Lékárna.cz

Zápal plic (pneumonie)

Zápal plic je zánětlivé onemocnění plicní tkáně. Mohou ho způsobovat bakterie, viry, plísně, ale i různé chemické látky nebo alergie. Jeho odborný název zní - pneumonie.

Zápal plic (pneumonie)
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Zápal plic - léčba

Léčba pneumonie závisí na původci onemocnění, momentálním stavu pacienta, jeho věku a přítomnosti dalších onemocnění. Ve většině případů je zahájena léčba antibiotiky, jejichž účinnost se hodnotí po 3-4 dnech. Nejčastěji se používají antibiotika z řady aminopenicilinů a cefalosporinů. Po zjištění původce onemocnění mohou být nasazeny léky erytromycin nebo tetracykliny, antivirotika nebo antimykotika.

Léčí se i průvodní symptomy onemocnění. K léčbě suchého kašle použijeme antitussika, tedy léky proti suchému, dráždivému kašli. Na produktivní kašel s hleny použijeme expektorancia, tedy léky usnadňující vykašlávání. Horečku můžeme snížit léky s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu. U neinfekčních zápalů se podávají kortikoidy.

Jak dlouho se léčí zápal plic

Léčba trvá obvykle 2-3 týdny. Rekonvalescence může trvat i měsíc.

Zápal plic - podpůrná léčba

Co můžeme udělat sami? V případě zápalu plic se vždy jedná o podpůrnou léčbu k lékům, které nám doporučí lékař.

Během léčby je nutné dodržovat

  • dostatečnou hygienu,
  • klid na lůžku,
  • vyhnout se alkoholu a nekouřit,
  • jíst pestrou stravu bohatou na vitamíny a minerály,
  • dostatečně pít. Vhodné jsou minerální vody a bylinné čaje podporující dýchací cesty s obsahem proskurníku, jitrocelu, podbělu, slézu, lípy a divizny. Bylinky pomohou zklidnit podrážděné dýchací cesty.

Jak se projevuje zápal plic

Projevy zápalu plic se mohou lišit v závislosti na původci onemocnění (bakterie vs. viry). Společnými projevy jsou kašel, zvýšená teplota až horečka, bolest na hrudi a obtížné dýchání. Kašel je u virové infekce suchý a dráždivý (až bolest plic při kašli), při bakteriální infekci se později mění na produktivní s hleny. Zvýšená teplota je spíše charakteristická pro virové onemocnění, horečka pro bakteriální. U virové infekce se mohou projevovat i příznaky připomínající chřipku, tedy bolesti kloubů a svalů, celková schvácenost, nevolnost až zvracení.

Zápal plic - inkubační doba a infekčnost

Inkubační doba závisí na původci onemocnění. U bakteriální pneumonie je inkubační doba 1-3 dny, u virové 4-6 dní. Když je způsobena chřipkovým virem, objeví se onemocnění 18-72 hodin po nakažení. Infekční je pacient zejména v období kašle, pokud vykašlává hleny, je nakažlivost vyšší. Infekce se šíří vzduchem (kapénková infekce) nebo dotykem (rukama).

Náš tip při léčbě pneumonie

Prospěšné jsou zábaly hrudníku, zvlhčování vzduchu a podložení hlavy vyšším polštářem. Kašli uleví i chladný vlhký vzduch, a proto více větrejte. V ložnici udržujte teplotu pro spaní ideálně mezi 17 a 19°C.

Imunitní systém můžeme podpořit přípravky z echinacey, reishi nebo rakytníku. Můžeme přidat vitamín C, beta karoten a probiotika, neboť až 70 % imunitního systému se nachází ve střevech.

Zápal plic u dětí

U dětí patří mezi rizikové faktory pneumonie s těžším průběhem

  • nízký věk dítěte,
  • nedonošenost,
  • chronické plicní onemocnění,
  • vrozená srdeční vada,
  • podvýživa a
  • porucha obranyschopnosti.

Negativní vliv mají i

  • docházka do kolektivních zařízení,
  • znečištění životního prostředí,
  • expozice cigaretovému kouři,
  • cestování v přeplněných dopravních prostředcích,
  • pobyt v místech s vysokou koncentrací lidí.

Očkování má význam v prevenci zápalu plic s těžkým průběhem. Proti pneumokokovým nákazám, které mohou způsobovat i zápal plic, existuje dobrovolné očkování dětí.
 

Suchý zápal plic

Suchý zápal plic je onemocnění způsobené bakterií Mycoplasma pneumoniae. Onemocnění postihuje zejména děti do 15 let. Projevuje se horečkou, suchým kašlem, únavou, pocením, bolestí svalů. Někdy se mohou přidat i potíže s dýcháním. Suchý zápal plic bývá mírnější než "klasický" zápal plic. Většina příznaků odezní do 3-5 dnů.

Komplikace při zápalu plic

Léčba včasně diagnostikovaného zápalu plic u jinak zdravého dospělého bývá úspěšná a bez následků. U neléčených pacientů může vzniknout trvalé poškození plicní tkáně, snížení funkce plic nebo zhoršení původního onemocnění. Může dojít k přenosu infekce z plic do jiných částí těla jako jsou klouby nebo srdce. Mezi nejohroženější skupinu patří novorozenci, kojenci, starší lidé, nemocní upoutaní na lůžko a lidé s oslabenou imunitou (AIDS, imunosupresiva).
 

Druhy zápalu plic

Nejčastější zápal plic je bakteriální. Mezi bakterie, které ho způsobují, patří streptokoky (pneumokoky), hemofily, stafylokoky a další. Méně časté, ale přesto se vyskytující pneumonie jsou způsobeny nitrobuněčnými bakteriemi - chlamydiemi, rickettsiemi nebo mykoplazmaty.

Dalším typem je virová pneumonie. Tento typ zápalu způsobují chřipkový virus, herpes viry nebo cytomegalovirus. U lidí s poškozenou imunitou se mohou vyskytnout i pneumonie způsobené plísněmi. Zápal plic může být i následkem uzávěru některé průdušky vdechnutým cizím tělesem či chemickými látkami, nádorem, v důsledku alergické reakce nebo hlenem.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.