Výhody lněného semínka
- Je nabité živinami - je významným zdrojem omega-3 mastných kyselin, vápníku, hořčíku, železa, vlákniny, bílkovin a také vitamínů B1, B6 a kyseliny listové.
- Je plné vlákniny - 1 lžíce lněného semínka obsahuje asi 3 gramy vlákniny. Lněná semínka navíc obsahují oba typy vlákniny, tedy rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina pomáhá například udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi, zpomaluje trávení, žaludek tak do mozku vysílá signál pro pocit plnosti a vy tedy necítíte chuť ani potřebu konzumovat další jídlo. Nerozpustná vláknina působí preventivně proti zácpě, vzniku hemoroidů a jedná se o zdroj potravy pro střevní mikrobiom.
- Obsahuje kyselinu alfa linolenovoou (ALA), která prospívá správné hladině cholesterolu v krvi.
- Obsahuje vysoce kvalitní proteiny, které jsou bohaté na aminokyseliny asparagovou, glutamovou a arginin - důležité především v jídelníčku vegetariánů a veganů.
- Je chutné - má lehce oříškovou chuť, a tak může být přidáváno do mnoha pokrmů, např. celá lněná semínka se hodí do slaného i do sladkého pečiva, olej z lněných semínek skvěle dochutí zeleninové saláty, mletá lněná semínka výborně zahustí smoothie,
- Odvar z lněného semínka je doporučováno pít těhotným ženám 3 týdny před předpokládaným termínem příchodu potomka na svět

Doporučená denní dávka a jak ho konzumovat
Denní dávka lněného semínka by neměla překročit dvě polévkové lžíce. Pokud konzumujeme celé lněné semínko, je nutné jej dobře rozkousat nebo mírně pomlít čí rozdrtit, jinak je z těla vyloučeno a žádná z jeho živin se do organismu nedostane.
Pokud užíváte lněné semínko k mírnění příznaků zácpy, lněná semínka užívejte celá a předem je namočte. Postačí ráno zalít jednu polévkovou lžíci celých lněných semínek 300 - 500 ml vlažné vody. Vzniklý gel večer vypijte.
Jak skladovat lněné semínko a produkty z něj
- mletá lněná semínka zkonzumujte co nejdříve a neskladujte dlouho.
- celé lněné semínko uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě a uložte do ledničky
- lněný olej skladujte po otevření v chladničce a max. do 2 měsíců spotřebujte (podléhá žluknutí a je velmi citlivý na teplo). Lněný olej používejte pouze ve studené kuchyni nebo až na dochucení finálního hotového jídla, jinak by ztratil své blahodárné účinky.
Jak jíst lněné semínko
- Lněné semínko nahradí v pečení vejce. Do buchty nebo koláče dejte místo 1 vejce 1 lžíci celých lněných semínek, které předem namočíte do 3 lžic vody a necháte nabobtnat.
- Mletá lněná semínka se hodí do smoothie, jogurtů, salátového dresingu, do kaší nebo na pečení.
- K pečení můžete využít i lněnou mouku
Připravili jsme pro vás i jednoduchý recept, jak si připravit granolu se lněnými semínky:
Co budete potřebovat
- 2 šálky špaldových vloček
- 1 šálek kešu ořechů
- ½ šálku lískových ořechů
- ½ šálku plátků mandlí
- ½ šálku lněných semínek
- 1 lžíci kakaa
- 2 lžíce kokosového oleje
Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.