Lékárna.cz

Vypadávání vlasů

Vlasy vypadávají ženám i mužům přirozeně. Co ale dělat s nadměrným vypadáváním vlasů? Volit můžete mezi speciálními šampony nebo doplňky stravy s vitamíny. Povíme vám, které jsou na tento problém vhodné.

Vypadávání vlasů
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Kolik vlasů máme

V průměru máme na hlavě asi sto tisíc vlasů. Bujnější kštici mívají lidé se světlejšími vlasy, naopak slabší porost na hlavě mají zrzci a zrzky. Denně nám vlasy vyrostou klidně i o půl milimetru a zároveň nám jich zhruba sto vypadá. Každý vlas roste 3-7 let. Poté se jeho růst na nějaký čas zastaví a připravuje se na vypadnutí.

Věděli jste, že...

... nejvíc vlasů ztrácíme na podzim a na jaře? Vypadávání vlasů je zkrátka přirozené a nejde zastavit. Pokud ale máte pocit, že vám jich vypadává víc než je zdrávo, je dobré zjistit příčinu.

Proč nám padají vlasy

Nejčastější příčiny nadměrného vypadávání vlasů jsou: 

  • hormonální změny, (menopauza, těhotenství...)
  • stres,
  • nedostatek vitamínů,
  • nedostatek pohybu,
  • špatná životospráva,
  • nesprávná péče o vlasy,
  • kouření,
  • vážnější onemocnění, např. onemocnění štítné žlázy, nadledvinek nebo 
  • radioterapie. 

Vliv hormonů na padání vlasů

Ženy se často potýkají s vypadávání vlasů během menopauzy, kdy tělo začíná ztrácet estrogen nebo těsně po porodu, kdy hladina estrogenu v těle jen pomalu stoupá zpět do normálu. Vypadávání vlasů může v tomto případě trvat šest až devět měsíců. 

U mužů tkví problém v nadměrném vypadávání vlasů v testosteronu, respektive dihydrotestosteronu. Když ho má tělo přebytek, hormon začne ničit vlasové kořínky a vlasy tak začnou vypadávat. V takovém případě je na místě návštěva lékaře. 

Jak na padání vlasů

Obecně tělo vypadáváním vlasů signalizuje nedostatek vitamínů a živin.

Pokud vám padají vlasy, je vhodné doplnit:

Co přidat do jídelníčku, aby vlasy nepadaly

V období vypadávání vlasů by na vašem talíři neměly chybět:

Dopřejte vlasům masáž i dermatologickou péči

Kromě správné péče zevnitř, je na místě i péče o vlasy jako takové. Začněte rituál mytí vlasů relaxační masáží hlavy, která prokrví pokožku a tím i vlasové kořínky. Pokračujte speciálním šampónem na vypadávání vlasů, který vyčistí a vyživí vlasovou pokožku ale vlasy samotné nijak nezatíží. Vhodné jsou i tzv. vlasové aktivátory, které pomohou podpořit růst vlasů. Kadeřníci doporučují i speciální vyživovací kúry, zaměřené na zvýšení objemu vlasů, případně doplňky stravy v podobě tablet - ty by měly obsahovat důležité látky jako je biotin, cystein, methionin a případně i vitamíny B a C.

Pokud jste vyzkoušeli všechny výše zmíněné metody a ani po třech měsících nevidíte žádnou změnu, doporučujeme navštívit lékaře.

Vypadávání vlasů u dětí

V případě, že se nadměrné padání vlasů objeví u dětí, neotálejte s návštěvou lékaře. Většinou se jedná o nějaký závažnější problém, který je vhodné řešit co nejdříve. 

Oblíbené značky pro péči o vypadávající vlasy

Mezi nejoblíbenější značky pro péči o vypadávající vlasy patří Revalid, Plantur, Alpecin, Donna hair, Vlasové hnojivo, Vichy Aminexil, Parusan, Ducray,...

Navštivte související produktové kategorie
Vlasová kosmetika Kosmetika a hygiena Vlasy

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.