Lékárna.cz

Reakce na lepek neznamená rovnou celiakii

15 % populace trpí intolerancí lepku. To jsou ale jenom hrubé odhady - většina lidí, kteří intoleranci skutečně mají, totiž nikdy nebyla vyšetřená. Prostě o tom nevědí. Ani je nenapadne spojovat únavu, nadýmání nebo průjem právě s lepkem. To, že jste na lepek citliví ale neznamená, že máte celiakii. Vysvětlíme vám proč.

Reakce na lepek neznamená rovnou celiakii
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co je lepek

Lepek je směs bílkovin, která se ve vysoké míře objevuje v obilovinách, konkrétně v pšenici, ječmeni, ovsu a žitu. Čím více lepku v obilovinách je, tím jsou kvalitnější pro následné zpracování. Existují studie, které uvádí, že za posledních 50 let vzrostl obsah lepku v obilovinách až stonásobně. Obsah lepku se ale liší v závislosti na podmínkách, ve kterých je obilí pěstované.

A proč někdo reaguje na lepek tak citlivě? Potraviny obsahující lepek nejsou v lidském jídelníčku zase tak dlouho, proto ho genetický systém některých jedinců ještě nestihl akceptovat. V souvislosti s touto intolerancí vznikají různé choroby.

Alergie × celiakie × NCCL

V současnosti známe 3 druhy nemocí, které se pojí s intolerancí lepku. Rozlišujeme alergii na lepek, celiakii a tzv. neceliackou citlivost na lepek (NCCL).

  1. Alergie na lepek je poruchou specifické (adaptivní) imunity. Jedná se v podstatě o potravinovou alergii. Způsobuje ji protilátka imunoglobulin E zaměřená proti lepku. Příznaky alergie se projevují většinou ihned po snědení potravin s lepkem - např. pálení v krku, průjem, zvracení nebo i kopřivka. 
  2. Celiakie - jedná se o mnohem vážnější onemocnění, než je alergie na lepek. Příznaky celiakie se neprojevují hned po konzumaci lepku, ale mohou se objevit klidně až za několik měsíců. Proto sami velmi těžko rozpoznáte, že se jedná právě o reakci na lepek. Při celiakii dochází k chronickému zánětu tenkého střeva, které pak hůře vstřebává důležité živiny. Prozatím není známá léčba celiakie. Pacienti musejí dodržovat bezlepkovou dietu. Mezi příznaky celiakie nepatří zrovna nadýmání nebo průjmy (tak výrazné střevní příznaky mají pouze děti do 3 let). Zato mimostřevní příznaky jsou velmi časté. Celiakii doprovází anemie, předčasná osteoporóza, deprese, poruchy chování a další autoimunitní choroby (nejčastěji zánět štítné žlázy). Odhalit celiakii není pro obvodního lékaře vůbec jednoduché, přestože Ministerstvo zdravotnictví vydalo již v roce 2011 metodický pokyn „Cílený screening celiakie". Onemocnění potvrdí teprve testy na gastroenterologii.
  3. NCCL, poměrně nové onemocnění, je způsobené poruchou nespecifické imunity. Nemocní mají obtíže při konzumaci potravy s lepkem, ale neprokáže se u nich celiakie ani alergie na lepek. NCCL se projevuje nejen průjmem, ale často také různými mimostřevními symptomy, jako jsou bolesti hlavy, deprese, poruchy chování, chronická únava, pokles tělesné hmotnosti nebo bolest kostí a kloubů. Problém představuje to, že na zjištění NCCL zatím neexistují žádné testy jako na alergii a celiakii. Diagnostika je tedy možná pouze vyloučením jiných příčin symptomů a účinkem bezlepkové diety. 

Potraviny obsahující lepek. Máme se jim vyhýbat?

Neexistuje žádná studie, která by potvrdila, že jsou potraviny bez lepku zdravější. Prokazatelné je pouze to, že lepek obsahuje ze všech potravinových bílkovin nejvíce glutaminu a prolinu (aminokyseliny). Všechny bílkoviny a peptidy s prolinem se štěpí u člověka obtížněji.

Osoby s intolerancí lepku mají pouze jednu jedinou možnost, jak žít spokojený život - přísně dodržovat bezlepkovou dietu. Co jíst? Přečtěte si >

Navštivte související produktové kategorie
Bezlepkové potraviny Čerstvé bezlepkové pečivo Trávení

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.