Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Maminkou: Jídlo do tlapky

Maminkou: Jídlo do tlapky

V nadpisu jsem schválně neuvedla slovo “příkrm”, protože pod tím si asi většina z nás představí rozmixovanou mrkev s brokolicí, jablečné pyré nebo kaši. S Bartíkem jsme na to však šli jinak a příkrmy zavádíme trochu netradičně.

Maminkou: Jídlo do tlapky

Jednou, při čtení maminkovských článků na internetu, jsem narazila na metodu BLW - Baby Led Weaning, neboli jídlo do tlapky. Nadchlo mě to a rozhodla jsem se, že to s Bartíkem vyzkoušíme.

O co jde?

Tato metoda přistupuje k zavádění příkrmů trochu odlišně. Rodiče nechystají děťátku mixovanou stravu a nekrmí ho. Miminko jí samo. Nejdříve rukama, později lžičkou či příborem. Důvodů, proč takto zavádět příkrmy, je hned několik. Mezi ty nejpřínosnější osobně řadím to, že dítě získává k jídlu kladný vztah a sní pouze tolik, kolik chce. Klade se velký důraz na důvěru k dítěti, tedy že samo ví, co si dát, kdy a v jakém množství. Mezi další důvody patří to, že se dítě nejdříve naučí žvýkat a až poté polykat, což už běžných mixovaných jídel a kaší nejde, i když jde o docela zásadní věc. Dítko je navíc spokojené, že stoluje s ostatními členy rodiny a jí stejné nebo podobné jídlo.

Kdy je dobré začít?

Světová zdravotnická organizace doporučuje zavádět příkrmy až od ukončeného 6. měsíce. Při této metodě sledujeme miminko, kdy samo projeví o jídlo zájem. Výjimečně to bývá dříve, ale mnohdy i později než v 6. měsících. Někdy třeba až v 8. Nic se však neděje, každé miminko je jiné a má své tempo ve vývoji. Některé sedí ve 4 měsících, jiné se posadí třeba až v deseti měsících. A tak je fajn, když rodiče do tohoto individuálního pohledu na vývoj svého dítka zařadí i potřebu ochutnávat skutečné jídlo, nejen mléko.

Jak to probíhá v praxi?

Když začne miminko natahovat ručičky k jídlu, které jíte vy nebo vám vysloveně hmátne do talíře, je nejlepší čas začít :-) U těch nejmenších jde opravdu ze začátku o zvídavost a touhu poznávat. A tak stačí položit před miminko kousek syrové okurky, mrkvičky nebo jablíčka. V tomto případě nepůjde o jezení, ale pouze o ožužlávání a poznávání. Čašem je dobré zeleninu nakrájet na hranolky a vařit v páře (ne úplně do měkka) a třeba se děťátku podaří už nějaký kus ukousnout. No a když už dítko hezky sedí, ručky má obratnější a jazýček mlsnější, můžete začít experimentovat a vytvářet různé placičky, zeleninové omáčky k těstovinám, masové kuličky, polévky...co vás napadne. Ano, většina skončí na podlaze a v tom lepší případě v žaludku vašeho psího miláčka, ale miminko má radost, že něco zvládá samo a že ví, co jí. Je potřeba se obrnit trpělivostí, protože po každém stolování je nutné použít koště i hadr na podlahu. Ale jedná se pouze o období několika měsíců, než se dítě naučí používat lžičku a nakrmí se samo a kultivovaně.

Ze začátku je zapotřebí miminko pozorně sledovat. Než se naučí s jídlem v pusince pracovat, může se občas stát, že mu zaskočí nebo se začne dávit. Není to však nic, co by mělo rodiče zbytečně vystrašit, je to přirozené a miminko umí kousky jídla docela obratně vykašlat zase ven.

A jak to funguje u nás?

Bartík začal sedět až v 8 měsících, ale k jídlu se natahoval už někdy kolem šestého. A tak jeho začátky ochutnávání probíhaly na bříšku. Nepohrdl mrkvičkou, jablíčkem ani melounem, ale největší úspěch sklidila rajčata! V té době nám zrovna dozrávala na zahrádce, tedy přísun čerstvých a šťavnatých rajčátek byl nepřetržitý :-) Postupně jsem začala dávat Bartíkovi ochutnávat mou snídani, tedy pohanku, jáhly či rýži s ovocem a když už s námi začal sedět u stolu, někdy s větším úspěchem, někdy s menším, baštil zeleninové placičky, bezlepkové těstoviny s domácím rajčatovým protlakem, občas kousek libového masa. Poslední týdny se však rozjedl opravdu hezky a protože i já se snažím jíst opravdu zdravě, jíme v podstatě stejné jídlo. Musím přiznat, že ne vždy striktně papá sám. Někdy se mu nechce a otvírá pusinku, abych ho krmila. A tak vezmu lžičku a klidně ho nakrmím. Hlavní je, aby byl spokojený, jídlo mu chutnalo a vše bylo v pohodě.

V příštím článku podrobněji o receptech.

Klára

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám