Bezlepkový amarant

Proč dát šanci amarantu
Je vynikající pro svůj obsah komplexních bílkovin, které jsou vyvážené. Obsahuje například aminokyselinu lysin nebo methionin, které se v ostatních obilovinách téměř nevyskytují. Je výborným zdrojem minerálů - především vápníku, železa a hořčíku. Je tedy výbornou stravou pro těhotné a kojící ženy a také děti.
Největší výhodou amarantu je jeho nulový obsah lepku. V dnešní době se alergie či intolerance na lepek objevuje čím dál častěji. Lidé se vyhýbají lepku také z jiných zdravotních důvodů, a proto se bezlepkovým obilovinám otevírají dveře v kde jaké domácnosti. Avšak i když vám lepek nevadí, stojí za to amarant vyzkoušet. Obsahuje totiž velké množství látek s pozitivním vlivem na lidské zdraví.
Odkud se vzal amarant
Amarant spolu s quinoou a pohankou považujeme za tzv. pseudoobiloviny, tedy dle botanického zařazení nejde o obiloviny. Amarant stejně jako quinoa se řadí do čeledi Laskavcovitých. Pseudoobiloviny jsou přirozeně bezlepkové a mají významný nutriční obsah prospěšných látek vhodných nejen pro celiaky.
Co obsahuje amarant
Kromě vápníku, hořčíku a železa obsahuje ještě:
- vitamíny B včetně kyseliny listové,
- vitamín E,
- 8% tuku včetně omega 3 mastných kyselin
Díky nízkému glykemickému indexu GI do 35 je výbornou potravinou i pro diabetiky. Obsah vlákniny napomáhá snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Amarant v kuchyni
Naše blogerka Zuzka ráda používá netradiční přílohy a její tip pro amarant zní - používejte ho jako nádivku! Recept najdete v jejím blogu o zdravém vaření.
Jak amarant použít
Nejčastěji si ho můžete koupit ve formě mouky nebo zrníček, někdy je možné sehnat i amarantové vločky. S moukou můžete pracovat jako s jakoukoliv jinou, nejlépe se hodí na tvorbu sladkých jídel, fantazii se však meze nekladou.
A zrníčka? Zkuste je přidat do polévek, uvařit v mléce a udělat z nich sladkou kaši ke snídani nebo ho použít jako přílohu k masu či zelenině. Jestli si netroufáte rovnou, můžete zrníčka propašovat do jiné přílohy, třeba do rýže či bulguru.
Každé obilné zrno se po uvaření chová jinak. S amarantem je to někdy složitější, má totiž tvrdší povrch, za to měkký obsah. Vařit amarant úplně do měkka není žádoucí, vždy má trochu křupat v ústech. I když se jedná o velmi malá zrníčka, vařit by se měl alespoň dvacet až třicet minut. Amarant je hodně škrobovitý, pokrm může i zahustit.
Zvláštním zpracováním může být vypukání zrníček na velkém žáru podobně jako když z kukuřice děláme popcorn. Tato extrudovaná zrníčka se hodí do domácího müsli, do jogurtu, do salátů nebo pro obalování masa, ryb či zeleniny místo strouhanky.
Už se vám sbíhají sliny? Jestli ano, je to ten správný čas amarant ve vaši kuchyni vyzkoušet. Jestli však nejste zrovna šikovní kuchaři a na vaření specialit si netroufáte, zkuste alespoň amarantové lupínky nebo tyčinky - ideální k zakousnutí na svačinku nebo k dobrému filmu.

Amarant v kosmetice
Díky obsahu vitamínů a jiných prospěšných látek se hojně užívá i v kosmetickém průmyslu ve formě amarantového oleje. V amarantovém oleji zje zastoupen také zdravý prospěšný skvalen. Jde o velmi vzácnou látku, která se vedle amarantu nachází ještě v játrech žraloka. Skvalen má řadu prospěšných účinků - působí jako silný antioxidant a chrání buňky před procesem stárnutí a mnoho dalších pozitiv.