Lékárna.cz

Zázračná semínka

Kvalitní semínka jsou základem zdravé a vyvážené stravy - dodávají tělu bílkoviny, vitamíny, minerály a hlavně kvalitní tuky. Dopřejte si jich čas od času hrst a nebudete litovat. Co všechno obsahují prozradíme v našem článku.

Zázračná semínka
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Jak jíst semínka

Semínka se dají jíst na milion způsobů, najdete je v pečivu, v salátech, i v pudincích. Patří mezi oblíbené ingredience na smoothie, nebo si je můžete opražit a jíst večer u televize. Kromě toho jsou semínka výborným pomocníkem při vaření. Na konci článku najdete náš oblíbený recept na semínkovou pomazánku. 

Mezi nejznámější semínka patří:

Chia semínka

Chia semínka získala celosvětovou popularitu díky fitness průmyslu. Obsahují třicet procent olejů, tělu dodávají minerály, bílkoviny, vlákniny a omega-3 mastné kyseliny. Kromě toho obsahují vápník, železo a horčík. 

Lněná semínka

Dalším zdrojem omega-3 mastných kyselin, vitamínů a minerálů je lněné semínko. Hodí se pro vegany, vegetariány nebo pro vyznavače RAW a PALEO. Lněná semínka se musí podrtit, dobře rozkousat nebo použít ve formě oleje, aby se z pevného obalu získaly cenné látky.

Slunečnicová semínka

Slunečnicová semínka mají méně vitamínu A a C, ale zato dodají tělu velkou dávku vitaminu E a B1. Mají oříškovou chuť a jí se nejčastěji pražená. Slunečnicová semínka jsou lehce stravitelná, doporučujeme je jíst bez přidané soli.

Dýňová semínka

Dýňová semínka se hodí na smoothie, do jogurtů nebo do salátů, můžete je také upražit. Jsou náročnější na trávení, a tak je doporučujeme přes noc namočit do vody. Tělu dodají vitamin A a B, fosfor, mangan, omega kyseliny, nebo třeba hořčík.

Sezamová semínka

Sezamová semínka mají pro tělo podobné benefity jako lněná semínka a patří mezi nejoblíbenější semínka vůbec. Dají se jednoduše konzumovat, najdete je na pečivu a jsou oblíbenou přísadou v asijské kuchyni.

Máte rádi semínka? Která patří mezi vaše nejoblíbenější a jak často je zařazujete do svého jídelníčku? Zkuste recept na semínkovou pomazánku a dejte nám vědět, jak vám chutnala! 

Semínková pomazánka

Co budete potřebovat:

Postup:

Ve velké míse rozmixujte všechny ingredience a dochuťte dle libosti (přidejte více rajčat, bazalky, nebo dochuťte solí a pepřem).

Dobrou chuť! 

Navštivte související produktové kategorie
Semínka Bio potraviny Potraviny a hubnutí

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.