Lékárna.cz

Maminkou: Jak být maminkou ve formě

Známe to asi každá...mastné vlasy v culíku, protože nám vlasy ubývají šíleným tempem a času na pořádnou sprchu moc není, tričko poblinkané, uslintané nebo od přesnídávky a pocity únavy každé ráno, když lezeme z postele, jako bychom spaly sotva deset minut. Co s tím?

Maminkou: Jak být maminkou ve formě
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Něco je potřeba změnit v hlavě a smířit se s tím, že éra udržované krásky s kupou času se vyměnila za éru maminky stále v akci, ale mnohé věci se dají vyřešit i prostým doplněním tělu potřebných látek.

Věčná únava

Než se tělo po porodu dostane “do normálu”, nějakou dobu to trvá. Tělo si zvyká na novou situaci a na nový režim. Zároveň spoustu hodnotných látek předalo miminku v době těhotenství a předává během kojení. Je tedy dobré zjistit, které vitamíny, minerály či stopové prvky tělu chybí. Abychom nestříleli naslepo, vyplatí se zajít si k lékaři a nechat si udělat testy z krve.

Určitě však není na škodu preventivně doplňovat železo, vápník, hořčík a selen. Myslím si, že za velkou únavou stojí primárně nedostatek železa. Já se ho snažím pravidelně doplňovat Floradixem či melasou. Melasa mi sice moc nechutná, ale v ovesné kaši se docela ztratí a tím, že je sladká, není potřeba přidávat cukr.

Když doplňujeme železo, měli bychom pamatovat na správné načasování - nejlépe hned po ránu. Pak je ale potřeba vynechat kávu a mléčné výrobky, které vstřebávání železa blokují. S únavou si prý docela dobře poradí i chlorella a zelený ječmen nebo šťáva z rakytníku. A když je potřeba dodat energii rychle, dám si dvě kostičky kvalitní hořké čokolády :-)

Padání vlasů

U mě se tento poporodní neduh objevil až někdy po pěti měsících, za to o to intenzivněji. Prvním krokem byla návštěva kadeřnictví a zkrácení řídnoucích kadeří skoro až o 20 cm :-( Naštěstí už začaly pomalu dorůstat. Přesto jsem se rozhodla tomu jít ještě trochu naproti. Podle rad moudrých maminek jsem si udělala zábal z kokosového, ricinového a olivového oleje. Stačí nechat působit přes noc a ráno pořádně vymýt - tak snad to zabere! Možné je však sáhnout i po nějakém kvalitním šamponu, který je právě na tento problém nebo zkusit nějaký doplněk stravy. Mým favoritem je Biosil.

Dobré zažívání

Komu by se chtělo celé dny vyvařovat, zvlášť když nemáme dostatek času ani energie. Znám to dobře, někdy je to opravdu velké přemáhání neodbýt se rohlíkem. Jenže právě kvalitní strava a trávicí trakt, který funguje jak má, může proměnit dny v mnohem příjemnější. Není totiž žádným tajemstvím, že dobré zažívání se rovná i dobré náladě.

Mně se osvědčilo svou stravu alespoň částečně plánovat. Když nemusím “vařit z vody”, je to hned jednodušší. Podle mě je potřeba jíst energeticky vydatnou stravu, která je zároveň lehce stravitelná, aby po jídle nebylo těžko. A na radu jednoho moudrého muže se řídím heslem: Snídat jako král, obědvat jako princ a večeřet jako chuďas.

Celé roky jsem to dělala spíše obráceně - ráno jsem nestíhala a něčím jsem se odbyla, pak nějaký ten rychlooběd a večer jsem zjistila, že jsem skoro celý den nic nejedla a mám hrozný hlad a tak jsem se pořádně nacpala a tělo muselo celou noc trávit místo odpočinku.

Ráno si tedy dělám teplé snídaně. Třeba rýži s domácím vejcem a slaninou. Nebo když mám chuť na sladkou snídani, do rýže si nastrouhám jablko, přidám nějaké ořechy a osladím datlovým sirupem. Tak či tak přidávám do rýže kokosový olej, který je pro trávicí ústrojí vysloveně balzámem.

K obědu si dávám hodně zeleniny, ať už čerstvé nebo tepelně upravené a k tomu třeba bulgur, kuskus, jáhly nebo pohanku. Příprava je snadná a tělo má z čeho brát energii. Alespoň 3x týdně si k tomu upeču nebo podusím i kus nějakého masa.

Večeře se mi podaří jak kdy... někdy si něco ukuchtím, někdy dojím zbytek oběda. Ale snažím se jíst méně, ať mi přes noc není těžko. Když se ještě trávení povzbudí kvalitním jogurtem nebo kefírem a nějakými účinnými probiotiky, mělo by nám šlapat jako hodinky. Já se cítím po změně jídelníčku mnohem lépe! :-)

Odpočinek

I když o tom píšu až na závěr, je to možná nejdůležitější bod. Myslím si, že mnoho maminek to bude mít podobně jako já. Odpočinek, relax, čas pro sebe - to vše jsme odložily stranou. Když už najdeme nějaký ten čas navíc, raději uklidíme kuchyň, než abychom se v klidu naložily do vany. Ale po čase jsem došla k názoru, že je třeba krizím předcházet a preventivně věnovat alespoň trochu času jen a jen sobě. Cvičení pro maminky, dobrá masáž nebo návštěva sauny dokáže vyhnat starosti z hlavy. A když se vám to nepodaří, dopřejte si alespoň pořádnou voňavou koupel ;-)

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.