte na pánvičce nebo upečte v troubě na pečícím papíru. Není třeba více dochucovat, banán je sladký a výrazný dost.

Obědy a večeře

Nejoblíbenější jsou různé variace placiček, ale velkou oblíbenost u nás mají i těstoviny nebo rizoto.

Placičky stokrát jinak

Když už začne být nuda dávat miminku pouze kousky vařené zeleniny, zkuste začít kouzlit placičky z různých druhů potravin. Základem je vždy nějaká zelenina, buď čerstvá nastrouhaná (mrkev, petržel, batát, řepa…) nebo rozmačkaná předvařená (brokolice, květák, kapusta, pórek, špenát…). Aby vznikla dobrá konzistence pro tvoření placiček, je nutné přidat buď vajíčko nebo mouku, ideálně obojí :-) Jestli ještě nechcete dávat vajíčko, můžu doporučit pohankovou mouku - s vodou vytvoří lepivou hmotu, která udrží zbylé ingredience v ideální konzistenci. Občas také použiji mouku špaldovou nebo polentu. Aby byly placičky dobré a nebyl to jen kus hmoty bez chuti, přidám velice často česnek, někdy cibulku a čerstvé nebo sušené bylinky. Do takových placiček lze použít i předem uvařené libové maso.

Protože máslo se hodí spíše na studenou kuchyni, doporučuji opéct na troše ghí nebo kapce olivového oleje.

Čočkoto

Čočkoto, to je vlastně rizoto s čočkou ;-) Aby se dětem dobře jedlo, je lepší zvolit nějakou lepivou rýži, třeba jasmínovou. Červenou čočku můžete vařit rovnou s rýží. Sice se téměř rozvaří, ale chuť i hodnotné látky se neztratí. K tomu na ghí podusím cibulku, mrkev a zelený hrášek. Přidám trochu bazalky a čočkoto pro mrňouse je na světě.

Ať už se pustíte do metody BLW naplno nebo jen občas vyzkoušíte vybočit z klasicky mixované stravy a kašiček, přeji vám hlavně to, aby vašemu dítěti chutnalo!

Klára

Další informace: Jídlo do tlapky aneb metoda BLW (Baby Led Weaning)

Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Děti a maminky Léky na trávení

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.