Lékárna.cz

Co opravdu zabírá na chřipku

Vysvětlíme vám, jak rozeznat chřipku od běžného nachlazení i covidu-19 a také poradíme, jaké léky, doplňky stravy či přírodní prostředky podpoří zotavení z nemoci.

Co opravdu zabírá na chřipku
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Přírodní pomocníci na chřipku

Bez černý je v lidovém léčitelství tradiční bylinou, o které se věří, že podporuje imunitní systém. Vedle toho má bezový čaj blahodárný vliv na stav dýchacích cest a podporuje vylučování škodlivin z našeho organismu.

Lípa srdčitá je neméně známá pro své zdraví prospěšné účinky na dýchací cesty. Kromě toho podporuje vykašlávání a vylučování vody z organismu.

Bazalka posvátná Tulsi je bylinka s antioxidačními účinky, která podporuje vykašlávání a zmírňuje stres, podporuje přirozenou obranyschopnost našeho těla. Speciální ajurvédská čajová směs s bazalkou posvátnou má pak prohřát celé tělo.

Šalvěj lékařská ve formě odvaru nebo naředěné tinktury se výborně hodí ke kloktání. Coby výluh pak pomáhá podpořit funkci imunitního systému. Pozor ale: Její účinky jsou silné, proto ji nepijeme samostatně ani ji nepodáváme dětem a těhotným ženám!

Dalšími bylinkami, které se hodí do čajových směsí pro úlevu od respiračních obtíží, jsou mateřídouška, tymián, podběl nebo divizna. Tyto bylinky patří také k silnějším, proto je vhodné jejich menší množství přidávat například k lípě nebo bezu.

Co na chřipku

  • Základem léčby každého chřipkového onemocnění je dostatečný odpočinek.
  • Antipyretika či nesteroidní protizánětlivé léky uleví od bolestí, případného zánětu a sníží nadměrně vysokou horečku. V případě, že netrpíte febrilními křečemi, je vhodné horečku kolem 38 °C nechat „pracovat“. Je to známka toho, že imunitní systém bojuje s nemocí.
  • Na suchý dráždivý kašel pomohou antitusika.
  • Na bolest v krku se hodí pastilky, kloktadla nebo spreje s protizánětlivým, antimikrobiálním či znecitlivujícím účinkem.
  • Od veškerých příznaků chřipky uleví kombinované preparáty ve formě tablet nebo horkých nápojů.
  • Zároveň je nesmírně důležité poskytnout tělu dostatek tekutin. Hodí se například bylinné čajové směsi speciálně namíchané pro boj s chřipkou. Velmi vhodný je také zázvorový čaj doplněný o med a citron, který prohřeje celý organismus.
  • Můžeme také užívat vitamín C nebo jiné doplňky stravy pro posílení nespecifické imunity. 
  • Alternativní možností léčby chřipky mohou být homeopatika.
  • Při chřipce v těhotenství je potřeba sledovat především teplotu, která by dlouhodobě neměla být vyšší než 38 °C. Chřipka v těhotenství může mít poměrně vážné následky, proto je vždy nutné svůj stav konzultovat s lékařem.

Homeopatika pro prevenci i léčbu

K prevenci a léčbě chřipky se může hodit homeopatický přípravek Oscillococcinum, který ulevuje od horečky, bolestí hlavy, zimnice, bolesti svalů a únavy. Při prvních příznacích užívejte 3x denně 1 dávku po dobu 3 dnů. V období chřipek a nachlazení můžete užívat Oscillococcinum i preventivně, a to 1x týdně 1 dávka. Přípravek je vhodný i pro děti. 

Jak rozeznat chřipku od běžného nachlazení

Příznaky chřipky se obvykle liší od příznaků nachlazení. Většinou jsou mnohem výraznější. Je to:

  • Horečka, která se pohybuje mezi 39 - 40 °C a vzniká náhle. Při běžném nachlazení míváme většinou pouze zvýšenou teplotu (mezi 37 a 38 °C). Objevit se může i zimnice.
  • Ostrá bolest hlavy, na kterou moc nepomáhají jindy účinné léky.
  • Pálení v krku a silný dráždivý kašel, který nás velmi vyčerpává.
  • Výrazná a neustávající bolest svalů a kloubů, jež nám skoro nedovolí vstát z postele, natož někam dojít.
  • Nepřekonatelná únava, ta ve většině případů přetrvává i několik týdnů po odeznění chřipky.
  • Přidat se může bolest očí, zad, nevolnost či zvracení.
  • Na rozdíl od běžného nachlazení se u chřipky téměř nevyskytuje rýma.

Chřipku nepřecházejte!

Přechozená chřipka může vyvolat například zápal plic, zánět mozkových blan, zánět srdečního svalu, zánět středního ucha nebo zhoršit průběh jiných onemocnění. V některých případech mohou být komplikace chřipky až smrtelné.

Náš tip

V období chřipek s sebou noste antibakteriální gel nebo ubrousky. Ty zpravidla zničí až 99,9 % virů a bakterií na rukách či předmětech (nákupní košíky, madla v MHD, vlacích, veřejná WC atd.) bez použití vody. Od věci není také použití roušek, které účinně brání v šíření kapének či aerosolu do okolí.

Rozdíly mezi chřipkou a onemocněním COVID-19

Projevy chřipky a nemoci covid-19 jsou si podobné, jde o zpravidla o horečku, bolesti svalů, kloubů a hlavy, suchý kašel a dušnost.

Hlavním rozdílem, který odlišuje covid-19 od chřipky je ztráta chuti a čichu. Covidoví pacienti také mívají významnější potíže s dýcháním, než lidé s chřipkou, častěji je bolí v krku a navíc se u nich může objevit svědivá vyrážka nebo takzvané covidové prsty.

Vedle toho existují i jiné rozdíly:

  • Chřipka se šíří rychleji a projevy onemocnění od nákazy se objeví za 3 dny, u covidu-19 se známky projevu onemocnění projevují za 5 a více dní.
  • Chřipka se šíří více v kolektivu malých dětí, zatímco u covidu jsou děti méně postižené než dospělí a jejich obtíže mnohdy ani nepostřehneme.
  • Nejvíce ohroženi chřipkou jsou malé děti, těhotné ženy, starší osoby a lidé s oslabenou imunitou. Naopak u koronaviru jsou nejvíce ohroženi senioři a lidé s již existujícími zdravotními problémy.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.