Průjem je vždy příznak nějakého onemocnění nebo poruchy. V případě krátkodobého akutního průjmu užívejte černé uhlí a léky určené k léčbě chronického i akutního průjmu. V rámci diety při průjmu je vhodné se vyvarovat mastným pokrmům a naopak začlenit lehká jídla v menších porcích v časovém rozestupu maximálně tří hodin. Průjem u kojence je možné léčit léky, které jsou určeny speciálně pro tyto pacienty.
Léčivý přípravek
Výhodná cena
Rychlá a účinná úleva od akutního nebo chronického průjmu.…
166 Kč
Léčivý přípravek
Výhodná cena
Tablety dispergovatelné v ústech nabízí rychlou pomoc při léčbě…
199 Kč
Léčivý přípravek
Výhodná cena
Rychlá a účinná úleva od akutního nebo chronického průjmu.…
199 Kč
Zdravotnický prostředek
Jemně mleté minerály s dávkovací lžící, vhodný pro rozmíchání ve…
729 Kč
Zdravotnický prostředek
Novinka
Mleté minerály plněné do kapslí pro pohodlné každodenní použití.
1 052 Kč
S určitou mírou nepřesnosti můžeme za průjem označit 3 a více neformovaných až vodnatě řídkých stolic za den. Průjem není samostatná nemoc, je to vždy příznak nějakého onemocnění nebo poruchy. Při průjmu je porušeno vstřebávání vody a některých dalších látek ze střeva zpět do krevního oběhu a navíc dochází k nenormálnímu vylučování vody do střeva.
Přestože je průjem běžným projevem nejrůznějších poruch zažívání, může mít v některých případech závažný průběh a vést až k úmrtí. Průjmová onemocnění jsou příčinou až 20 miliónů úmrtí ve světě za rok. Nemalou část z toho představují malé děti.
Z praktického hlediska je důležité rozlišit akutní a chronický průjem. Akutní průjem vzniká náhle, nezřídka je to záležitost jednoho dne, většinou trvá několik dnů. Trvá-li několik týdnů, znamená to již přechod do chronického průjmu. Časové hranice však nejsou nikterak pevně vymezeny.
Nejčastější příčinou akutního průjmu jsou nejrůznější infekce. Mikrobem, který jej vyvolal může být salmonella, shigella, některý patogenní kmen Escherichie coli (jejich neškodné kmeny se vyskytují ve střevě normálně), yersinie nebo Campylobacter jejuni. Má-li průjem několik členů rodiny najednou, je velmi pravděpodobné, že jej vyvolaly viry (rotaviry, echoviry a jiné).
Druhou nejčastější příčinou je zátěž nevhodnou stravou. I zcela nezávadné potraviny mohou být příčinou průjmu, pokud jde o stravu nezvyklou nebo nezvykle upravenou neboo její nadměrné množství. Jsou značné individuální rozdílnosti ve vnímání těchto vlivů. Průjmy vyvolané potravinami nemají hromadný výskyt a postihnou většinou jen jednotlivce. Poměrně častou příčinou průjmu jsou i léky - např. antibiotika nebo přípravky s obsahem železa.
Chronický nebo-li dlouhodobý průjem může mít rozdílné příčiny. Jednou z nich může být onemocnění tenkého či tlustého střeva, ale i různé nemoci slinivky břišní, jater a žlučníku. Dalším důvodem mohou být nemoci orgánů mimo trávicí trakt. (např. průjem při zvýšené funkci štítné žlázy či nemocech ledvin). Průjem doprovází také otravy rtutí či železem.
Kromě častých stolic, které mohou být dvě, ale i desítky, mají nemocní křeče v břiše, které většinou předcházejí defekaci (odchodu stolice). Průvodním příznakem průjmu bývá někdy také nevolnost a zvracení. Při průjmu může být celkový pocit slabosti až vyslovené nemoci. U vleklých průjmů je častý úbytek na váze a může být rovněž zvýšena tělesná teplota.
Léčba antibiotiky je vhodná pouze u kojenců mladších 4 měsíců, u kterých nelze vyloučit infekci salmonelami, shigelami či yersíniemi. U větších dětí a dospělých se podávají antibiotika pouze jsou-li ve vážném zdravotním stavu a infekce se u nich předpokládá. V případech, kdy je infekční původ nepravděpodobný podáváme přípravky zpomalující činnost střev. Úspěšná jsou také tzv. střevní eubiotika. Jsou to léky obsahující "hodné" střevní bakterie.
Průjem může být příznakem závažného dědičného onemocnění, jakým je např. Crohnova nemoc či ulcerózní kolitida. Jedná se o chronický zánět postihující trávicí trubici, který je z velké části dědičný, a proto jeho vznik nelze ovlivnit.
U střevních infekcí prakticky vždy jde o infekci ze špinavých rukou. Infekce se přenáší potravou nebo vypitými tekutinami. Při turistice v krajinách s horší hygienickou úrovni je radno nepožívat potraviny tepelně neupravené. To se týká i nápojů, pokud nejsou továrně vyráběné a hygienicky balené. Angličané, velcí koloniální cestovatelé měli pravidlo: "převař to, uvař to, oloupej to, nebo na to zapomeň".
Příjem kvalitního lehkého a dobře stravitelného jídla je při průjmech velmi důležitý. Po návratu chuti k jídlu a ustálení zvracení je třeba po určitý čas dodržovat dietu s omezením tuků, dbát na dostatečné zavodnění a doplnění živin. Zaměřte se na stravu bohatou na vitamíny a minerální látky. K pití se hodí minerální vody, které doplní potřebné ztráty. K rychlejšímu zotavené mohou pomoci i doplňky stravy s vitamíny, minerály a kvalitními probiotiky.
Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto textu se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.
Kategorii Průjem najdete i na našem slovenském e-shopu MojaLekáreň.sk
Průjem je vždy příznak nějakého onemocnění nebo poruchy. V případě krátkodobého akutního průjmu užívejte černé uhlí a léky určené k léčbě chronického i akutního průjmu. V rámci diety při průjmu je vhodné se vyvarovat mastným pokrmům a naopak začlenit lehká jídla v menších porcích v časovém rozestupu maximálně tří hodin. Průjem u kojence je možné léčit léky, které jsou určeny speciálně pro tyto pacienty.
S určitou mírou nepřesnosti můžeme za průjem označit 3 a více neformovaných až vodnatě řídkých stolic za den. Průjem není samostatná nemoc, je to vždy příznak nějakého onemocnění nebo poruchy. Při průjmu je porušeno vstřebávání vody a některých dalších látek ze střeva zpět do krevního oběhu a navíc dochází k nenormálnímu vylučování vody do střeva.
Přestože je průjem běžným projevem nejrůznějších poruch zažívání, může mít v některých případech závažný průběh a vést až k úmrtí. Průjmová onemocnění jsou příčinou až 20 miliónů úmrtí ve světě za rok. Nemalou část z toho představují malé děti.
Z praktického hlediska je důležité rozlišit akutní a chronický průjem. Akutní průjem vzniká náhle, nezřídka je to záležitost jednoho dne, většinou trvá několik dnů. Trvá-li několik týdnů, znamená to již přechod do chronického průjmu. Časové hranice však nejsou nikterak pevně vymezeny.
Nejčastější příčinou akutního průjmu jsou nejrůznější infekce. Mikrobem, který jej vyvolal může být salmonella, shigella, některý patogenní kmen Escherichie coli (jejich neškodné kmeny se vyskytují ve střevě normálně), yersinie nebo Campylobacter jejuni. Má-li průjem několik členů rodiny najednou, je velmi pravděpodobné, že jej vyvolaly viry (rotaviry, echoviry a jiné).
Druhou nejčastější příčinou je zátěž nevhodnou stravou. I zcela nezávadné potraviny mohou být příčinou průjmu, pokud jde o stravu nezvyklou nebo nezvykle upravenou neboo její nadměrné množství. Jsou značné individuální rozdílnosti ve vnímání těchto vlivů. Průjmy vyvolané potravinami nemají hromadný výskyt a postihnou většinou jen jednotlivce. Poměrně častou příčinou průjmu jsou i léky - např. antibiotika nebo přípravky s obsahem železa.
Chronický nebo-li dlouhodobý průjem může mít rozdílné příčiny. Jednou z nich může být onemocnění tenkého či tlustého střeva, ale i různé nemoci slinivky břišní, jater a žlučníku. Dalším důvodem mohou být nemoci orgánů mimo trávicí trakt. (např. průjem při zvýšené funkci štítné žlázy či nemocech ledvin). Průjem doprovází také otravy rtutí či železem.
Kromě častých stolic, které mohou být dvě, ale i desítky, mají nemocní křeče v břiše, které většinou předcházejí defekaci (odchodu stolice). Průvodním příznakem průjmu bývá někdy také nevolnost a zvracení. Při průjmu může být celkový pocit slabosti až vyslovené nemoci. U vleklých průjmů je častý úbytek na váze a může být rovněž zvýšena tělesná teplota.
Léčba antibiotiky je vhodná pouze u kojenců mladších 4 měsíců, u kterých nelze vyloučit infekci salmonelami, shigelami či yersíniemi. U větších dětí a dospělých se podávají antibiotika pouze jsou-li ve vážném zdravotním stavu a infekce se u nich předpokládá. V případech, kdy je infekční původ nepravděpodobný podáváme přípravky zpomalující činnost střev. Úspěšná jsou také tzv. střevní eubiotika. Jsou to léky obsahující "hodné" střevní bakterie.
Průjem může být příznakem závažného dědičného onemocnění, jakým je např. Crohnova nemoc či ulcerózní kolitida. Jedná se o chronický zánět postihující trávicí trubici, který je z velké části dědičný, a proto jeho vznik nelze ovlivnit.
U střevních infekcí prakticky vždy jde o infekci ze špinavých rukou. Infekce se přenáší potravou nebo vypitými tekutinami. Při turistice v krajinách s horší hygienickou úrovni je radno nepožívat potraviny tepelně neupravené. To se týká i nápojů, pokud nejsou továrně vyráběné a hygienicky balené. Angličané, velcí koloniální cestovatelé měli pravidlo: "převař to, uvař to, oloupej to, nebo na to zapomeň".
Příjem kvalitního lehkého a dobře stravitelného jídla je při průjmech velmi důležitý. Po návratu chuti k jídlu a ustálení zvracení je třeba po určitý čas dodržovat dietu s omezením tuků, dbát na dostatečné zavodnění a doplnění živin. Zaměřte se na stravu bohatou na vitamíny a minerální látky. K pití se hodí minerální vody, které doplní potřebné ztráty. K rychlejšímu zotavené mohou pomoci i doplňky stravy s vitamíny, minerály a kvalitními probiotiky.
Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto textu se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.
Kategorii Průjem najdete i na našem slovenském e-shopu MojaLekáreň.sk
Nejdříve se musíte přihlásit.
Pro zaslání nového hesla je nutné zadat e-mailovou adresu, kterou jste zadali při své registraci. Na tento e-mail vám pošleme odkaz, pomocí kterého si budete moci zadat nové heslo.