Lékárna.cz

Lněné semínko a jeho výhody

Lněné semínko se pěstuje ve dvou variantách (len hnědý a len zlatý) a má mnoho benefitů prospěšných zdraví. Připravili jsme pro vás pár tipů a rad, proč byste ho měli zařadit do svého jídelníčku pravidelně. 

Lněné semínko a jeho výhody
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Výhody lněného semínka

  • Je nabité živinami - je významným zdrojem omega-3 mastných kyselin, vápníku, hořčíku, železa, vlákniny, bílkovin a také vitamínů B1, B6 a kyseliny listové.
  • Je plné vlákniny -  1 lžíce lněného semínka obsahuje asi 3 gramy vlákniny. Lněná semínka navíc obsahují oba typy vlákniny, tedy rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina pomáhá například udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi, zpomaluje trávení, žaludek tak do mozku vysílá signál pro pocit plnosti a vy tedy necítíte chuť ani potřebu konzumovat další jídlo. Nerozpustná vláknina působí preventivně proti zácpě, vzniku hemoroidů a jedná se o zdroj potravy pro střevní mikrobiom.
  • Obsahuje kyselinu alfa linolenovoou (ALA), která prospívá správné hladině cholesterolu v krvi. 
  • Obsahuje vysoce kvalitní proteiny, které jsou bohaté na aminokyseliny asparagovou, glutamovou a arginin - důležité především v jídelníčku vegetariánů a veganů. 
  • Je chutné - má lehce oříškovou chuť, a tak může být přidáváno do mnoha pokrmů, např. celá lněná semínka se hodí do slaného i do sladkého pečiva, olej z lněných semínek skvěle dochutí zeleninové saláty, mletá lněná semínka výborně zahustí smoothie,
  • Odvar z lněného semínka je doporučováno pít těhotným ženám 3 týdny před předpokládaným termínem příchodu potomka na svět

Doporučená denní dávka a jak ho konzumovat

Denní dávka lněného semínka by neměla překročit dvě polévkové lžíce. Pokud konzumujeme celé lněné semínko, je nutné jej dobře rozkousat nebo mírně pomlít čí rozdrtit, jinak je z těla vyloučeno a žádná z jeho živin se do organismu nedostane.

Pokud užíváte lněné semínko k mírnění příznaků zácpy, lněná semínka užívejte celá a předem je namočte. Postačí ráno zalít jednu polévkovou lžíci celých lněných semínek 300 - 500 ml vlažné vody. Vzniklý gel večer vypijte.

Jak skladovat lněné semínko a produkty z něj

  • mletá lněná semínka zkonzumujte co nejdříve a neskladujte dlouho.
  • celé lněné semínko uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě a uložte do ledničky 
  • lněný olej skladujte po otevření v chladničce a max. do 2 měsíců spotřebujte (podléhá žluknutí a je velmi citlivý na teplo). Lněný olej používejte pouze ve studené kuchyni nebo až na dochucení finálního hotového jídla, jinak by ztratil své blahodárné účinky.

Jak jíst lněné semínko

  • Lněné semínko nahradí v pečení vejce. Do buchty nebo koláče dejte místo 1 vejce 1 lžíci celých lněných semínek, které předem namočíte do 3 lžic vody a necháte nabobtnat.
  • Mletá lněná semínka se hodí do smoothie, jogurtů, salátového dresingu, do kaší nebo na pečení.
  • K pečení můžete využít i lněnou mouku

Připravili jsme pro vás i jednoduchý recept, jak si připravit granolu se lněnými semínky:

Co budete potřebovat

Vše smíchejte a opražte na 2 lžících kokosového oleje. Do hotové granoly pak vmíchejte lněná semínka.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Navštivte související produktové kategorie
Zdravé potraviny Oleje a ghí másla Ostatní rostlinné oleje

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.