Lékárna.cz

Ionty, gainery a proteiny

Proč jsou ionty, gainery a proteiny zcela nezbytné pro udržení dobré kondice.

Ionty, gainery a proteiny
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Proteiny

Konopný protein obohacený o další ovocné proteiny ze semínek je v té nejvyšší bio raw kvalitě a navíc výborně chutná. Kompletní protein rostlinného původu, směs konopného, rýžového a hrachového proteinu komplexně zajišťuje tělo potřebnými aminokyselinami k budování svalové hmoty. Proteinový nápoj si přibalte s sebou na cvičení je vyroben z čerstvého mléka, s nízkým obsahem kalorií a slazen pouze stévií. 

Protein pro váhu i kondici

Proteinové nápoje zajišťují sportovcům zvýšený příjem bílkovin a zároveň lehce stravitelných sacharidů. Aktivní sportovec by totiž měl každý den přijmout 1,5 - 2 g bílkovin na kilogram své váhy.

  • Syrovátkové a kaseinové proteiny obsahují bílkoviny získané z mléka a zajišťují postupné uvolňování aminokyselin do organismu.
  • Konopné, sójové nebo jiné rostlinné proteiny se hodí zejména pro sportovce, kteří jsou zároveň vegani.

Proteiny regenerují svalovou hmotu a chrání ji před rozpadnutím, které jí hrozí při zvýšené námaze. Díky nim nám rostou svaly, proteiny ale rovněž podporují obranyschopnost a činnost červených krvinek. Proteinové nápoje dodávají tělu bílkoviny, aniž by výrazněji zvýšily kalorický příjem.

Gainery pro dostatek energie

Gainery jsou zcela nezbytné po tréninku, kdy je tělo vyčerpané a potřebuje doplnit sacharidy, které jeho energii obnoví. Zároveň jsou gainery potřebné pro správný vývoj a růst svalů.

Gainery je možné užívat jak pro získání objemu svalů, tak i při hubnutí. Jde jen o správné dávkování v kombinaci s cvičením.

Nezapomínejte sacharidy doplňovat i v jejich přirozené podobě. Nejlepší je sáhnout po banánu, datlích nebo jablku.

Jak budovat svalovou hmotu

Při budování svalové hmoty bychom měli přijmout 2 g bílkovin na 1 kg hmotnosti každý den. Nejlepší volbou je whey protein syrovátkový, ve kterém nenajdete jiné zdroje bílkovin. Proteinové nápoje vám mohou sloužit i během dne, jako rychlá svačinka.

Kreatin

Kreatin je látka, která se vyskytuje v našem organismu. Je syntetizován v játrech a ledvinách. Je to sloučenina 3 aminokyselin – glycinu, argininu a methioninu. Je zdrojem energie pro mozek a svaly a jeho největší zásobárnou jsou svaly. Pro svoji běžnou potřebu si ho tělo dokáže částečně vyrobit samo a částečně ho přijímáme ve stravě (je obsažen například v mase).

Kreatin se využívá pro lékařské a terapeutické účely. Hojně je též využíván ve sportu – v kulturistice,  atletice, hokeji, fotbalu, tenise a v mnoha dalších sportovních odvětvích. Užívání kreatinových doplňků zvyšuje koncentraci kreatinu ve svalu a kretin tím do jisté míry zvyšuje i svalovou sílu především v krátkodobém a intenzivním sportovním výkonu. Tím, že zvyšuje zadržování vody ve svalu, zvyšuje svalovou hmotu.

Ionty pro správný pitný režim

Iontové nápoje zajišťují optimální hydrataci a zároveň tělu dodávají potřebné vitamíny a živiny. Liší se na:

  • Hypotonické nápoje regulují hydrataci a jsou doporučovány především při sportech, kdy se člověk výrazně potí, jako je například běh či cyklistika.
  • Izotonické nápoje obsahují vyšší množství iontů, sodíku, draslíku a vápníku, které je důležité doplňovat při svalovém vypětí. Hodí se hlavně pro sporty s vysokým výkonem, které ovšem netrvají příliš dlouho, jako je například squash či tenis.

Pijte, pijte, pijte...

Nedostatek tekutin má za následek předčasnou únavu, ochlazení těla, zpomalení regenerace organismu a zároveň hrozí i svalové křeče. Věděli jste například, že při maratonu tělo ztratí až 4 l tekutin? Při několikahodinové vyjížďce na kole ve vedru to může být i 10 l. Iontové a izotonické nápoje jsou v takových případech zcela nepostradatelné.

Výživa pro klouby

Speciální doplňky stravy zajišťují regeneraci kloubů, šlach, vazů a jako bonus vylepší i stav vlasů a nehtů. Jde zejména o glukosamin a chondroitin, které jsou stavebními složkami kloubních chrupavek, kostí a šlach.

Klouby, chrupavky a pojivové tkáně dostávají při sportech, jako je například běhání, pořádně zabrat, a tak je zcela na místě o ně pečovat, i když vás zrovna nebolí.

Nezapomínejte na vyvážený jídelníček

Sportovní výživa je určena lidem, kteří jsou často fyzicky aktivní a potřebují doplňovat takové složky stravy, které jim pomohou dlouhodobě dosahovat co nejlepších výsledků při zachování pevného zdraví. Zdravý a vyvážený jídelníček však tyto doplňky stravy nenahrazují.

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.