Lékárna.cz

Zelený čaj - příjemný dar z přírody

Zelený čaj je nápoj, pochutina i cenný dar z přírody. Pro mnohé je konzumace zeleného čaje doslova rituálem. Tento povzbuzující nápoj se dnes těší oblibě po celém světě. Zelený čaj si vás získá jemnou chutí i svými blahodárnými účinky na tělo.

Zelený čaj - příjemný dar z přírody
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co je zelený čaj

Zelený čaj znají lidé více než 5 tisíc let. Historie čaje sahá až do starověku a v každé zemi o něm kolují četné legendy. Největšími producenty zeleného čaje jsou Čína, Japonsko a další země východní a jihovýchodní Asie. Tam také patří k nejoblíbenějším nápojům. 

Získává se sběrem lístků či větviček z čajovníku čínského Camelia sinensis v nesčetných odrůdách a hybridech. Každá plantáž produkuje v závislosti na nadmořské výšce, srážkových úhrnech a slunečním svitu specifický čaj. Jedinečné aroma pak umocňují unikátní metody výroby. Čajové lístky se u zeleného čaje nefermentují.

Co všechno zelený čaj obsahuje

Z hlediska působení na lidské tělo jsou nejvýznamnější složkou zeleného čaje:

  • katechiny - zelený čaj obsahuje tzv. EGCG - silnou směa antioxidantů bojujících proti volným radikálům zodpovědným za stárnutí a některé degenerativní choroby
  • oxidované polyfenoly - theaflaviny a další
  • alkaloidy - kofein, theobromin, theofylin a další - látky, které ovlivňují mozkovou zvláště soustředění, srdeční činnost, cévy a mají močopudný účinek. Kofein z čaje se uvolňuje pomaleji než u kávy, protože je vázán na polyfenoly. Zelený čaj tedy spíše osvěží, oproti kávě, která působí jako stimulant.
  • aminokyseliny
  • minerální látky - vápník, zinek, fosfor, mangan, měď, fluorid
  • vitamíny - B1, B2, niacin, C, E, P
  • a další látky jako jsou třísloviny, pektin, chlorofyl, sacharidy a saponiny. 

Zelený čaj a jeho účinky

Zelený čaj působí blahodárně na mnoha úrovních našeho těla. Třísloviny podporují tvorbu žaludečních šťáv a napomáhají tak k harmonickému trávení, zpracovávání potravy  a zdravému metabolismu tuků. Díky kofeinu a teofylinu zajišťuje lepší prokrvení orgánů a stimulaci nervového systému. A obsahu minerálů, např. fluoru, působí příznivě na správnou mineralizaci kostí a zubů.

Daleko nejvýznamnější je však jeho antioxidační působení. K tomuto účelu se doporučují 2 šálky zeleného čaje denně. 

Příprava čaje

K přípravě zeleného čaje se váže řada rituálů, pro mnoho národů se tak stal součástí kulturních tradic. Množství čaje, které použijeme se liší od druhu a také podle naší preference.

Běžně se používá 1 - 2 čajové lžičky (3 - 5g) čaje na šálek o velikosti 150 ml. Doba vyluhování se opět liší dle druhu čaje a našich zvyklostí od 1 minuty až po 3 minuty. Většinou ne déle. Výhodou je, že výluh ze zeleného čaje lze připravit opakovaně 1 - 3x. Pro správnou přípravu čaje hraje důležitou roli také kvalita vody a její teplota (filtrační konvice). Pro přípravu zelených čajů se používá teplota 70 - 85 °C.

Tip: Pro opravdu velké milovníky zeleného čaje je možné využít varnou konvici s nastavitelnou teplotou vody (s regulací teploty) na přípravu zeleného čaje. Nemáme-li tuto konvici, stačí vřící vodu nalít do hrnku a chvíli počkat, než teplota mírně klesne a pak teprve vložit svou dávku čaje.

Pokud si nejste jisti svým zdravotním stavem a vhodnosti pití zeleného čaje, vždy se poraďte se svým lékařem či lékárníkem.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.