Lékárna.cz

Zdravé vaření: Vánoční cukroví II

Štědrý den je za rohem a jestli už na vás ve spíži čeká několik druhů cukroví, nechte na sebe skrze naše recepty alespoň dýchnout vánoční atmosféru. Pokud se na pečení ještě chystáte, zkuste to letos jinak – zdravěji. V těchto receptech bílou mouku nehledejte, je v nich i méně cukru, případně obsahují jeho zdravější variantu, kterou je třtinový cukr nebo rostlinné sirupy. 

Zdravé vaření: Vánoční cukroví II
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Mrkvánky

Postup

Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme najemno nastrouhanou mrkev a pokrájené máslo. Vše dobře promícháme a vypracujeme těsto. Těsto je dobré zabalit do sáčku a nechat alespoň hodinu odpočinout v ledničce. Následně těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka. Na každé kolečko vložíme lžičku povidel (smíchaných se sirupy), kolečko přehneme a okraje těsta přitiskneme k sobě. Mrkvánky pečeme cca 10–15 min na 180 °C. Horké obalíme v třtinovém cukru.

Marokánky

V hrnci smícháme cukr, nasekané ořechy, kandovanou pomerančovou kůru, máslo, mléko a polovinu mouky (tj. 25 g). Vše povaříme a po odstavení vmícháme zbytek mouky. Následně tvoříme na plechu malá kolečka, která lžičkou rozetřeme do tvaru marokánky. Pečeme cca 10–15 min na 180 °C. Není nutné, ale po upečení a vychladnutí si ve vodní lázni můžeme připravit čokoládovou polevu, kterou roztíráme na spodní okraj marokánek.

Linecké

Začneme tím, že smícháme mouku a cukr a pak přidáme změklé máslo. Následně přidáváme další přísady, ze kterých vypracujeme těsto, které necháme odležet v chladničce do druhého dne. Z těsta vyválíme plát tenký cca 3 mm a vykrajujeme oblíbené tvary. Pečeme cca 15 min při 175 °C. Po vychladnutí promažeme džemem a slepíme.

Ovesné bochánky

Odvážené vločky vsypeme do cedníku a spaříme horkou vodou. Do vloček vmícháme na kousky nasekané ořechy, rozinky a zbytek surovin. Na plech tvoříme lžičkou malé bochánky - hromádky. Pečeme cca 10–15 min na 180 °C. Recept si můžete uzpůsobit dle chuti, doporučuji použít např. jakákoliv semínka či ořechy, nebo sušené ovoce místo rozinek :-) Sirupy také dle chuti, základ je ječný, který můžeme doplnit agávovým, kukuřičným či švestkovým sirupem.

Měkké perníčky

  • 200 g špaldové celozrnné mouky
  • 200 g žitné mouky
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 1 lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 žloutek na potření po upečení

Troubu si předehřejeme na 160 °C. Rošleháme jeden žloutek s cca 1 lžicí vody. Těsto vyválíme asi na 5 mm a vykrajujeme oblíbené tvary :-) Perníčky pečeme 8–10 min a ihned po vyndání z trouby je potřeme rošlehaným žloutkem, aby byly pěkně lesklé.

Po vychladnutí (nejlépe druhý den) zdobíme perníčky bílkovou polevou, na kterou potřebujeme:

  • 1 vaječný bílek
  • 150–200 g moučkového cukru
  • 1 lžičku citrónové šťávy

Aby poleva měla hladkou konzistenci doporučuji moučkový cukr minimálně dvakrát přesít, než do něj zamícháme vaječný bílek.
Následně přidáme lžičku citrónové šťávy a třeme cca 15 min. Dle konzistence můžeme přidat ještě moučkový cukr, ale opět přesít, aby se netvořily hrudky. Správná konzistence polevy je, když ji nabereme a ukápneme a bude držet tvar. Na zdobení použijte mikrotenový sáček, u kterého ustřihněte malý roh, nebo si můžete pořídit přímo zdobící sáčky na perníčky.

Navštivte související produktové kategorie
Potraviny a hubnutí Léky na trávení Diety a hubnutí

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.