Lékárna.cz

Lněné semínko a jeho výhody

Lněné semínko se pěstuje ve dvou variantách (len hnědý a len zlatý) a má mnoho benefitů prospěšných zdraví. Připravili jsme pro vás pár tipů a rad, proč byste ho měli zařadit do svého jídelníčku pravidelně. 

Lněné semínko a jeho výhody
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Výhody lněného semínka

  • Je nabité živinami - je významným zdrojem omega-3 mastných kyselin, vápníku, hořčíku, železa, vlákniny, bílkovin a také vitamínů B1, B6 a kyseliny listové.
  • Je plné vlákniny -  1 lžíce lněného semínka obsahuje asi 3 gramy vlákniny. Lněná semínka navíc obsahují oba typy vlákniny, tedy rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina pomáhá například udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi, zpomaluje trávení, žaludek tak do mozku vysílá signál pro pocit plnosti a vy tedy necítíte chuť ani potřebu konzumovat další jídlo. Nerozpustná vláknina působí preventivně proti zácpě, vzniku hemoroidů a jedná se o zdroj potravy pro střevní mikrobiom.
  • Obsahuje kyselinu alfa linolenovoou (ALA), která prospívá správné hladině cholesterolu v krvi. 
  • Obsahuje vysoce kvalitní proteiny, které jsou bohaté na aminokyseliny asparagovou, glutamovou a arginin - důležité především v jídelníčku vegetariánů a veganů. 
  • Je chutné - má lehce oříškovou chuť, a tak může být přidáváno do mnoha pokrmů, např. celá lněná semínka se hodí do slaného i do sladkého pečiva, olej z lněných semínek skvěle dochutí zeleninové saláty, mletá lněná semínka výborně zahustí smoothie,
  • Odvar z lněného semínka je doporučováno pít těhotným ženám 3 týdny před předpokládaným termínem příchodu potomka na svět

Doporučená denní dávka a jak ho konzumovat

Denní dávka lněného semínka by neměla překročit dvě polévkové lžíce. Pokud konzumujeme celé lněné semínko, je nutné jej dobře rozkousat nebo mírně pomlít čí rozdrtit, jinak je z těla vyloučeno a žádná z jeho živin se do organismu nedostane.

Pokud užíváte lněné semínko k mírnění příznaků zácpy, lněná semínka užívejte celá a předem je namočte. Postačí ráno zalít jednu polévkovou lžíci celých lněných semínek 300 - 500 ml vlažné vody. Vzniklý gel večer vypijte.

Jak skladovat lněné semínko a produkty z něj

  • mletá lněná semínka zkonzumujte co nejdříve a neskladujte dlouho.
  • celé lněné semínko uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě a uložte do ledničky 
  • lněný olej skladujte po otevření v chladničce a max. do 2 měsíců spotřebujte (podléhá žluknutí a je velmi citlivý na teplo). Lněný olej používejte pouze ve studené kuchyni nebo až na dochucení finálního hotového jídla, jinak by ztratil své blahodárné účinky.

Jak jíst lněné semínko

  • Lněné semínko nahradí v pečení vejce. Do buchty nebo koláče dejte místo 1 vejce 1 lžíci celých lněných semínek, které předem namočíte do 3 lžic vody a necháte nabobtnat.
  • Mletá lněná semínka se hodí do smoothie, jogurtů, salátového dresingu, do kaší nebo na pečení.
  • K pečení můžete využít i lněnou mouku

Připravili jsme pro vás i jednoduchý recept, jak si připravit granolu se lněnými semínky:

Co budete potřebovat

Vše smíchejte a opražte na 2 lžících kokosového oleje. Do hotové granoly pak vmíchejte lněná semínka.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Navštivte související produktové kategorie
Zdravé potraviny Oleje a ghí másla Ostatní rostlinné oleje

Přečtěte si také

Jaké jsou příznaky variant onemocnění covid-19, jaká je inkubační doba a jak mírnit jejich průběh, se dozvíte v našem článku.

více

Fenylketonurie (PKU nemoc) je poměrně vzácná dědičná porucha metabolismu, která vlivem nedostatku jaterního enzymu fenylalaninhydroxylázy způsobuje hromadění aminokyseliny fenylalaninu v krvi a…

více

Botulotoxin je jeden z nejnebezpečnějších jedů, který produkuje bakterie Clostridium botulinum. Tento toxin je zodpovědný za závažné onemocnění známé jako botulismus, které může mít fatální následky.…

více

Povodně mohou mít devastující dopady na domácnosti, infrastrukturu a zdraví obyvatel. V září 2024 se Česká republika potýká s rozsáhlými povodněmi, které přinášejí nejen materiální škody, ale i…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.