Ty nejlepší dárky pro zdraví a krásu a spoustu odměn za vánoční nákupy.

Oblíbené položky
Vybrat odměnu

Úvodní strana » Magazín Lékárna.cz » Články a blogy » Bezlepková obilovina amarant

Bezlepková obilovina amarant

Trávení Imunita Zdraví z přírody Ženy

Vliv stravy na lidské zdraví je větší, než si připouštíme. Obiloviny jsou pro tělo prospěšné, ale přesto bychom měli dbát na vyvážený jídelníček a na výběr správných surovin. U většiny lidí najdeme ve spíži pšeničnou mouku a bílou rýži. U někoho se objeví i ovesné vločky nebo třeba pohanka. Ale ostatním obilovinám se nevěnuje příliš pozornosti, i když obsahují celou řadu prospěšných látek a navíc mohou báječně zpestřit jídelníček. Dáte šanci amarantu?

Bezlepková obilovina amarant

Největší výhodou amarantu je jeho nulový obsah lepku. V dnešní době, kdy se alergie či intolerance na lepek objevuje čím dál častěji nebo kdy se lepku lidé vyhýbají z jiných zdravotních důvodů, se bezlepkovým obilovinám otevírají dveře kde jaké domácnosti. Avšak i když vám lepek nevadí, stojí za to amarant vyzkoušet. Obsahuje totiž velké množství látek s pozitivním vlivem na lidské zdraví.

Kde se amarant vzal?

V minulosti se pěstoval prý i na našem území. Česky se amarantu říká laskavec. Nejčastěji se však o této pseudoobilovině mluví ve spojitosti s kmenem Aztéků. Pro dobré výživové vlastnosti byl amarant podáván jako potrava bojovníkům. Amarantová zrníčka jsou velmi drobná. Dají se použít celá nebo rozemletá na mouku.

Jaký má amarant vliv na naše zdraví?

Kromě minerálních látek a vitamínů obsahuje amarant velké množství vápníku, hořčíku a draslíku, což jsou stopové prvky, kterých má člověk velice často nedostatek. Zároveň je zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin - ze všech obilovin jich obsahuje nejvíce.

Jak amarant použít?

Zakoupit se dá nejčastěji ve formě mouky nebo zrníček, někdy je možné sehnat i amarantové vločky. S moukou můžete pracovat jako s jakoukoliv jinou, nejlépe se hodí na tvorbu sladkých jídel, fantazii se však meze nekladou. A zrníčka? Zkuste je přidat do polévek, uvařit v mléce a udělat z nich sladkou kaši ke snídani nebo ho použít jako přílohu k masu či zelenině. Jestli si netroufáte rovnou, můžete zrníčka propašovat do jiné přílohy, třeba do rýže či bulguru.

Každé obilné zrno se po uvaření chová jinak. S amarantem je to někdy složitější, má totiž tvrdší povrch, za to měkký obsah. Vařit amarant úplně do měkka není žádoucí, vždy má trochu křupat v ústech. I když se jedná o velmi malá zrníčka, vařit by se měl alespoň dvacet až třicet minut. Amarant je hodně škrobovitý, pokrm může i zahustit.

Zvláštním zpracováním může být vypukání zrníček na velkém žáru podobně jako když z kukuřice děláme popcorn. Tato extrudovaná zrníčka se hodí do domácího müsli, do jogurtu, do salátů nebo pro obalování masa, ryb či zeleniny místo strouhanky.

Už se vám sbíhají sliny? Jestli ano, je to ten správný čas amarant ve vaši kuchyni vyzkoušet. Jestli však nejste zrovna šikovní kuchaři a na vaření specialit si netroufáte, zkuste alespoň amarantové lupínky nebo tyčinky - ideální k zakousnutí na svačinku nebo k dobrému filmu.

Zajímavost: Díky obsahu vitamínů a jiných prospěšných látek se hojně užívá i v kosmetickém průmyslu ve formě amarantového oleje.

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám