I mozek potřebuje trénink
Náš mozek má miliardy mozkových buněk – neuronů - které se svými vlákny spojují s dalšími buňkami mozku a vytváří složitou a obrovskou síť, která přenáší signály a vytváří základ paměti, myšlení a dovedností. S věkem dochází postupně k odumírání mozkových buněk i propojení mezi nimi, které vede až k demenci. K zachování schopností mozku co nejdéle je potřeba starat se o něj správnou výživou a cvičením paměti.
Co je pro mozek důležité
Základem je samozřejmě pestrá strava, která dodá tělu (i mozku) důležité látky. Dopřejte si ji v pravidelných intervalech. K tomu přidejte pohyb na čerstvém vzduchu, dostatek tekutin a spánku. Správná výživa pro vývoj mozku je důležitá už v prenatálním období a stejně tak i v období kojení.
Co má vliv na funkci mozku
-
Esenciální mastné kyseliny omega 3 a 6 - jsou to látky, které si člověk nedovede sám vytvořit a musí je přijímat v potravě. Jsou důležité pro tvorbu buněčné stěny a izolaci nervových vláken. Nejvíce jsou obsaženy v mořských tučných rybách (především DHA a EPA), sóje, ořechách, lněném či sezamovém semínku a oleji (slunečnicovém, olivovém, konopném, dýňovém, pupalkovém), Tyto oleje by měly být lisované za studena.
-
Sacharidy - energii nejen pro tělo, ale i pro mozek, získáváme ze sacharidů. Nejvhodnější jsou složené sacharidy, ze kterých se glukoza uvolňuje postupně. Jsou obsažené např. v celozrnných výrobcích, ovesných vločkách nebo zelenině. Pro rychlejší doplnění energie je vhodné ovoce (borůvky, sušené ovoce,citrusy). Ideální jsou například i banány, které kromě rychlé energie zásobují tělo a mozek draslíkem a fosforem. Nadměrné konzumaci cukru, sladkostí a výrobků z bílé mouky bychom se měli naopak spíše vyhnout.
Stejně tak prospěšné jsou i proteiny, vitamíny (především vitamín C, E,D a vitamíny skupiny B) a minerály (železo, jod, zinek, hořčík, selen, vápník,..). Velmi dobře využitelné pro naše tělo jsou pivovarské kvasnice, luštěniny, soja, celozrnné výrobky, amarant, cizrna, hovězí maso.
Náš tip
Gotu kola, neboli pupečník asijský je vynikajícím mozkovým tonikem. Podporuje duševní zdraví a kognitivní funkce. Podporuje i cévní soustavu a hodí se i těm, co trápí těžké nohy.
Jaké další látky a potraviny působí na mozek
- Pro zlepšení koncentrace a paměti je vhodný lecitin, který je důležitým zdrojem cholinu. Cholin přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu a lipidů. Najdeme ho například v sóje, droždí, žloutku, pšeničných klíčcích, ovesných vločkách, masu či rybách.
- Guarana je zdrojem přírodního kofeinu, který dokáže rychle nabudit. Pokud nechcete záměrně probdít celou noc, pozor na její užívání v odpoledních a večerních hodinách.
- Ginkgo biloba obsahuje velké množství prospěšných látek, které mimo jiné pomáhají zlepšit prokrvení periferních tkání (ruce, nohy) i mozku.
- DMAE (dimethylaminoethanol) je látka, která se v menší míře vyskytuje i v mozku, stimuluje produkci cholinu a acetylcholinu v krvi i mozku.
- Bacopa (nebo také Brahmi) je bylinka, která pomáhá zvyšovat koncentraci, pomáhá při poruchách paměti a soustředění. Je významným antioxidantem.
- Rhodiola je v tradičním léčitelství používána na podporu koncentrace a vitality, pomáhá proti únavě a při stresu.
- Velmi oblíbenou bylinkou je i ženšen, který je považován za takový lidový „všelék“. Podporuje oběhovou soustavu, zlepšuje paměť a soustředění, působí proti stresu a únavě.
- Schizandra neboli klanopraška čínská je adaptogen a pomáhá se vyrovnat se stresem.
- Eleuterokok (či také Černý kořen) patří k tzv. adaptogenním bylinám. Mimo jiné pomáhá organismu vypořádat se se stresem, podporuje imunitní systém, fyzické a duševní zdraví.
- Kurkumin nebo kurkuma působí na normální činnost nervové soustavy a jako antioxidant
- Dýňová semínka jsou výborným zdrojem železa, zinku, hořčíku, mědi. Hořčík přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání a k normální psychické činnosti
- Kvalitní zelený čaj nejen že pohladí po duši, ale pomůže nám i lépe se soustředit.
- Pravidelná konzumace kysaného zelí je velmi prospěšná pro naši střevní mikrofloru. Zdravá střevní mikroflóra pozitivně ovlivňuje i naše duševní funkce.
- Kvalitní hořká čokoláda v nás vyvolává pocit štěstí a obsahuje látky, které zvyšují aktivitu mozku.
- Zázvor dodává vitalitu a energii při stavech únavy a vyčerpání.
Co mozku neprospívá
Nevhodné stravovací návyky, mohou vést k nedostatku hořčíku, železa, zinku, vápníku, vitamínů C,D,E a skupiny B. Přemíra stresu, nevyspání, nedostatek pohybu, kouření, alkohol, produkty s obsahem cukru a bílé mouky, mohou výkon mozku snižovat také. Oblíbená káva náš mozek sice na pár hodin nastartuje, ale pak se dostaví útlum a únava, na který ani další šálky kávy nepomohou.