Lékárna.cz

Jak posílit paměť

Potřebujete si vzpomenout na důležitou informaci a ne ne si ji vybavit? Paměť je třeba trénovat! Prozradíme vám, které tréninkové metody na paměť opravdu fungují, jak se lépe soustředit a také jaké potraviny mají na naši bystrost vliv.

Jak posílit paměť
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Věděli jste, že ...

... lidé si obvykle pamatují: 

  • 10 % z přečteného,
  • 20 % ze slyšeného,
  • 30 % z viděného,
  • 50 % ze slyšeného a zároveň viděného,
  • 70 % z řečeného a 
  • 90 % z vykonaného?

Co je paměť (fáze a druhy)

Psychologická definice říká, že: "Paměť je schopnost centrálního nervového systému zaznamenávat, uchovávat a následně si vybavit a použít informace."  Paměť je proces, který má tři fáze:

  1. Vštípení neboli kódování
  2. Uchování neboli retence
  3. Vybavení neboli reprodukce

A k tomu ještě psychologové uvádějí, že existují tři druhy paměti:

  • Senzorická (ultrakrátkodobá) paměť
  • Krátkodobá paměť
  • Dlouhodobá paměť

Na čem dobrá paměť závisí

Dobrá paměť zkrátka závisí na zdraví a vitalitě našeho mozku - a to v jakémkoli věku! Pořekadlo "starého psa novým kouskům nenaučíš" totiž jednoduše není pravdivé, respektive týká se spíš zaběhlých zvyků, než učení se novým věcem.

Lidský mozek má úžasnou schopnost, které se říká neuroplasticita a díky ní se neustále přizpůsobuje a mění, dokonce i ve stáří. Spíš než na věku tak záleží na tom, jak často jej zatěžujeme, procvičujeme jeho postřeh. 

Jak trénovat paměť a koncentraci

Existuje kurzů, během nichž se dozvíte, jak svou paměť trénovat a kde si osvojíte některé techniky pro snažší zapamatování informací. Stejně tak je možné zaplatit si on-line kurz nebo si v obchodě koupit pro trénink paměti pracovní listy, knihy či jiné publikace. Velmi blíbené jsou také hry pro trénink paměti v každém věku.

Pokud ale zrovna nechcete utrácet, poradíme vám jednoduchá cvičení pro trénink paměti, která můžete praktikovat takřka kdykoli a kdekoli:

  • Zapomeňte na nákupní lístek, snažte si seznam věcí, které potřebujete obstarat v obchodě, zapamatovat. Začněte nejprve se třemi položkami a den po dni přidávejte další. Zkuste z nákupního seznamu vymyslet příběh - čím bláznivější bude, tím lépe si dané věci zapamatujete. Když například potřebujete koupit rohlíky, párky a hořčici, řekněte si: "Rohlík šel pro párek a na hlavu mu spadla hořčice".
  • Zavřete oči a zkuste si vzpomenout alespoň na deset věcí, které se právě teď nacházejí ve vašem okolí. Samozřejmě že, čím více jich bude, tím lépe. Vyzvěte k této hře partnera nebo třeba rodiče, jde totiž o vynikající trénink paměti pro seniory.
  • Jezdíte veřejnou dopravou, navštěvujete poštu nebo jiné úřady? Pokud ano, pozorně si prohlédněte všechny lidi ve svém okolí, poté se na ně přestaňte dívat a zkuste si vybavit důležité detaily. Například: Měl pán napravo košili? A jakou měla barvu? Jaké vlasy má paní s kočárkem? Apod.

Možná v těchto hrách nebudete hned od začátku úspěšní, je ale dobré vědět, že paměť je nutné co nejčastěji používat, aby se zlepšila.

Jak se lépe soustředit

Jsou ovšem situace, kdy je naše mysl roztěkaná, snadno ji rozptýlí i sebemenší podněty a chce dělat všechno, jen ne to, co by měla. Pokud máte potíže soustředit se na jednu věc a dotáhnout ji až do konce, je dobré si osvojit i některé techniky pro zlepšení koncentrace:

  • Udělejte si na den přesný plán a toho se držte. Splňte všechny úkoly, které v tomto plánu máte.
  • Odstřihněte se od rušivých elementů, jako jsou třeba sociální sítě, ale i zpravodajské weby apod.
  • Udržujte pořádek ve svém okolí, nepořádek totiž odvádí pozornost.
  • Nebuďte k dispozici - když potřebujete dělat něco důležitého, vypněte telefon a nekontrolujte ani e-mail.
  • Začněte hned! Prokrastinace je největší nepřítel koncentrace.

Co by měl obsahovat jídelníček pro dobrou paměť (a něco navíc)

  • Rybí tuk - je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, jež zpomalují mentální stárnutí.
  • Vitamín D - poproste svého lékaře, aby změřil jeho hladinu ve vašem těle. Nízká hladina vitamínu D totiž snižuje kognitivní funkce.
  • Kurkumin - zvažte užívání této látky, ať už v rámci pravidelného zařazení kurkumy do jídelníčku nebo coby doplňku stravy. Účinky kurkuminu na správné fungování mozku jsou prokázané.
  • Kakao - s cukrem sice opatrně, dopřát si ale občas čokoládu s vysokým obsahem kakaa je vysloveně vhodné. Má totiž jedinečný vliv na vizuální a kognitivní funkce mozku.
  • Relaxace - nejen tělo potřebuje odpočívat, ale relaxaci si zaslouží i naše mysl. Dopřejte jí tedy pravidelnou meditaci.
  • Zdravý životní styl - pokud budete udržovat fit své tělo, a to jak jídelníčkem, tak i pohybem, bude v lepší kondici i váš mozek.
  • Spánek - ani moc ani málo, ideálně tedy spěte 8 hodin denně s tím, že budete usínat i vstávat ve stejnou hodinu.
  • Pohyb - zkrátka: "Ve zdravém těle zdravý duch."

Které další látky, potraviny či bylinky působí příznivě na naši paměť se dozvíte i v našem druhém článku :-)

Co nejíst? Cukr!

Dle výzkumu z roku 2016 odborníci přišli na to, že čím méně cukru jíme, tím lepší je to pro naši paměť.

Existuje fotografická paměť?

Fotografická nebo také eidetická paměť funguje (jak už název napovídá) stejně jako foťák. Člověk si prohlédne text, obrázek nebo třeba číselnou řadu a jejich snímek si uloží do paměti. Tento akt poprvé popsal srbský vědec Viktor Urbančič již v roce 1907. Mnoho skutečných příkladů fotografické paměti se však od té doby nepodařilo prokázat, někteří vědci o její existenci dokonce pochybují a tvrdí, že za perfektním vybavováním si informací stojí spíše dobře vytrénovaná paměť mechanická.

Pravdou také je, že fotografická paměť se obvykle objevuje u lidí s poruchami autistického spektra nebo s psychickými poruchami, zatímco v běžné populaci je její zastoupení zcela mizivé.

Raději tedy neztrácejme čas zkoumáním toho, jestli zrovna my patříme mezi geniální jedince a naši běžnou mysl pravidelně trénujme. 

Jak funguje mozek můžete vidět i ve skvělém, několikadílném seriálu Cesta do hlubin mozku. 

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.