Oblíbené položky

Úvodní strana » Zdravá výživa a hubnutí » Pochutiny sladké a slané » Čokolády

Čokolády

Sladká či jemně hořká chuť, kousek potěšení pomalu se rozplývající na jazyku. O čem je řeč? O čokoládě. To, že jí podlehnete, však nemusí být hříchem. Bez výčitek si můžete dopřát kvalitní čokoládou s vysokým obsahem kakaa a bez přidaného cukru. U té nevadí, že se vám nepodaří přestat uždibovat.

Čokoláda potěší vaše chuťové pohárky, ale dodává energii a zvyšuje bystrost. To, že má čokoláda léčivé účinky, už věděli staří Aztékové a Mayové, kteří o ní mluvili jako o posilujícím prostředku. Je považována za antidepresivum – může být dobrým prostředkem proti chmurám a špatné náladě. Kromě toho je spolehlivým afrodiziakem.

Jaké čokoládě dáváte přednost?

Na trhu je nepřeberné množství čokolád. Hlavní rozdělení čokolád je podle obsahu kakaové sušiny.

  • Bílá: je cukrovinka složená z kakaového másla, cukru a mléka, bez pevných kakaových složek. Není to tedy čokoláda v pravém slova smyslu, přesto je velmi oblíbená.
  • Mléčná: by měla obsahovat minimálně 25 % kakaové sušiny, přidává se do ní kondenzované či sušené mléko.
  • Hořká: taková čokoláda by měla obsahovat minimálně 35 % kakaové sušiny, měla by být bez přidaného cukru a mléka.

U méně kvalitních čokolád je hlavní složkou produktu cukr a kakaové máslo. Chcete-li si vychutnat kvalitní čokoládu, dbejte na podíl kakaové sušiny v čokoládě. Zjednodušeně řečeno: čím větší podíl, tím kvalitnější. Aby měla čokoláda pozitivní vliv na naše zdraví, je třeba konzumovat jen tu nejkvalitnější, tedy s obsahem kakaa minimálně 70 % a výše. A přece jen se držet hesla: všeho s mírou! Ale tak je tomu u všeho...  Takže ochutnejte lahodnou čokoládu Balance.

Víte, že...

  • kvalitní hořká čokoláda chrání srdce a oběhový systém, neboť obsahuje antioxidační látky a vysoký podíl flavonoidů a polyfenolů,
  • díky flavonoidům snižuje krevní tlak, snižuje riziko rakoviny a onemocnění kůže,
  • čokoláda je bohatým zdrojem minerálů: hlavně hořčíku, železa, vápníku, draslíku, sodíku a dalších,
  • američtí vědci došli k závěru, že nadměrné požívání této pochutiny může vést k závislosti,
  • čokoláda se používá nejen k jídlu, ale také v kosmetice, kakaové máslo má blahodárný vliv na pokožku.
Pokračovat

Nejprodávanější v kategorii


Načítám
Značka:
Všechny

Rozbalit filtr

Nejprodávanější značky

Výhodné nabídky už nemusíte hledat

pošleme vám je e-mailem :)

Zkuste to, odhlásit se koneckonců můžete kdykoli.
Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám