Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Zdravé vaření: Vánoční cukroví II

Zdravé vaření: Vánoční cukroví II

Štědrý den je za rohem a jestli už na vás ve spíži čeká několik druhů cukroví, nechte na sebe skrze naše recepty alespoň dýchnout vánoční atmosféru. Pokud se na pečení ještě chystáte, zkuste to letos jinak – zdravěji. V těchto receptech bílou mouku nehledejte, je v nich i méně cukru, případně obsahují jeho zdravější variantu, kterou je třtinový cukr nebo rostlinné sirupy. 

Zdravé vaření: Vánoční cukroví II

Mrkvánky

  • 250 g másla
  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 250 g jemně strouhané mrkve
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 220 g povidel + můžeme přidat lžíci rumu
  • 15 g datlového sirupu
  • 15 g švestkového sirupu - nemusí být
  • třtinový cukr na posypání

Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme najemno nastrouhanou mrkev a pokrájené máslo. Vše dobře promícháme a vypracujeme těsto. Těsto je dobré zabalit do sáčku a nechat alespoň hodinu odpočinout v ledničce. Následně těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka. Na každé kolečko vložíme lžičku povidel (smíchaných se sirupy), kolečko přehneme a okraje těsta přitiskneme k sobě. Mrkvánky pečeme cca 10–15 min na 180 °C. Horké obalíme v třtinovém cukru.

Marokánky

  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g sekaných ořechů
  • 100 g kandovaného ovoce nebo BIO kandované pomerančové kůry
  • 50 g másla
  • 100 ml mléka
  • 50 g hrubě mleté špaldové mouky
  • čokoládová poleva

V hrnci smícháme cukr, nasekané ořechy, kandovanou pomerančovou kůru, máslo, mléko a polovinu mouky (tj. 25 g). Vše povaříme a po odstavení vmícháme zbytek mouky. Následně tvoříme na plechu malá kolečka, která lžičkou rozetřeme do tvaru marokánky. Pečeme cca 10–15 min na 180 °C. Není nutné, ale po upečení a vychladnutí si ve vodní lázni můžeme připravit čokoládovou polevu, kterou roztíráme na spodní okraj marokánek.

Linecké

  • 250 g špaldové celozrnné mouky
  • 160 g másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 žloutek
  • trochu strouhané citrónové kůry nejlépe z BIO citrónu
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • džem na slepování

Začneme tím, že smícháme mouku a cukr a pak přidáme změklé máslo. Následně přidáváme další přísady, ze kterých vypracujeme těsto, které necháme odležet v chladničce do druhého dne. Z těsta vyválíme plát tenký cca 3 mm a vykrajujeme oblíbené tvary. Pečeme cca 15 min při 175 °C. Po vychladnutí promažeme džemem a slepíme.

Recept na ovesné bochánkyOvesné bochánky

  • 200 g ovesných vloček
  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 100 g vlašských ořechů
  • 150 g rozinek
  • 80 g ječného sirupu
  • 50 g datlového sirupu
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžička skořice

Odvážené vločky vsypeme do cedníku a spaříme horkou vodou. Do vloček vmícháme na kousky nasekané ořechy, rozinky a zbytek surovin. Na plech tvoříme lžičkou malé bochánky - hromádky. Pečeme cca 10–15 min na 180 °C. Recept si můžete uzpůsobit dle chuti, doporučuji použít např. jakákoliv semínka či ořechy, nebo sušené ovoce místo rozinek :-) Sirupy také dle chuti, základ je ječný, který můžeme doplnit agávovým, kukuřičným či švestkovým sirupem.

Zdravé a měkké perníčkyMěkké perníčky

  • 200 g špaldové celozrnné mouky
  • 200 g žitné mouky
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 1 lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 žloutek na potření po upečení

Troubu si předehřejeme na 160 °C. Rošleháme jeden žloutek s cca 1 lžicí vody. Těsto vyválíme asi na 5 mm a vykrajujeme oblíbené tvary :-) Perníčky pečeme 8–10 min a ihned po vyndání z trouby je potřeme rošlehaným žloutkem, aby byly pěkně lesklé.

Po vychladnutí (nejlépe druhý den) zdobíme perníčky bílkovou polevou, na kterou potřebujeme:

  • 1 vaječný bílek
  • 150–200 g moučkového cukru
  • 1 lžičku citrónové šťávy

Aby poleva měla hladkou konzistenci doporučuji moučkový cukr minimálně dvakrát přesít, než do něj zamícháme vaječný bílek.
Následně přidáme lžičku citrónové šťávy a třeme cca 15 min. Dle konzistence můžeme přidat ještě moučkový cukr, ale opět přesít, aby se netvořily hrudky. Správná konzistence polevy je, když ji nabereme a ukápneme a bude držet tvar. Na zdobení použijte mikrotenový sáček, u kterého ustřihněte malý roh, nebo si můžete pořídit přímo zdobící sáčky na perníčky.


nakupovat

Související zboží

všechny články

Přečtěte si

 

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám