Co je zelený čaj
Zelený čaj znají lidé více než 5 tisíc let. Historie čaje sahá až do starověku a v každé zemi o něm kolují četné legendy. Největšími producenty zeleného čaje jsou Čína, Japonsko a další země východní a jihovýchodní Asie. Tam také patří k nejoblíbenějším nápojům.
Získává se sběrem lístků či větviček z čajovníku čínského Camelia sinensis v nesčetných odrůdách a hybridech. Každá plantáž produkuje v závislosti na nadmořské výšce, srážkových úhrnech a slunečním svitu specifický čaj. Jedinečné aroma pak umocňují unikátní metody výroby. Čajové lístky se u zeleného čaje nefermentují.
Co všechno zelený čaj obsahuje
Z hlediska působení na lidské tělo jsou nejvýznamnější složkou zeleného čaje:
- katechiny - zelený čaj obsahuje tzv. EGCG - silnou směa antioxidantů bojujících proti volným radikálům zodpovědným za stárnutí a některé degenerativní choroby
- oxidované polyfenoly - theaflaviny a další
- alkaloidy - kofein, theobromin, theofylin a další - látky, které ovlivňují mozkovou zvláště soustředění, srdeční činnost, cévy a mají močopudný účinek. Kofein z čaje se uvolňuje pomaleji než u kávy, protože je vázán na polyfenoly. Zelený čaj tedy spíše osvěží, oproti kávě, která působí jako stimulant.
- aminokyseliny
- minerální látky - vápník, zinek, fosfor, mangan, měď, fluorid
- vitamíny - B1, B2, niacin, C, E, P
- a další látky jako jsou třísloviny, pektin, chlorofyl, sacharidy a saponiny.

Zelený čaj a jeho účinky
Zelený čaj působí blahodárně na mnoha úrovních našeho těla. Třísloviny podporují tvorbu žaludečních šťáv a napomáhají tak k harmonickému trávení, zpracovávání potravy a zdravému metabolismu tuků. Díky kofeinu a teofylinu zajišťuje lepší prokrvení orgánů a stimulaci nervového systému. A obsahu minerálů, např. fluoru, působí příznivě na správnou mineralizaci kostí a zubů.
Daleko nejvýznamnější je však jeho antioxidační působení. K tomuto účelu se doporučují 2 šálky zeleného čaje denně.
Příprava čaje
K přípravě zeleného čaje se váže řada rituálů, pro mnoho národů se tak stal součástí kulturních tradic. Množství čaje, které použijeme se liší od druhu a také podle naší preference.
Běžně se používá 1 - 2 čajové lžičky (3 - 5g) čaje na šálek o velikosti 150 ml. Doba vyluhování se opět liší dle druhu čaje a našich zvyklostí od 1 minuty až po 3 minuty. Většinou ne déle. Výhodou je, že výluh ze zeleného čaje lze připravit opakovaně 1 - 3x. Pro správnou přípravu čaje hraje důležitou roli také kvalita vody a její teplota (filtrační konvice). Pro přípravu zelených čajů se používá teplota 70 - 85 °C.
Tip: Pro opravdu velké milovníky zeleného čaje je možné využít varnou konvici s nastavitelnou teplotou vody (s regulací teploty) na přípravu zeleného čaje. Nemáme-li tuto konvici, stačí vřící vodu nalít do hrnku a chvíli počkat, než teplota mírně klesne a pak teprve vložit svou dávku čaje.
Pokud si nejste jisti svým zdravotním stavem a vhodnosti pití zeleného čaje, vždy se poraďte se svým lékařem či lékárníkem.