Lékárna.cz

Nadměrné pocení: příčiny a řešení

Je-li nám horko, potíme se. Je to zcela přirozený a pro organismus nezbytný proces. Pokud z nás ale pot doslova kape, ačkoli okolní teplota ani zdaleka nepřipomíná letní vedra, hovoříme o nadměrném pocení neboli hyperhidróze. Ta může mít celou řadu příčin, které je třeba odhalit, aby se porucha dala řešit.

Nadměrné pocení: příčiny a řešení
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co je přirozené pocení

Pokud organismus potřebuje regulovat svou teplotu, dá pokyn do mozku, konkrétně do hypotalamu, aby vegetativní nervový systém zahájil pocení. Ačkoli společensky je na tuto reakci nahlíženo negativně, naše tělo by se bez perspirace přehřálo a dostalo by se do život ohrožujícího stavu. Pot navíc z těla odvádí škodlivé látky.

Potřebu po ochlazení organismu může vyvolat například vysoká teplota vzduchu, fyzická aktivita, nemoc doprovázená horečkou nebo také stresová situace. Jakmile tyto faktory na tělo přestanou působit, zmizí i pocení - v takovém případě jde o zcela přirozenou reakci.

Proč vzniká nadměrné pocení

Nadměrné pocení se může objevit v důsledku poruchy funkce autonomního nervového systému. Její nejčastější příčinou bývá dědičnost, případně některé vnější vlivy nebo zdravotní stav.

Co vše může způsobit nadměrné pocení:

  • hypoglykémie
  • zvýšená funkce štítné žlázy
  • srdeční onemocnění
  • menopauza
  • obezita
  • těhotenství
  • kouření
  • nadměrná konzumace alkoholu nebo kávy
  • poranění periferních nervů
  • autoimunitní onemocnění
  • nádorová onemocnění
  • malárie
  • tuberkulóza
  • vedlejší účinky některých léků (zejména beta blokátorů)

Ke zvýšenému pocení může docházet najednou po celém těle, pak jde o perspiraci globální nebo pouze na jednom místě, tehdy jde o pocení lokální. K tomu dochází zejména v místech, kde je vysoká koncentrace potních žláz, tedy v podpaží, na dlaních či ploskách chodidel, v tříslech, výjimkou ale není ani nadměrné pocení hlavy nebo pocení celého těla.

Na pocení šalvěj

Bylinkou, která napomáhá zmírnit přirozené pocení je šalvěj lékařská. Lze ji popíjet v klimakteriu, kdy se ženy s nadměrným pocením potýkají velmi často. Při pití nálevu ze šalvěje pozor, není vhodná pro děti a těhotné ženy. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Co funguje proti pocení

Pro lidi s primární hyperhidrózou se hodí nejprve využít tyto prostředky:

  • Antiperspiranty, ať už volně prodejné nebo na předpis. Jejich nedostatkem je však častý obsah solí hliníku, které sice dobře fungují proti pocení, zároveň jsou ale pro tělo toxické a v poslední době se hovoří o jejich souvislosti s rozvojem Alzheimerovy choroby, kožních nádorů či rakoviny prsu.
  • Anticholinergika. Léky, které výrazně sníží činnost potních žláz.
  • Botulotoxin. Ten dokáže účinně zastavit pocení, ovšem jen v místě aplikace a vydrží maximálně půl roku.
  • Iontoforéza neboli léčba elektrickým proudem nebo laserová terapie. Obě metody účinně zastaví pocení. Jejich nevýhodou však je poměrně vysoká finanční nákladnost.

Pokud tyto neinvazivní procesy nefungují, může lékař doporučit chirurgický zákrok. Ten mívá několik podob:

  • Bývá to jednak chirurgické odstranění potních žláz z inkriminovaných oblastí, které se hodí zejména pro nadměrné pocení v podpaží či na rukou.
  • Nebo pak může jít o tzv. sympatektomii. Při té dochází k přerušení vegetativního nervového provazce, jež vysílá signály do mozku k zahájení pocení. Jsou-li přerušeny nervy v hrudníku, dojde ke zlepšení nebo odstranění pocení v horní polovině těla, pro dolní část těla je třeba přerušit nervy v bedrech. Nevýhodou tohoto zákroku je vysoká pravděpodobnost, že se perspirace se objeví na jiných místech těla.

Pro odstranění pocení, které je způsobeno vnějšími vlivy platí, že je nutné nejprve najít jeho příčinu. Po jejím odstranění zpravidla dojde i k ústupu nadměrného pocení.

Co u nás najdete proti pocení

Připravili jsme pro vás speciální nabídku, ve které najdete klasické i přírodní antiperspiranty a deodoranty, osvěžující termální vody, ale i iontoforézu pro ty, kteří trpí nadměrným pocením. Výběr závisí jen na vás!

Nadměrné pocení ve spánku

Nadměrné pocení v noci může člověka pořádně vyděsit. Ve většině případů ale není důvod k panice. Mívá totiž poměrně snadno odstranitelné příčiny, jako je třeba přetopená místnost, příliš hřejivé a neprodyšné lůžkoviny nebo teplé noční oblečení. Může k němu docházet také v důsledku počínající nemoci, kdy se tělo brání zvýšenou teplotou, v souvislosti s konzumací určitých potravin nebo nápojů (zejména alkoholických), důsledkem užívání některých medikamentů nebo také ve spojitosti s psychickým rozpoložením.

Pokud však ani jedna z těchto příčin na vaše noční pocení nesedí, je nutné zbystřit, informovat o svém stavu lékaře a nechat se hloubkově vyšetřit. Onemocnění, jejichž průvodním jevem bývá nadměrné pocení, je mnoho - jedná se např. o  nádorová onemocnění, tuberkulóza, AIDS, poruchy štítné žlázy, zvýšený krevní tlak, kardiovaskulární onemocnění nebo také neurologické poruchy. Při podezření na jakýkoli závažný problém je vhodné neotálet s návštěvou lékaře.

Otestovali jsme pro vás... 4 přírodní deodoranty

Jak fungují na pocení přírodní deodoranty jsme vyzkoušeli na vlastní kůži! Přečíst si tak můžete zkušenosti kolegyň ve 4. dílech našeho testovacího seriálu. Podrobně popisují zkušenost se svěžím deodorantem Angelic, bio růžovou vodou od Purity Vision, roll-onem s vůní granátového jablka od Weledy nebo jemného limetkovo-zázvorového deodorantu od laSaponaria.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem. 

Navštivte související produktové kategorie
Kosmetika a hygiena Dermokosmetika Antiperspiranty a deodoranty

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.