Lékárna.cz

Bulgur: zdravé a lehké jídlo

Bulgur má dlouhou tradici především na Středním východě. Je lehce stravitelný, snadno se připraví a má nesporné přínosy pro naše zdraví. Přečtěte si, jak se dělá bulgur, co bulgur obsahuje a jak si ho připravit. Dobrou chuť!

Bulgur: zdravé a lehké jídlo
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co je bulgur

Slovo bulgur pochází z tureckého bulghur nebo z arabského bourghoul a v překladu znamená krupice. Jedná se o lámaná pšeničná zrna různých velikostí, která jsou na rozdíl od šrotu již pařená nebo předvařená.

Vyrábí se z různých druhů pšenice a to tak, že se nejprve namáčí, poté uvaří a suší. Následně se podrtí na menší kousky dle potřebné velikosti. Bulgur je považován za celozrnnou obilninu, což znamená, že se konzumuje celé jádro pšenice, tedy včetně klíčku, endospermu a otrub.

Proč jíst bulgur

Nejen, že bulgur je chutný a nenáročný na přípravu, je také vysoce výživný a lehce stravitelný. Vzhledem k tomu, že se jedná o minimálně zpracované obilí, obsahuje mnohem více prospěšných látek oproti například běžně zpracované pšenici. Má mnohem více vlákniny a bílkovin než bílá rýže. Je také významným zdrojem hořčíku, železa, kyseliny listové a manganu. Bulgur má nižší kalorickou hodnotu než například quinoa.

Zdravotní výhody bulguru

Pravidelná konzumace celozrnných obilnin, tedy i bulguru, je spojena s mnoha zdravotními výhodami. Patří mezi ně třeba

  • prevence vzniku srdečních onemocnění,
  • zlepšení trávení a celkového metabolismu nebo také
  • udržení hladiny krevního cukru pod kontrolou.

Díky vysokému obsahu vlákniny navíc v těle podporuje pocit plnosti, a tak se hodí bulgur zařadit do jídelníčku při redukci váhy.

Jak se dělá bulgur

Další obrovskou výhodou bulguru je jeho nenáročná příprava. Obvykle je k dostání ve třech stupních hrubosti a právě podle typu se liší i čas jeho přípravy s tím, že platí: "čím hrubší bulgur, tím déle je nutné jej vařit". Příprava se podobá vaření rýže a stejně jako ji, lze i bulgur uvařit v parním hrnci. Na jednu dávku bulguru se používají dvě dávky vody a existují prakticky tři způsoby přípravy:

  • Bez tepelné úpravy: Bulgur zalijeme studenou vodou a necháme alespoň hodinu bobtnat dokud není dostatečně měkký. Jedná se o nejšetrnější způsob přípravy, při kterém zůstanou v bulguru veškeré vitamíny a živiny.
  • Bulgur zalitý horkou vodou nebo vývarem: Horká tekutina proces přípravy výrazně zkrátí, obvykle lze bulgur konzumovat už za 20 - 30 minut.
  • Vařený bulgur: Jedná se o nejrychlejší způsob přípravy a také nejvhodnější, pokud bulgur vaříme pro malé děti. Spočívá v tom, že bulgur vaříme asi 15 minut v horké vodě a pokud chceme proces ještě více urychlit, před vařením bulgur osmahneme, pak příprava trvá jen asi 8 - 10 minut.

Jak jíst bulgur

Díky svému blízkovýchodnímu původu má bulgur své místo v řadě pro nás exotických receptů. Krom toho se ale často používá také jako součást salátů, pilafů nebo jen se zeleninou, kořením a masem - podobně jako rizoto.

Výjimkou není ani bulgur ke snídani, kdy je mnohem více uvařený a přípomíná spíše ovesnou kaši nebo coby zdravé zahušťovadlo v polévkách a omáčkách k dušenému masu. Téměř bez výjimky lze bulgurem v receptech nahradit rýži nebo kuskus.

Recepty z bulguru

Středomořský bulgurový salát
Ingredience na 2 porce:

  • 1 šálek nevařeného bulguru
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce čerstvé nasekané petrželky
  • 1 plechovku nakládané cizrny
  • 250 g rozpůlených cherry rajčátek
  • ½ salátové okurky nakrájené na kostičky
  • 3 stonky jarní cibulky
  • 125 g sýru feta
  • ½ šálku pražených slunečnicových semínek
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:
Bulgur vložte do vařícího vývaru, snižte teplotu a pod pokličkou nechte vařit asi 15 minut, dokud se tekutina téměř nevstřebá. Poté sejměte z ohně a nechte stát v otevřeném hrnci. V malé misce rozmíchejte olej, citronovou šťávu, petržel, sůl a pepř. Ve velké míse smíchejte bulgur, cizrnu, rajčata, okurku, cibulku a přidejte i šťávu. Nakonec servírujte posypané slunečnicovými semínky.

Bulgur s kuřecím masem
Ingredience na 2 porce:

  • 1 šálek bulguru
  • 2 řízky z kuřecích prsou
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 velká červená paprika
  • 1 velká žlutá paprika
  • 1 menší pórek
  • hrst bazalky
  • špetka oregana
  • sůl, pepř a kmín na dochucení

Postup:
Bulgur zalijte horkou vodou, přiklopte pokličkou a nechte asi 20 - 30 minut stát, dokud se veškerá tekutina nevsákne. Mezitím maso nakrájejte na kostičky, osolte a opepřete podle chuti a restujte. Po chvíli k masu přidejte zeleninu nakrájenou na kostičky a také bylinky a koření. Nakonec smíchejte s bulgurem.

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.